Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 10 - 16 Μαρτίου 2022

9 ετών είναι –σύμφωνα με αναφορές του Τύπου– το κοριτσάκι από την Ουκρανία που κρατά όπλο ενώ έχει ένα γλειφιτζούρι στο στόμα στη φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 819
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Το κορίτσι με το γλειφιτζούρι και το όπλο
© Facebook/Олексій Кириченко

Τα νέα της εβδομάδας 10 - 16 Μαρτίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

27 διαφορετικές ένοπλες διενέξεις υπήρχαν στον πλανήτη στα τέλη του 2021.

6 εξ αυτών αφορούσαν εδαφικές αμφισβητήσεις.

6 εμφύλιοι πόλεμοι συνεχίζονταν.

3 διενέξεις συνεχίζονται μεταξύ κρατών, χωρίς να υπάρχει πόλεμος.

5 χώρες μαστίζονται από βία εξαιτίας πολιτικής αστάθειας.

3 χώρες βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς τρομοκρατίας.

3 χώρες υποφέρουν εξαιτίας δογματικών εχθροπραξιών.

1 χώρα υποφέρει εξαιτίας της βίας που προκαλούν οι εγκληματικές οργανώσεις (Μεξικό). 89 Μεξικανοί πολιτικοί δολοφονήθηκαν κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο.

80% της βίας συμβαίνει σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.


70.000 δολάρια αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει στον εντοπισμό του μανιακού δολοφόνου που σκοτώνει αστέγους προσφέρουν οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.

2 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί και 3 τραυματίστηκαν σοβαρά.


50% των εισαγωγών και εξαγωγών της Ουκρανίας προέρχονται ή καταλήγουν στην Κίνα. Εννοείται ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

15% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών προέρχεται από την Ουκρανία, γεγονός που καθιστά βάσιμους τους φόβους για επισιτιστική κρίση, προσεχώς. 


6,01% απώλειες σημείωνε το αργό πετρέλαιο το πρωί της Τρίτης, στον απόηχο των συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, και καθώς η ζήτηση στην Κίνα τίθεται εν αμφιβόλω, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

100,42 δολάρια κόστιζε ένα βαρέλι brent παράδοσης Μαΐου. Οι τιμές στα βενζινάδικα ωστόσο  εμφανίζουν μικρή υστέρηση σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές. Αυτό συμβαίνει όταν μιλάμε για μείωση. Στις αυξήσεις οι αναπροσαρμογές γίνονται σχεδόν αυτόματα.


5.280 κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε για τη Δευτέρα η Κίνα. Ο αριθμός είναι ο υψηλότερος από την εκδήλωση του πρώτου πανδημικού κύματος, στις αρχές του 2020.

11.986 κρούσματα και 48 θάνατοι κατεγράφησαν στην Ελλάδα την Κυριακή. Αν απορείτε, στην Κίνα τα μέτρα είναι όντως αυστηρά. Θυμίζω ότι, όταν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, μάζευαν τους παραβάτες με απόχη…

7 ημέρες παραμένει «ζωντανή» (και λοιμογόνος) η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Ο «κορωνοιός classic» ζούσε μόλις 4 ημέρες.


11,3 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc. «Είστε ήδη δεύτερο κόμμα - Κάντε εκλογές τώρα - Λυτρώστε τον λαό από την ανικανότητά σας», δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

32,5% λαμβάνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, έναντι 31,5% στην προηγούμενη μέτρηση.

21,2% λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 21% στην προηγούμενη μέτρηση της Marc.

25,1% των πολιτών προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.

14,6% προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

13,4% προτιμούν κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

12,1% προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


11 μονάδες διαφορά κατέγραψε η εταιρεία Abacus την περασμένη εβδομάδα. Παρότι η διαφορά ήταν μικρότερη από της Marc, ο Ν. Ηλιόπουλος έστειλε επιστολή στον Alpha με την οποία ζητά τα αστάθμητα δεδομένα της έρευνας. Το ίδιο είχε κάνει και στις 26 Ιανουαρίου, αλλά είχε λάβει, και τότε, αρνητική απάντηση.

15% έως 18% έδειξε η τελευταία μέτρηση της Abacus για το ΚΙΝΑΛ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22% με 25%, είναι λογικό να υπάρχει ένας εκνευρισμός…


200-300 ευρώ αναμένεται να λάβουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες με την «επιταγή ακρίβειας» που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ώρα που θα τυπώνονται αυτές οι σελίδες. Ακόμη και στη ΝΔ υπάρχουν αντιδράσεις για την «επιδοματική πολιτική» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς δεν αγγίζει καθόλου τα μεσαία στρώματα. Τα οποία, ως γνωστόν, τιμωρούν στην κάλπη.


74,5% θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO. Στους 22,9%, που έχουν αρνητική γνώμη, υπάρχει πιθανότητα να συμπεριλαμβάνονται και ««σύντροφοί» του, που δεν καλοβλέπουν τη δημοφιλία του.

61% αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει η Νίκη Κεραμέως και 60,2% ο Άδωνις Γεωργιάδης. Φαίνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αρέσουν στο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο ωστόσο αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό.


2.357 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης.

46 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο statista.

9 ετών είναι –σύμφωνα με αναφορές του Τύπου– το κοριτσάκι από την Ουκρανία στη φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου. Το κορίτσι κρατά όπλο ενώ έχει ένα γλειφιτζούρι στο στόμα και extentions-κοτσιδάκια, στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στις 24 Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή.

2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρεθεί σε καθεστώς πρόσφυγα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 44 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της Ουκρανίας, σύμφωνα με την απογραφή του 2020.


Πάουλο Κοέλιο

«Η ουκρανική κρίση είναι μια βολική δικαιολογία για τη ρωσοφοβία».
Ελπίζω ότι η χυδαία φράση του (την ώρα που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν νοσοκομεία και πολυκατοικίες με αμάχους) να αποδειχθεί μια βολική δικαιολογία ώστε τα πονήματά του να τα διαβάζουν μόνο παλαιοημερολογίτες μοναχοί στο Όρος. Α, για να μην το ξεχάσω. Δεν πρόκειται για ουκρανική κρίση αλλά για ρωσική εισβολή.

Γιάννης Μποσταντζόγλου

«Τι νόημα έχει να είσαι του Χάρβαρντ και να είσαι μαλάκας;»
Καίριο το ερώτημα. Ίσως όμως να αξίζει ένας έπαινος, έστω για την προσπάθεια να μη μείνεις απλός μαλάκας, χωρίς να προσπαθήσεις ποτέ για κάτι διαφορετικό. Όπως οι σπουδές σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο.

Νατάσσα Μποφίλου

«Γεια σας, αδέρφια. Είμαστε με τον άνθρωπο».
Επιτέλους! Η δημοφιλής «κοπελιά» ξεκαθάρισε τη θέση της. Τα λόγια της μπορεί να μοιάζουν κούφια, τώρα που «άνθρωπος πολεμάει άνθρωπο». Θα είναι όμως προφητικά όταν ο πλανήτης δεχθεί επίθεση από ούφο.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Mέσα από το πρίσμα 12 κλιπς του Star Trek, παρουσιάζουμε με τον Μιθριδάτη πολιτικές-φιλοσοφικές-οικονομικές πτυχές του ελευθεριακού κομμουνισμού στον πυρήνα του Star Trek».
Μένοντας στον χώρο των ούφο, ανεχθήκαμε τις δεκάδες πορνό-παρωδίες της αγαπημένης μας σειράς στα 80s. Ως εδώ όμως. Το να μας λέει ο «με ένα ν» ότι το καπιταλιστικό εντερπράιζ των παιδικών μας χρόνων ήταν μια διαπλανητική κομμούνα πάει πολύ. Από μένα είναι όχι.

Παναγιώτης Πολίτης

«Θα κάνουμε κατάληψη στη ΛΑΡΚΟ και ας στείλουν και Rafale».
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, παίζει τα ρέστα του. Τα ρέστα από τις ζημίες άνω των 250 εκατ. ευρώ που δημιούργησε την τελευταία πενταετία ή τα ρέστα από τα σχεδόν 1 δισ. ευρώ χρέη που έχει προς τους προμηθευτές της και το Δημόσιο. Έστω τα ρέστα από τον μισθό 5.880 ευρώ που λάμβανε ο υψηλότερα αμειβόμενος εργαζόμενός της, την ώρα που η εταιρεία παρήγε τις τερατώδεις ζημίες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ