Πολιτικη & Οικονομια

Συνέδιο ΣΥΡΙΖΑ, η ειλικρίνεια της Σμαράγδας Καρύδη, Γιώργος Παυλάκης / Σκρoλάροντας στα social media

Για πρώτη φορά, σε ζωντανή μετάδοση, κομματικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς φίλτρα και στρογγυλάδες

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ / Τέταρτη Ημέρα Εργασιών
3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ / Τέταρτη Ημέρα Εργασιών (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σκρολάροντας στα social media: Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η Σμαράγδα Καρύδη προκάλεσε αντιδράσεις, Πισπιριγκιάδα, πανδημία

1) Ας ξεκινήσουμε με κάτι ανώδυνο. Μία από τις σουρεαλιστικές στιγμές στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, ήταν όταν το προεδρείο φώναξε: «Επόμενος ομιλητής, η συντρόφισσα Χρυσοβελώνη». Και η σύνεδρος ξεκίνησε αναφωνώντας: «Συναγωνιστές, Συναγωνίστριες». Να θυμίσουμε πως πρόκειται για πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ – που μαζί με αρκετούς ακόμα έχουν κληρονομηθεί από την περίοδο συγκυβένησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

2) Ένα από τα χαρακτηριστικά του Συνεδρίου ήταν κάποιες, ας τις πούμε, ακρότητες που ακούστηκαν.

 

Όπως του βουλευτή Νίκου Μανιού: «Στις εκλογές του ’19 κατέκτησε την Ελλάδα ο Ιμπραήμ. Έτσι χαρακτήρισα τον Μητσοτάκη την 1η Δεκεμβρίου του 2019. Έχουμε μπροστά μας τον Ιμπραήμ. Μια είναι η λύση. Και οι καραβανάδες οι σημερινοί οι στρατευμένοι και οι πολιτικοί πρέπει να ενωθούμε ενάντια σ΄αυτούς που μας έχουνε στο ίδιο καθεστώς από το 1824».

Μανιός: Καραβανάδες κ πολιτικοί να ενωθούμε ενάντια σε όσους μας έχουν στο ίδιο καθεστώς από το 1824

Είναι απλώς μια άνευ σημασίας γραφικότητα; Γιατί δεν μπορεί στα αλήθεια βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί σε πραξικόπημα για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης. Ή αφορά σε μία γενικότερη αντιδημοκρατική λογική που αγκαλιάζει μια κουλτούρα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας;

 

Ο Μάνος Βουλαρίνος το θέτει με άλλα λόγια:


3) Eπίσης, μία από τις ομιλίες που ξεχώρισαν ήταν αυτή της συνέδρου «Εμείς οι αντιεμβολιαστές» που δείχνει ένα δεύτερο πρόσωπο του Σύριζα. Όχι και τόσο περιθωριακό, αν σκεφτούμε τη ρητορική του Παύλου Πολάκη τον καιρό της πανδημίας. 

«Να κάνουμε μια ημερίδα, όχι όμως με τον Γεροτζιάφα, αλλά με όλους τους ηγέτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, και να συνεργαστούμε με τη Ρωσία…» Από τις ομιλίες που ο επίσημος Σύριζα δεν θα ήθελε να είχαν βγει προς τα έξω. 

Αξίζει να την ακούσετε:

 



4) Ήταν πολλά τα σημεία που δείχνουν πως καλύτερα να γινόταν κεκλεισμένων των θυρών το 3ο Συνέδριο του Σύριζα, όπως τα δύο προηγούμενα, ίσως όπως και τα επόμενα, όχι μόνο γιατί υπήρξαν αστειότητες και «παραφωνίες» πίσω από την επίσημη γραμμή...

Αλλά και γιατί αναδείχθηκαν οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος ανάμεσα στις τάσεις, όπως και το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα να κυριαρχήσει στο κόμμα, μεταλλάσοντάς το μέσω της διεύρυνσης, κάτι για το οποίο η καρδιά του παραδοσιακού Σύριζα του 3% αντιδρά.

Η ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου έδωσε αντιπολιτευτική τροφή στα social media, όχι άδικα, και οι πολίτες είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις κομματικές διαδικασίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς φίλτρα και στρογγυλάδες.

Αλλιώς θα βλέπαμε μόνο αυτά:


Εδώ ένα Τοπ 10 από το Συνέδριο

 


5) Εντωμεταξύ η φασαρία που έγινε στο τέλος, όταν και αποχώρησαν τα στελέχη της Ομπρέλας, ήταν για το αν ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή θα ψηφιστούν από τα μέλη που το κόμμα εγγράφει μαζικά για τις εκλογές της 15ης Μαΐου, όπως θέλουν οι Προεδρικοί, ή αν θα ψηφίζονται από τους συνέδρους, όπως θέλουν τα παλιά στελέχη, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος, Φίλης κλπ. που δεν επιθυμούν τη διεύρυνση του κόμματος που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αυτός είναι ο μεγάλος καβγάς, και αυτό ήταν ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν συζητήθηκαν καθόλου το θέμα της Ουκρανίας –λογικό, βέβαια, γιατί και εκεί οι θέσεις είναι «πολυσυλλεκτικές» όπως και με το εμβόλιο– και δεν έγινε ουσιαστική κριτική στην κυβέρνηση ούτε υπήρξαν εναλλακτικές προτάσεις για τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. 

Εδώ το επεισοδιακό φινάλε:

Στο βίντεο ακούγεται από σύνεδρο: Αρχίσαμε πάλι τις μ@λακίες, είμαστε μόνο για 3-4%


Βέβαια η διαφωνία επί των διαδικασιών λίγη σημασία έχει αφού στις εκλογές του Μαΐου ο υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μόνο ΕΝΑΣ, ο ήδη επί 14 χρόνια πρόεδρος του κόμματος ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία από τον εαυτό του.


6) Ενδιαφέρον έχει και το ότι η σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος οδηγεί σε αποκαλύψεις για τη ψεύτικη σύσκεψη το βράδυ της τραγωδίας στο ΜΑΤΙ και τη συνέντευξη Τύπου την επόμενη ημέρα. 

Αντιγράφουμε από την ανάρτηση του Γιάννη Κουτσομύτη: 

«Το ζουμί όμως στο άρθρο-λίβελο του Λακόπουλου είναι ότι χρεώνει στον Σκουρλέτη την "παραπληροφόρηση" της ελληνικής κοινωνίας το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι. Όλοι θυμόμαστε το άγος των δήθεν ανενημέρωτων Υπουργών στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπως και την fake news συνέντευξη τύπου/θεατρική παράσταση την άλλη μέρα.
Ο Σκουρλέτης απαντά λοιπόν για το θέμα: "Δεν είχα καμία ανάμιξη  στην παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά ούτε και στη συνέντευξη που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, την οποία και αγνοούσα. Άλλοι γνώριζαν και τα οργάνωσαν αυτά."
Αρχίζουν λοιπόν να ανοίγουν στόματα ως προς ένα από τα μεγαλύτερα μαζικά εγκλήματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ομολογείται πλέον ανοικτά ότι η Κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ παραπλάνησε εσκεμμένα την ελληνική κοινωνία.
Ίσως δε να μην είναι καθόλου τυχαίο που η υπόθεση αυτή οδηγείται σύντομα στο Κακουργοδικείο. Ακούμε τους συντρόφους με προσοχή».

 


6) Εντωμεταξύ, να σημειώσουμε ότι ο Παύλος Πολάκης αποθεώθηκε από τους συνέδρους όταν ανέβηκε στο βήμα. 

Εδώ ένας σουρεαλιστικός διάλογος φιλοσοφικού περιεχομένου που δείχνει ότι τα πάντα μπορείς να ιδεολογικοποιήσεις, ακόμα και τον τραμπουκισμό. Όχι δεν είναι τρολάρισμα...

Η απάντηση από το Κινάλ:

 


7) Πισπιριγκιάδα
Εντωμεταξύ στην Ουκρανία γίνεται πραγματική σφαγή, γενοκτονία τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μπάιντεν, από τη Σαγκάη μας έρχονται αδιανόητες σκηνές, στις γαλλικές εκλογές η τύχη της Ευρώπης κρέμεται σε μια κλωστή, και τα κανάλια αφιερώνουν τόσο τραγικά υπερβολικό χρόνο, και άχρηστες λεπτομέρειες και «αποκαλύψεις» με δραματική μουσική υπόκρουση, για ΜΙΑ –όσο φρικτή και αν είναι– ΥΠΟΘΕΣΗ που συγκλονίζει το πανελλήνιο. Επειδή πουλάει.  

 

8) Αντίθετα, η Πανδημία Δεν Πουλάει. 

Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης είναι από τους επιστήμονες που καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους της πανδημίας.

Και ενώ η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι από 1η Μαΐου παύουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως μάσκες και επίδειξη πιστοποιητικού σε εσωτερικούς χώρους, εκείνος βρήκε έναν αστείο τρόπο να τρολάρει την απόφαση αυτή, θέλοντας να μας πει να συνεχίσουμε να προσέχουμε.


Σε άλλη του ανάρτηση, εξηγεί αναλυτικά:

Μπορεί μερικοί δείκτες της επιδημίας να πέφτουν αλλά η ποιότητα των στατιστικών δεδομένων πέφτει επίσης κατακόρυφα.
Μεταξύ της πανδημίας και του πολέμου, ζούμε το τέλος της παγκοσμιοποίησης για τη γενιά μας, ελπίζοντας ότι δεν θα δούμε χειροτέρα από την άγρια οικονομική κρίση που έρχεται. (Έχει και πολύ χειρότερα).
Μη μολυνθείτε - εμβολιαστείτε
Τα δυο καθήκοντα των πολιτών, πρέπει να εφαρμοστούν ό,τι και να κάνει το κράτος.

Εδώ, το τελευταίο Ημερολόγιο κορωνοϊού από τον Γιώργο Παππά. Διαβάστε το όλο, αν βρείτε χρόνο, αλλά διαβάστε οπωσδήποτε το πρώτο σημείο. Αντιγράφουμε:

1. Οι διασωληνωμένοι του σήμερα είναι σχεδόν ίδιοι με αυτούς της 11ης Μαρτίου, κάτω των 40 ετών μάλιστα έχουμε έναν διασωληνωμένο περισσότερο σήμερα. Γενικά υπάρχει μια αύξηση της αντιπροσώπευσης των ηλικιών >65 και ελάττωση των 40-64 στις ΜΕΘ. Αλλά στους θανάτους σήμερα είχαμε και 20αρη (...), και 40αρηδες, και 50αρηδες και αρκετούς 60αρηδες, οπότε σε λίγο θα ακούσουμε "μην κοιτάζετε τους σκληρούς δείκτες, κοιτάξτε τα κρούσματα".

Για πανδημία που "έχει λήξει", θαυμάσια. Κατά τα άλλα, στη Νότιο Αφρική παρατηρούν τώρα το Όμικρον ΒΑ.4 και το Όμικρον ΒΑ.5, που είναι σαν το Όμικρον ΒΑ.2 που έχουμε, αλλά με κάτι επιπρόσθετες εστιακές μεταλλάξεις που την τελευταία φορά που τις είδαμε δεν μας άρεσαν καθόλου.

Έτοιμους για ελεύθερο Πάσχα μας βρίσκω. Κάντε τεστ πριν συγκεντρωθείτε, βάλτε περιορισμό σε αριθμό, εύρος, εγγύτητα, σύνθεση συναθροίσεων, ανεξαρτήτως επίσημων οδηγιών, που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν εισακούστηκαν/ εφαρμόστηκαν.

Κάντε την 4η δόση όσοι άνω των 70, τώρα που θα ανοίξει και για εσάς, τα είπαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, βγήκε και μια μελέτη από το Μεξικό που δείχνει ότι από ασφάλεια δεν είχαμε πρόβλημα με την 4η δόση, άντε να ήταν λίγο συχνότερη η λεμφαδενοπάθεια στην μασχάλη.

 


9) Η Σμαράγδα Καρύδη σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε για την προσωπική της ζωή. Ανάμεσα σε άλλα είπε: «Δεν με ενδιέφερε ποτέ ο γάμος. Δεν απορρίπτω τον θεσμό του γάμου. Δεν έχω βρει τον λόγο να κάνω γάμο. Η επισημοποίηση και η επισφράγιση ενός πράγματος θα φέρει μια μονιμότητα που θα με τρομάξει. Ο λόγος που δεν έγινα μητέρα είναι επειδή θα γινόμουν σκλάβα του παιδιού και θα άφηνα όλη μου τη ζωή πίσω. Δεν είχα την όρεξη και τα αποθέματα να αφιερωθώ σε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε, από μικρή δεν το είχα ποτέ. Θα πάθαινα κόλλημα με το παιδί».


Και προκάλεσε αντιδράσεις. Λες και δεν ζούμε σε μια φιλελεύθερη δυτική κοινωνία που αναγνωρίζει στις γυναίκες το δικαίωμα να θέλουν ή να ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ να κάνουν παιδιά. Ή μήπως υπάρχει κάποιο όριο στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να λέει μια γυναίκα δημόσια;

Όλο αυτό έχει ένα νόημα στον βαθμό που ανοίγει τη συζήτηση για το αν οι γυναίκες που αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά δέχονται κοινωνική πίεση. Ο κοινωνικός αυτοματισμός και η ενοχοποίηση εδώ βέβαια είναι βαθιά και σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητα. 

Ο Λύο Καλοβυρνάς έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα: Για τις γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Ούτε «άτεκνη», ούτε «χωρίς παιδιά», ούτε «childfree», ούτε «childless» — απλώς Γυναίκα.

Αποσπάσματα και μαρτυρίες γυναικών από το βιβλίο του Λύο Καλοβυρνά, «Μητέρα μηδέν παιδιών. Η μητρότητα ως επιλογή ή επιβολή» (εκδ. Gutenberg)


Υπάρχει κaι η αστεία πλευρά του θέματος.
Διατυπωμένη εδώ από έναν μπαμπά:

Και επίσης, πολύ σωστά:


10) Κι ένα ωραίο νέο! Μία επιχειρηματική κίνηση που αξίζει να στηρίξουμε. Το Βιβλιοπωλείο τον Αστέγων, του αγαπητού Λεωνίδα Κουρσούμη, μετακομίζει από την Πειραιώς στην Oμόνοια.

Αντιγράφουμε από την ανάρτηση του Λουκά Βελιδάκη:

Το παλαιοβιβλιοπωλειο πέρασε από 40 κύματα, κινδύνευσε να σβήσει λόγω της πανδημίας, μα τώρα σε έναν υπέροχο χώρο στο κέντρο της Αθήνας (Γραβιάς 9-11) ανοίγει τις πόρτες του και προσφέρει χαρά. Στον Λεωνίδα κατ' αρχάς, τον άνθρωπο που το εμπνεύστηκε και πάλεψε να γίνει. Και ακόμα στους 4 εργαζόμενούς του, πρώην άστεγους ή μακροχρόνια άνεργους, που στο όνειρο του Κουρσούμη βρήκαν ένα όχημα για μία πιο αξιοπρεπή ζωή, μια ζωή όπου υπάρχει ελπίδα κι όχι μόνο το σκοτάδι της μοναξιάς, εκείνης της αορατότητας που νιώθουν οι άνθρωποι που η μοίρα (κάποια κακή στροφή της ζωής) τους εξωπέταξε - αίφνης και βιαίως. 
Ο Λεωνίδας έχει φτιάξει μια ωραία ιστορία που μου αρέσει να αφηγούμαι - είναι μια ιστορία ανάδυσης από τα ανθρώπινα βάθυ, πώς το σκοτάδι γίνεται φως αν το θες και το παλεύεις. 
Σήμερα έγινε μια πρώτη προσπάθεια στη Γραβιάς, να δουν πώς δουλεύει ο χώρος. Επισήμως θα ανοίξουν 3 Μαΐου. Μέσα υπάρχουν περί τους 40.000 τίτλους βιβλίων που μπορείτε να αγοράσετε σε πολύ χαμηλό κόστος. Αν ψάξετε, θα βρείτε θησαυρούς. Με τον καιρό θα υπάρξουν κι άλλες δράσεις. Ο χώρος δίνει τη δυνατότητα. 
Αξίζει να στηρίξετε το εγχείρημα. Προσωπικά χάρηκα που είδα τον Λεωνίδα και γράφω πάλι για το όνειρο του. Είναι μια ιστορία που εκπέμπει αισιοδοξία και δύναμη ψυχής.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ