Πολιτικη & Οικονομια

Μέτρα στήριξης και επιχορηγήσεις σε 42 μικρά νησιά - Η μαραθώνια συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους

Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «Νέαρχος» που έρχεται

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με 42 δημάρχους μικρών ελληνικών νησιών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με 42 δημάρχους μικρών ελληνικών νησιών © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους δημάρχους από μικρά ελληνικά νησιά. Οι επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί, τα μέτρα στήριξης και τα νέα προγράμματα έργων.

Τα μικρά ελληνικά νησιά θα συνεχίσουν να έχουν την έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους 42 νησιών με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (15/6) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μόνο στα 42 νησιά που εκπροσωπούνται σήμερα, οι συνολικές επιχορηγήσεις αγγίζουν σχεδόν τα 500 εκατομμύρια, το Πρόγραμμα "Φιλόδημος ΙΙ", το Πρόγραμμα "Τρίτσης", στο οποίο υπέρ-εκπροσωπούνται τα μικρά νησιά από τα υπουργεία, από το ΕΣΠΑ».

Και πρόσθεσε: «Σε λίγο θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δρομολογείται και ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το "Νέαρχος", που είναι ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα, σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, που είναι τόσο σημαντικές για τα νησιά μας, στη διαμόρφωση λιμένων, αλλά και σε έργα ανανεώσιμων πηγών».

Η χρηματοδότηση σε μικρά νησιά - Αναλυτικά τα ποσά

Η συνολική χρηματοδότηση για τα μικρά νησιά ανέρχεται σε 482,5 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

Από το ΥΠΕΣ: 232,6 εκατ. ευρώ

  • Έκτακτες επιχορηγήσεις/ χρηματοδοτήσεις των μικρών νησιωτικών Δήμων (κάτω των 5 χιλιάδων κατοίκων) από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ, από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα: 74,1 εκατ. ευρώ
  • Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 158,5 εκατ. ευρώ

Από Προγράμματα άλλων υπουργείων: 249,9 εκατ. ευρώ

  • Χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ: 128,7 εκατ. ευρώ.
  • Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: 71,5 εκατ. ευρώ.
  • Υπουργείο  Μεταφορών: 29,8 εκατ. ευρώ.
  • Υπουργείο  Αγροτικής: 16,2 εκατ. ευρώ.
  • Υπουργείο  Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 3,7 εκατ. ευρώ.

Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι των μικρών ελληνικών νησιών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Τα 6+1 θέματα

Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν από τους 42 εκπροσώπους των μικρών νησιωτικών δήμων της χώρας στη σύσκεψη, που ξεπέρασε τις 4 ώρες, ήταν:

  1. Οι μετατάξεις και η κινητικότητα ώστε να μην επιδεινωθεί και άλλο το πρόβλημα της υποστελέχωσης,
  2. ο τρόπος λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων,
  3. το θέμα των πολεοδομιών και των υπηρεσιών δόμησης,
  4. η ιατρική κάλυψη,
  5. η στέγαση υπαλλήλων που υπηρετούν στα νησιά,
  6. η θαλάσσια συγκοινωνία και
  7. η ενέργεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα στηρίξουμε κάθε δήμαρχο στα μικρά ελληνικά νησιά»

«Η Πολιτεία μας οφείλει να ενισχύει συνέχεια τα νησιά μας με υποδομές, να δημιουργεί νέες δουλειές για τους νέους μας, να φροντίσει για τη συγκοινωνία, για τις τοπικές δομές υγείας και εκπαίδευσης και βέβαια να σας βοηθήσει να κάνετε πράξη την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά για τα μικρότερα νησιά μας» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν.

«Θέλω, όμως, να τονίσω ότι καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν έχει τη δική σας στήριξη. Και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία, εσείς οι ίδιοι να βγείτε μπροστά και να αγκαλιάσετε αυτές τις λύσεις, έστω και αν μερικές φορές μπορεί αυτό βραχυπρόθεσμα να αισθάνεστε ότι σας φέρνει σε σύγκρουση ίσως με κάποια συμφέροντα τα οποία έχουν μάθει να δουλεύουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Δέσμευση Κυριάκου Μητσοτάκη για νέα μέτρα στήριξης στα μικρά ελληνικά νησιά στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους στο Μαξίμου
© EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

» Είναι, όμως, ευκαιρία μεγάλη. Και θα στηρίξουμε τον κάθε δήμαρχο, την κάθε δήμαρχο, που θα τολμήσει να βγει μπροστά και να καινοτομήσει, διότι καμία από αυτές τις λύσεις που μπορούμε να σας προτείνουμε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί -θα το επαναλάβω- εάν δεν υπάρχει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και αν δεν υπάρχει ηγεσία από τις Δημοτικές Αρχές, από εσάς δηλαδή» ανέφερε επίσης.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Δημάρχους των μικρών νησιωτικών Δήμων της χώρας

Γιάννης Πλακιωτάκης: Τα 45 έργα σε μικρά νησιά στην Ελλάδα

«Η σημερινή συνάντηση αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας, τη στήριξή τους να παραμείνουν στον τόπο τους, τη στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων και αυτό αποτυπώνεται μέσα από τη θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εθνικής στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και το εξίσου σημαντικό για μένα, τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων» τόνισε από τη μεριά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει με έργα να στηρίζει τα μικρά ελληνικά νησιά, το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους δημάρχους

Και πρόσθεσε: «Η ενεργοποίηση, λοιπόν, του συγκεκριμένου πλαισίου μάς διασφάλισε 205 εκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό λιμενικών υποδομών και ειδικότερα 45 έργων σε μικρά νησιά».

Πέτσας για μικρά ελληνικά νησιά: «Δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες»

«Η σημερινή συνάντηση δείχνει ότι δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες, δεν υπάρχει καμία περιοχή της πατρίδας μας έξω από το οπτικό του πεδίο και της κυβέρνησης και γι' αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε να στηρίζουμε εσάς και μέσω της δικής σας δημοτικής Αρχής, τους δημότες σας στην προσπάθειά σας να πάει ο τόπος μπροστά» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δημάρχους των 42 ελληνικών νησιών με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ