1821 Digital Gallery
Επιτέλους βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των εξαγωγών!

Επιτέλους βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των εξαγωγών!

Εκεί που με μελαγχολία κοίταζα τα αποτελέσματα των εξαγωγών στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ξαφνικά μια χθεσινή είδηση με γέμισε αισιοδοξία, ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης για να λυθεί το μείζον αυτό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για την τροπολογία σε θερινό τμήμα της Βουλής, με την οποία τρεις ΠΑΕ μπορούν να παίξουν στην Σούπερ Λίγκα, παρά το γεγονός ότι δεν εξασφάλισαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Είπα μέσα μου η μεταρρυθμιστική μας κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ρουσφέτι στις ΠΑΕ, την ίδια μέρα που 92.992 οφειλέτες του ΟΑΕΕ πήραν ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑ0), για κατάσχεση της περιουσίας τους αν δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους. Δεν μπορεί σε μια εποχή που ο μέσος απλός πολίτης πιέζεται με κάθε τρόπο (με έκτακτες εισφορές, υπερφορολόγηση πάνω σε πλαστές αξίες γης κ.λπ.), να προκαλείται τόσο το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Κάτι άλλο θα συμβαίνει.

Εκεί λοιπόν που προβληματιζόμουν μια λαμπρή ιδέα ανέκυψε. Μήπως η ευνοϊκή αυτή και έκτακτη νομοθεσία εξηγείται από την ύπαρξη ενός ευρύτερου μυστικού σχεδίου για να λυθεί το πρόβλημα των εξαγωγών, με την προώθηση ποδοσφαιρικών ταλέντων στο εξωτερικό; Σχέδιο που δεν μπορεί να διαταράσσεται από «λεπτομέρειες» όπως ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, που απασχολούν τους κοινούς θνητούς. Όσο λοιπόν το σκεπτόμουν τόσο πιο πιθανό μου φαινόταν. Τι άλλο άλλωστε να εξάγουμε που να φέρνει χρήματα στη χώρα; Οι επιστήμονες που φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες δεν λαμβάνουν πριμ μεταγραφών! Η εξαγωγή προϊόντων απαιτεί την ενίσχυση της πραγματικής μη-διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, συνεπώς είναι εκτός συζητήσεως. Οπότε τι άλλο απομένει. Ποδοσφαιρικά ταλέντα. Αυτή είναι η λύση. Έχουμε άλλωστε έτοιμο «project leader». Με επικεφαλής τον Πρόεδρο «αγαπούλες μου» της σχετικής διαφήμισης, θα ήταν ένα σχέδιο που θα ταίριαζε γάντι στην υπόλοιπη κυβερνητική πολιτική για τις εξαγωγές και την επιχειρηματικότητα.

Το ότι δεν το μάθαμε επισήμως δεν έχει σημασία. Πρόκειται ασφαλώς περί μυστικού σχεδίου. Τόσο καλά κρυμμένου που δεν το γνωρίζει ούτε και το οικονομικό επιτελείο (αφού σύμφωνα με όσα διάβασα στον τύπο η σχετική τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και τουρισμού).

Οπότε μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με νέα αισιοδοξία. Δεν υπάρχουν μόνο οι κακές ειδήσεις που διαβάζουμε. Στα έγκατα των κυβερνητικών επιτελείων λαμπρές ιδέες και σκέψεις αναδεύονται και καλλιεργούνται. Σχέδια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα αλλά και το χιούμορ τους, που αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στη θεσμική μας θωράκιση. Εξ ου και η σχετική τροπολογία συμπεριελήφθη –με βάση το σύνταγμα που απαγορεύει ρητά την κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια- στο απολύτως σχετικό με το θέμα νομοσχέδιο περί ιχθυοκαλλιεργειών.

Όπως θα εξηγούσε άλλωστε και ο γνωστός για το χιούμορ του υπουργός πολιτισμού που υπογράφει την σχετική τροπολογία, οι ψηφοφόροι-ψάρια καλλιεργούνται και συλλέγονται εδώ και χρόνια από τις αντίστοιχες ΠΑΕ. Και δεν πρέπει να είμαστε άδικοι. Το πολιτικό μας σύστημα ποτέ δεν σταμάτησε να στηρίζει και να επιδοτεί αυτού του είδους τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5