Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 24 - 30 Μαρτίου 2022

Ο χάρτης της ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα. Όσο πιο σκούρο, τόσο πιο ανελεύθερο το καθεστώς…

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 821
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο χάρτης της ελευθερίας του Τύπου

Τα νέα της εβδομάδας 24 - 30 Μαρτίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

6,2 δισ. δολάρια έχασε ο πλουσιότερος Ρώσος –κάποιες φαρμακόγλωσσες λένε ολιγάρχης– Vladimir Potanin, ιδιοκτήτης της εταιρείας μεταλλείων Norilsk Nickel. Τον καημένο τον ολιγαρχούκο, πληρώνει προφανώς τη στήριξη στον Πούτιν, ο οποίος τον έκανε πλούσιο. 

56% της αξίας της έχασε από την αρχή του έτους η μετοχή της εταιρείας του, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

24,7 δισ. είναι η περιουσία που του έχει απομείνει και την οποία δημιούργησε χακάροντας τον καπιταλισμό.


2 σουπεργιότ κατέσχεσαν οι Αρχές του Isle of Man, από τον νεαρό ολιγάρχη Andrey Melnichenko. Ο συγκεκριμένος ολιγάρχης ήταν σχολιαρόπαιδο όταν «μοιράστηκαν» οι περιουσίες, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Βρήκε όμως τρόπο να γίνει ολιγάρχης και να βγάλει λεφτά αργότερα με την εταιρεία άνθρακα SUEK και την εταιρεία λιπασμάτων EuroChem. Έκανε πάντως έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά δεν γλίτωσε τα γιοτ.

530 εκατ. στερλίνες κοστίζει ένα ακόμη σούπεργιοτ του ίδιου ολιγάρχη (αλήθεια, τι τα κάνει 3 σούπεργιοτ;), το οποίο και κατέσχεσαν οι Αρχές της Ιταλίας. Φήμες λένε πάντως ότι είναι ο μόνος ολιγάρχης που καταγράφει κέρδη ακόμη και τη φετινή χρονιά. Ίσως αγοράσει μερικά ακόμη σουπεργιότ. Για αποκούμπι.


60% της περιουσίας του έχασε ο Ρώσος Vagit Alekperov,  πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

14 δισ. δολάρια είναι η χασούρα του Alekperov καθώς η μετοχή της εταιρείας του, επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, υποχώρησε κατα 80% από την αρχή του έτους. Έχασε τα περισσότερα λεφτά απ’ όλους τους ολιγάρχες.

99% της περιουσίας του υποστηρίζει ότι έχασε ο αντιπρόεδρος της Lukoil Leonid  Fedun, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπαρτάκ Μόσχας. Φήμες λένε ότι κλαίγεται περισσότερο από όσο χρειάζεται…


11,3 δισ. δολάρια έχασε ήδη και ο Gennady Timchenko, ο ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας Volga Group και ένας από τους πρώτους «φίλους» του Πούτιν, από τα πρώτα βήματα της καριέρας του.

11,1 δισ. δολάρια υπολογίζεται η εναπομείνασα περιουσία του. Ακόμη δεν πεινάει…

84 δισ. δολάρια έχασαν μαζί οι 21 πιο πλούσιοι Ρώσοι «επιχειρηματίες», μόνο τη φετινή χρόνια. Στο Λονδίνο κλαίνε πάντως. Όχι μόνο για τη χασούρα στο χρηματιστήριο. Αλλά και γιατί στα πανάκριβα μαγαζιά του Knightsbridge και του Mayfair έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα οι πελάτες και οι πελάτισσες. Αρκετοί πάντως πιστεύουν ότι αυτός που θα κλαίει σύντομα θα είναι ο Πούτιν, καθώς οι ολιγάρχες του δυσανασχετούν με τις απώλειες που προκαλεί η εισβολή.

213 δισ. δολάρια έχουν «παρκάρει» οι Ρώσοι ολιγάρχες στην Ελβετία, σύμφωνα με την Ένωση Ελβετικών Τραπεζών. 


200 ευρώ έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν τη Μεγάλη Τρίτη οι δικαιούχοι. Πρόκειται για τη διαβόητη «επιταγή ακρίβειας». Όχι ότι καταπολεμάται η ακρίβεια με 200 ευρώ άπαξ. Ιδίως αν το κοινό αίσθημα διαμορφώνεται με κυρίαρχη την ιδέα-υπόσχεση ότι όλα πρέπει να φθηναίνουν διαρκώς και ταυτόχρονα οι μισθοί να αυξάνονται, επίσης διαρκώς. Δεν παλεύεται…

1.744.962 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα, όπως επίσης και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.


3.000 ευρώ το τεμάχιο αγοράζουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με το ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, βασιζόμενοι σε υποθέσεις στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.

6 Βούλγαροι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Άμυνας και ένας Γερμανός επιστήμονας συνελήφθησαν το 2021, διότι πωλούσαν πληροφορίες στη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας (GRU).

500.000 Ρώσοι πολίτες εργάζονται στις τρεις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Λιγότεροι πάντως, λένε οι κακές γλώσσες, σε σχέση με την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. 


4n από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι φέτος η Ελλάδα αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα». 

3 «θέματα» εντοπίζει η έκθεση: πανδημία, αστυνομική βία και προσφυγική κρίση. Ευτυχώς οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα δεν έχουν πάρει ακόμη χαμπάρι ότι στην Ελλάδα αρκετά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται απευθείας από πολιτικά κόμματα. Επισήμως και ανεπισήμως.


60,1% των γονιών παγκοσμίως δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Preventive Medicine.


27,8% των παιδιών μέχρι 14 ετών έχει εμβολιαστεί στην Ελλάδα. Οι γονείς στα μέρη μας εννοείται ότι ξέρουν για την παγκόσμια συνωμοσία των εμβολίων. 

44% είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών 14-18 ετών στην Ελλάδα.


1544 είναι ο νέος τετραψήφιος αριθμός για τους οδηγούς. Θα καταγγέλλουν λακκούβες, εμπόδια, κακοτεχνίες κ.λπ. Υποπτευόμαστε βάσιμα ότι οι τηλεφωνητές απλώς θα γελάνε όντες ανήμποροι για άλλες αντιδράσεις. Ελπίζουμε από μέσα τους…


Verba volant

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

«Δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά».
Ο πρώην αχυρ… εεε πρόεδρος της Ρωσίας διεκδικεί το πανανθρώπινο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των πυρηνικών. Αλίμονο, Ντμίτρι, ας ρίξουμε μερικές δεκάδες πυρηνικά, στο όνομα της ειρήνης και της ελευθερίας…

Γιάννης Αγγελάκας

«Μην ξεχάσεις να πεις στον μπαμπά να στείλει και άλλα όπλα για την ειρήνη».
Ο frontman από τις Τρύπες απαντά στον υιό Μητσοτάκη διότι καλή η επανάσταση αλλά όχι και κατά της μαμάς-Ρωσίας. Το χειρότερο είναι ότι εκφράζει άποψη ως «πνευματικός κόσμος» επειδή απλώς άκουσε πριν από πολλούς Έλληνες το επικό «Damaged goods» των Gang of Four και μετά όλως τυχαίως έγραψε το «Ταξιδιάρα ψυχή». Λονδίνο, Άμστερνταμ ή στο Κρεμλίνο, έχεις ξεχάσει πού ακριβώς θέλεις να πας…

Στέφανος Τσιτσιπάς

«Οι γυναίκες να παίζουν μέχρι το 5ο σετ, αφού πληρώνονται το ίδιο».
Ο κορυφαίος τενίστας ερμηνεύει με τον δικό του ιδιόρρυθμο τρόπο την ισότητα των φύλων, προκαλώντας αντιδράσεις από διάσημες τενίστριες, με επιχείρημα ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο. 

Θεανώ Φωτίου

«Πληροφορούμε λοιπόν τη ΝΔ ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτουν μέρος του μισθού τους και τις τηλεφωνικές τους γραμμές για να ενισχύσουν δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από τη ΝΔ».
Και μπράβο τους, που θα έλεγε και ο Βουλαρίνος. Το θέμα δεν είναι όμως αν δίνουν λεφτά και τηλέφωνα, αλλά σε ποιους τα δίνουν, και εν προκειμένω η κυρία Φωτίου έδωσε το τηλέφωνο σε μια ΜΚΟ που διοργανώνει συναυλία ειρήνης χωρίς καμία αναφορά (πολλώ δε μάλλον καταδίκη) στον εισβολέα Πούτιν. Γι’ αυτό εγκαλείται, αλλά κάνει ότι δεν καταλαβαίνει…

Θάνος Πλεύρης

«Στο 90% η εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 ετών μετά την επιβολή προστίμου».
Ο υπουργός υπερασπίζεται το μέτρο, το οποίο όμως η κυβέρνησή του ήδη κατήργησε, εκνευρίζοντας έτι περαιτέρω τους νομοταγείς πολίτες, καθώς αφήνει το 10% των ψεκασμένων αντιδραστικών, ουσιαστικά ατιμώρητο…

Κρίτων Αρσένης

«Είπε ότι έχω διοριστεί, δεν έχω διοριστεί ποτέ. Οτιδήποτε αξίωμα έχω πάρει έχω εκλεγεί. Δεν έχω διοριστεί ποτέ».
Ο λατρεμένος hippie chic βουλευτής του ΜεΡΑ25 απαντά στην κατηγορία του Άδωνι Γεωργιάδη, πιστεύοντας ότι όλοι έχουν συλλογική αμνησία. Ο κέρβερος Γιώργος Βλάχος, όμως, ο οποίος προήδρευε της συζήτησης στη Βουλή, του θύμισε ότι δεν είχε εκλεγεί ακριβώς, διότι ο ΓΑΠ τον είχε βάλει στη λίστα…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ