Πολιτικη & Οικονομια

Στ. Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας απογοητεύτηκε το 2015 όταν δεν βοήθησε ο Πούτιν

«Η σκηνή που μαρτυρά το μαρτύριο της Αριστεράς»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στ. Θεοδωράκης στην ΕΡΤ: Τι είπε ο Πούτιν στον Τσίπρα το 2015
O Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν © Εurokinissi

Ο Σταύρος Θεοδωράκης περιέγραψε στιγμές που έζησε το 2015 ως επικεφαλής του Ποταμιού αναφορικά με το δημοψήφισμα και το τηλεφώνημα Πούτιν - Τσίπρα.

Ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε πτυχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που είχε διοργανώσει ο Αλέξης Τσίπρας το 2015, αποκαλύπτοντας πως εκείνη την εποχή ο τότε πρωθυπουργός είχε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα βοηθούσε την Ελλάδα.

«Είμαστε στην επόμενη μέρα από το δημοψήφισμα, στην ιστορική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που πρέπει να πούμε ουσιαστικά "ναι" ή "όχι" στην Ευρώπη. Εμείς έπρεπε να ερμηνεύσουμε αν το "όχι" του ελληνικού λαού ήταν "άντε γεια" ή είναι "ναι". Τελικά, υπογράψαμε ότι είναι "ναι". Υπάρχει μια σκηνή που μαρτυρά το μαρτύριο της Αριστεράς σε σχέση με την ψεύτικη προσδοκία με τον Πούτιν», είπε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξής του στην στην ΕΡΤ.

«Στη συνάντηση ήρθε η πληροφορία ότι έρχεται ο κ. Λαφαζάνης με ένα διαφορετικό "κόκκινο τηλέφωνο", εννοώντας πως υπάρχει ένα τηλέφωνο που θα συνδέσει τον κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν. Κάνει μία διακοπή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ο Τσίπρας επιστρέφει μάλλον με μία απογοήτευση στο πρόσωπό του και μας λέει: "Ναι, συνομίλησα με τον πρόεδρο Πούτιν". Ήταν κρίσιμες οι στιγμές και ήταν ειλικρινής -και στα άλλα θέματα. Σκουντιόμαστε έτσι με τον Μεϊμαράκη και λέμε "τι είπε;". Και είπε ο κ. Τσίπρας ότι δυστυχώς (ο Πούτιν) δεν μπορεί να μας βοηθήσει, αλλά αν θέλουμε, μπορεί να μιλήσει για εμάς θετικά στην κυρία Μέρκελ. Έτσι χαθήκανε από τον αέρα τα δισεκατομμύρια που θα παίρναμε και θα μας έσωζαν και νομίζω σε αυτό το κομβικό σημείο κατέρρευσε όλη αυτή η φημολογία που υπήρχε στο "αριστερό στρατόπεδο" ότι υπήρχε μια λύση για την Ελλάδα για φθηνό χρήμα, για δανεικά χωρίς γυρισμό από μια άλλη χώρα του πλανήτη», αποκάλυψε.

Για το εάν εκείνη την ώρα λειτούργησε ως πολιτικός ή δημοσιογράφος, απάντησε: «Εκείνες τις ώρες δεν έπρεπε να αποκαλύψουμε τίποτα στον ελληνικό λαό και ήμουν εκείνος που εισηγήθηκα να φύγουν οι πρακτικογράφοι, την οποία δέχθηκε πρώτα ο Μεϊμαράκης και μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν δεν υπάρχει πρακτικογράφος, ίσως να λογοδοτούμε στην ιστορία. Και νομίζω ότι η καλή κατάληξη της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, ήταν ότι δεν υπήρχαν πρακτικά και να μην μιλάει κάποιος στο κομματικό του κοινό, το εκλογικό του κοινό, αλλά να μιλάει στην ιστορία».

Yπενθυμίζεται ότι εκείνη την εποχή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «άνοιξη» που άρχιζε στις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ διατράνωνε τη διαφωνία του «με τη λογική των αδιέξοδων κυρώσεων κατά της Μόσχας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ