Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 17 - 23 Μαρτίου 2022

109 παιδικά καροτσάκια, ένα για κάθε παιδί που σκοτώθηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τοποθέτησε η δημοτική αρχή της πόλης Λβιβ σε κεντρική πλατεία της πόλης

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 820
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άδεια παιδικά καρότσια - σύμβολα των παιδιών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο
Άδεια παιδικά καρότσια - σύμβολα των παιδιών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο © EPA / MYKOLA TYS

Τα νέα της εβδομάδας 17 - 23 Μαρτίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

17-18 ετών παιδιά στρατολογεί ο ρωσικός στρατός, όπως υποστηρίζει η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, που  ανέφερε ότι στις 20 Μαρτίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, υπέγραψε εντολή να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό στρατιωτική οργάνωση νεολαίας του Κρεμλίνου για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πέσει νεκροί στην Ουκρανία σύμφωνα με τη ρωσική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. Αν δεν ήταν φιλοκυβερνητική ίσως έγραφε άλλον αριθμό. Ίσως όμως να μη μαθαίναμε ποτέ για το δημοσίευμα, ούτε για την τύχη των συντακτών, εκδοτών κ.λπ.

15.000 είναι ο τελευταίος αριθμός που έδωσε ως εκτίμηση το Κίεβο για το πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. 

17 στρατηγοί και πολέμαρχοι του Πούτιν είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τις 3 πρώτες εβδομάδες της εισβολής, σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ. 

498 απώλειες είναι τελευταίος αριθμός συνολικών απωλειών που δημοσίευσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

200.000 Ρώσοι εργαζόμενοι βρίσκονται στον δρόμο επειδή οι «δυτικές» εταιρείες στις οποίες εργάζονταν σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία. Σύμφωνα πάντα με την Komsomolskaya Pravda. Αν ισχύει ό,τι και με τους νεκρούς, στην πραγματικότητα μιλάμε για στρατιές ανέργων. 


96 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Ουκρανός Boris Romantschenko. Έφυγε πλήρης ήμερών αλλά όχι από φυσιολογικά αίτια. 

5 στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών όπου φυλακίστηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, δεν ήταν ικανά να λυγίσουν τον Romantschenko. Δολοφονήθηκε από τον ρωσικό στρατό, όταν βομβάρδισε την πολυκατοικία στην οποία διέμενε στο Χάρκοβο. 

10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του ήχου (κατά προσέγγιση 12.500 χλμ./ώρα) είναι η  «τελική» των υπερηχητικών πυραύλων που χρησιμοποίησε η Ρωσία.  Είναι κατανοητό ότι κανένα υπάρχον αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να τους εντοπίσει. Μπορούν επιπλέον να φέρουν και πυρηνική κεφαλή. 


33 εκατοστά  είναι ο πίνακας A Pair of Lovers, στον οποίο απεικονίζεται ζευγάρι εραστών. Πιθανώς ο άνδρας να είναι ο ίδιος ο ζωγράφος. 

10 εκατ. στερλίνες κατέβαλε φιλότεχνος για να τον αγοράσει στη δημοπρασία των Sotheby’s.


10.200 στερλίνες κοστίζει το μπουφάν μάρκας Loro Piana με το οποίο εμφανίστηκε ο Πούτιν σε προπαγανδιστική φιέστα σε στάδιο της Μόσχας. Ένα πρόβλημα στον σέρβερ είχε αποτέλεσμα να πέσει «μαύρο» πριν τελειώσει την επίδειξη με το υπερ-ακριβό μπουφάν του ο Ρώσος αρχηγός. 

10.126 δολ. είναι το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Ρωσία.

177 δολ. είναι ο βασικός μηνιαίος μισθός στη Μόσχα. Για τις αγροτικές περιοχές εικάζεται ότι είναι πολύ χαμηλότερος.

300 ρούβλια φημολογείται ότι έλαβαν ως «δώρο», όσοι «αυθορμήτως» παρευρέθησαν στη φιέστα Πούτιν.

25 ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία «πάγωσαν» οι λογαριασμοί της επιχείρησης μόδας της κόρης του Ραμζάν Καντίροφ. Οι «Ράμπο» του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών μπήκαν στον οίκο μόδας και ακολούθησε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων στη Ρωσία.

125.000 ρούβλια (περ. 1.100 ευρώ) κόστιζαν τα άρβυλα Prada που φορούσε ο Καντίροφ σε προπαγανδιστικό βίντεο όπου ηγούνταν πολυπληθούς αποσπάσματος εισβολής στο Κίεβο. 


13 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τρίτης. Το ΚΚΕ ωστόσο από την προηγούμενη είχε ακυρώσει «συλλαλητήριο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν», λόγω κρύου. Παλαιότερα πάγωνε η τσιμινιέρα, τώρα το ακροατήριο. Θα φταίει ο καπιταλισμός που έχει κάνει μαλθακούς τους Έλληνες κομμουνιστές. 


60% των Ελλήνων θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σύμφωνα με έρευνα του Politico. Κάμερα σε μένα. 

71% είναι το ποσοστό στην Ιταλία, 80% στη Γαλλία, 82% στη Γερμανία, 85% στην Ισπανία και 90% στην Ολλανδία!


8 Μαΐου, όταν θα ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ημέρα εκλογής του Αλέξη Τσίπρα «από τη βάση». 


12 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ήταν οι καταθέσεις του Γιώργου Τράγκα σύμφωνα με πληροφορίες για τη διαθήκη του. Εκτός των μετρητών φαίνεται ότι υπάρχουν διαμερίσματα σε Αθήνα, Νέα Υόρκη και Βέγκας, βίλες στη Μύκονο και σπίτια στη γαλλική Ριβιέρα. 

213 δισ. δολ. έχουν «παρκάρει» οι Ρώσοι ολιγάρχες στην Ελβετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών.


8,55 μ. μακριά προσγειώθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. 

5 μόνον αθλητές έχουν καταγράψει καλύτερη επίδοση στην ιστορία. 

24 ετών είναι ο Έλληνας υπεραθλητής.  


109 παιδικά καροτσάκια, ένα για κάθε παιδί που σκοτώθηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τοποθέτησε η δημοτική αρχή της πόλης Λβιβ σε κεντρική πλατεία της πόλης. Τα παιδιά που έχασαν μέχρι τώρα τη ζωή τους από την κτηνωδία του Πούτιν, είναι πολύ περισσότερα αλλά η συμβολική κίνηση ήταν πραγματικά γροθιά στο στομάχι.


Verba Volant

Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ

«Ελόνα, ο Πούτιν θα σε πλακώσει στο ξύλο».
Αυτή ήταν η (σεξιστική) δήλωση-απάντηση του αρχηγού των Τσετσένων μετά την πρόκληση του Έλον Μασκ για μονομαχία με τον Πούτιν.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να τα “σπάσει” με τα καρτέλ της ενέργειας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ «επενδύει» στην αγανάκτηση των πολιτών με την ακρίβεια στο ρεύμα. Αρνείται όμως πεισματικά να κατονομάσει τα «καρτέλ» στα οποία αναφέρεται.

Σταύρος Αραχωβίτης

«Αντί λοιπόν να στέλνετε επιθετικό υλικό, γιατί τα καλάσνικοφ και τα αντιαρματικά και τα αντιαεροπορικά δεν είναι αμυντικό υλικό, προφανώς είναι επιθετικό υλικό, να σταλεί αμιγώς ανθρωπιστική βοήθεια και μέσα σε αυτή και σαν χειρονομία, ενδεχομένως -όχι σαν λύση, γιατί μιλάμε για μεγάλα αποθέματα- σαν χειρονομία και σαν σηματοδότηση, να σταλεί και σταφίδα».
Μια ειρηνική και θρεπτική πρόταση από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας (και πρώην υπουργό). Και πάλι θα τους σφάζουνε αλλά τουλάχιστον οι Ουκρανοί θα είναι χορτάτοι.

Αριστείδης Μπαλτάς

«Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας προφανέστατα αψήφησε (sic) το Διεθνές Δίκαιο». Δεν είναι verba volant αλλά scripta manent καθώς το έγραψε στην «Αυγή».
Ωστόσο ο πρώην υπουργός (ελπίζαμε από λάθος) εξήρε τη γενναιότητα του ρωσικού στρατού που «αψήφησε» (sic) το διεθνές δίκαιο και δεν το κουρέλιασε ή το αγνόησε. Λίγες λέξεις αργότερα όμως μας εξήγησε ότι «δεν έχει ξεσπάσει θερμός Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο ένας τεράστιος προπαγανδιστικός μηχανισμός στην κλίμακα ολόκληρης της Δύσης φαίνεται πως θέλει να μας επιστρατεύσει ήδη». Καταλάβαμε. Θα σας ειδοποιήσουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ