Πολιτικη & Οικονομια

Η Αγγελική Αδαμοπούλου ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡΑ25

«Το ΜέΡΑ25 εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας» υποστηρίζει - Η αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου, στο βήμα της Βουλής
Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου, στο βήμα της Βουλής © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αγγελική Αδαμοπούλου: Ποια είναι η βουλευτής που ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡΑ25 - Η επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και η αντίδραση του κόμματος

Η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου ανακοίνωσε σήμερα (8/3) την ανεξαρτητοποίησή της από το ΜέΡΑ25 με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, δηλώνοντας ότι το κόμμα «εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών». 

Η Αγγελική Αδαμοπούλου τονίζει στην επιστολή της ότι «το ΜέΡΑ25 μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών». 

Αγγελική Αδαμοπούλου - ΜέΡΑ25: Τι υποστηρίζει στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης

«Στα πάνω από δυόμισι χρόνια θητείας μου ως βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΜέΡΑ25 θεωρώ ότι απέδειξα περίτρανα την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα, τον δυναμισμό και την ενεργή παρουσία μου εντός και εκτός κοινοβουλίου. Τοποθετήθηκα με σθένος και υπευθυνότητα σε πλήθος συζητήσεων επί νομοσχεδίων ως απλή και ειδική αγορήτρια και ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος· συμμετείχα σε πολυάριθμες συνεδριάσεις επιτροπών και υποεπιτροπών· κατέθεσα με τεκμηρίωση σχεδόν 400 ερωτήσεις και αιτήματα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου· αρθρογράφησα εντατικά για την επικαιρότητα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ· στάθηκα απαρασάλευτα δίπλα στους συμπολίτες μου και ανέδειξα τα προβλήματά τους σε επανειλημμένες δημόσιές μου παρεμβάσεις. Υπηρέτησα πιστά τις θέσεις της σύγχρονης Αριστεράς με σαφή πατριωτικό προσανατολισμό, προώθησα προτάσεις για μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα, υπερασπίστηκα το κράτος δικαίου, την ισότητα και τον ανθρωπισμό. Με τον τρόπο αυτό, συνέβαλα με συνέπεια, σοβαρότητα, και αίσθηση καθήκοντος στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του ΜέΡΑ25 και στην ενίσχυση της απήχησης του κόμματος μεταξύ των πολιτών. Τέλος, υπήρξα πάντοτε κόσμια, συναδελφική και συνεργάσιμη, το μόνο δε που "προκάλεσα" όλο αυτό το διάστημα ήταν μια εντελώς προσχηματική και επικοινωνιακή άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, για την οποία η αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης αποκάλυψε το φιάσκο που ενορχήστρωσε η ΝΔ», σημειώνει στην επιστολή της η Αγγελική Αδαμοπούλου και προσθέτει:

«Ωστόσο, με μεγάλη μου λύπη και κλιμακούμενη απογοήτευση παρατηρώ ήδη σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 και σταδιακά μέχρι σήμερα, το ΜέΡΑ25 να μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών. Δυστυχώς, η ίδια η ηγεσία του ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα αρεστά της στελέχη επιχειρούν καθημερινά, αυταρχικά κι αυθαίρετα να επιβάλλονται δίχως διάλογο και δίχως διαδικασίες. Δεν επιθυμώ για λόγους ευπρέπειας να επεκταθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά και να δώσω τροφή στον διάχυτο μιντιακό κανιβαλισμό της εποχής μας. Πλην όμως, το οφείλω στους συμπολίτες μου να δηλώσω δημοσίως ότι το ΜέΡΑ25 εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών και αντιφάσκει εντελώς, τόσο προς τις καταστατικές του αρχές όσο και προς το προσωπικό και πολιτικό μου αξιακό σύστημα. Εν ολίγοις, η αλλοτρίωση του ΜέΡΑ25 στον ίδιο του τον ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα και η ιδιοκτησιακή λογική της παραγοντικής του ολιγαρχίας με έχουν αποξενώσει εντελώς από καιρό.

» Ως ανεξάρτητη από σήμερα βουλευτής, εύχομαι το ΜέΡΑ25 να βρει τη δύναμη, την ειλικρίνεια, και τον τρόπο να επανέλθει στα αγνά και υψηλά ιδανικά που πριν λίγα χρόνια ένωσαν σε μια γροθιά όσες και όσους από εμάς στηρίξαμε άδολα το όραμα για μια πιο δίκαιη Ελλάδα σε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Τέλος, διαβεβαιώνω όλους -και ιδίως τους ανθρώπους που με τίμησαν με την ψήφο τους- ότι θα συνεχίσω με την ίδια ένταση το κοινοβουλευτικό μου έργο και την πολιτική μου δράση για μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους της πατρίδας μας».

Αγγελική Αδαμοπούλου: Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής
Αγγελική Αδαμοπούλου © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αγγελική Αδαμοπούλου: Η ανάρτηση - απάντηση του ΜέΡΑ25 - Γιάνη Βαρουφάκη

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης της Αγγελικής Αδαμοπούλου, το ΜέΡΑ25 κοινοποίησε ανάρτηση -απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στα social media.

«Με την συνείδηση ήσυχη, ότι κανένα κόμμα δεν έχει σταθεί σε βουλεύτριά του όπως το ΜέΡΑ25 στην Αγγελική Αδαμοπούλου, της εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο της κόμμα... τώρα που μύρισαν εκλογές. Την Ημέρα της Γυναίκας εμείς είμαστε στους δρόμους – για τις γυναίκες όχι για τα αξιώματα!», γράφει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

 

 

Αγγελική Αδαμοπούλου: Ποια είναι η ανεξάρτητη βουλευτής

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είναι νομικός. Υπήρξε Βουλευτής Α’ Αθηνών και Υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25.

Σπουδές

  • Υποψήφια διδάκτωρ ανώτατων σπουδών στα ανθρώπινα δικαιώματα, University Carlos III, Madrid
  • Μεταπτυχιακό δίπλωμα, ανώτατες σπουδές στα ανθρώπινα δικαιώματα, University Carlos III, Madrid
  • Πτυχίο Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ
  • Μουσικές σπουδές φωνητικής

Επαγγελματική δραστηριότητα

Αυτοαπασχολούμενη δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο που διατηρώ, με αντικείμενο υποθέσεις αστικού, ποινικού, εργατικού, διοικητικού και εμπορικού δικαίου, (2010-σήμερα)
Παροχή νομικής συμβουλευτικής και χειρισμός νομικών υποθέσεων αιτούντων άσυλο-διεθνή προστασία στα πλαίσια της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, (Danish Refugee Council-DRC), 2016-2017

Πολιτική – Κοινωνική δράση

  • Υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΜέΡΑ25
  • Παροχή νομικής βοήθειας σε απόρους και πολίτες χαμηλού εισοδήματος, 2007-σήμερα
  • Παροχή εθελοντικής εργασίας στην ΑΡΣΙΣ, μη κυβερνητική οργάνωση για την κοινωνική υποστήριξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων, 2006-2007
  • Συνεργασία με τη UNICEF, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με την προώθηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015
  • Συμμετοχή σε ημερίδες και δράσεις της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ΚΕΛΙΑ, (συνέδρια, συζητήσεις, επισκέψεις σε φυλακές), με την συμμετοχή πρώην κρατουμένων, δικηγόρων, κοινωνικών λειτουργών, 2007-2008
  • Συμμετοχή σε ημερίδες και σεμινάρια της ‘Υπατης Αρμοστείας (UNHCR)
  • Συμμετοχή σε ημερίδες του Εργαστηρίου ισότητας και μη διάκρισης Noberto Bobbio, του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Bartolomé de las Casas του Πανεπιστημίου Carlos III, Madrid.

Στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25 η Αγγελική Αδαμοπούλου αναφέρεται στην ενασχόλησή της με την πολιτική. «Η επαφή μου με τα κοινά είχε σαν βασικό ορόσημο την ενασχόλησή μου με τα τοπικά προβλήματα του χωριού της μητέρας μου, της Βαϊνιάς Ιεράπετρας Κρήτης. Με την παρότρυνσή της ως τότε προέδρου του Συλλόγου Βαϊνιωτών Αθήνας τα παιδικά καλοκαίρια μου είναι γεμάτα από αναμνήσεις εθελοντικής συμβολής στη δεντροφύτευση, στην αποκομιδή σκουπιδιών, στο ασβέστωμα των σπιτιών και στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του χωριού, πράξεις οι οποίες σηματοδότησαν την αφύπνισή μου ως πολιτικού όντος κατά τον αριστοτελικό ορισμό.

» Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή μου, σε συνεργασία με όλα τα παιδιά του χωριού, στην συλλογή υλικού για να στηθεί το Λαογραφικό Μουσείο της Βαϊνιάς του οποίου εμπνεύστρια και ιδρύτρια είναι η μητέρα μου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ ήμουν μέλος σε συλλογικότητες, ανεξάρτητες κομματικά, οι οποίες διεκδικούσαν πιο ποιοτική ακαδημαϊκή διδασκαλία και αυξημένη εκπροσώπηση των φοιτητών στα Πρυτανικά Συμβούλια. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησής μου συμμετείχα στην οργάνωση «ΚΕΛΙΑ» που σκοπό είχε τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

» Καθ’ολη τη διάρκεια της φοιτητικής θητείας μου συμμετείχα σε διαδηλώσεις, όπως στη διεθνή διαδήλωση κατά της Συνόδου των G8 στη Γένοβα, στα πλαίσια του διεθνούς αγώνα κατά της παγκοσμιοποιημένης λιτότητας, του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Επίσης συχνά ήμουν παρούσα στις εκδηλώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και σε συγκεντρώσεις για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων. Η ένταξή μου στο ΜέΡΑ25, ως μέλους και ως υπεύθυνης του Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Οκτώβριο του 2018 είχε ως αφετηρία το αίσθημα ματαίωσης που ένιωσα και εγώ ως κομμάτι του 62% των αγανακτισμένων Ελλήνων που το 2015 ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, όταν το ηχηρό αυτό ΟΧΙ έγινε εν μία νυκτί ΝΑΙ στη λογική των μνημονιακών επιταγών και της χρεοδουλοπαροικίας που η Ελλάδα βιώνει από το 2010, με μέτρα σκληρής λιτότητας που έπληξαν και το επάγγελμα του δικηγόρου το οποίο ασκώ από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών μου στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Carlos III, στη Μαδρίτη». 

Η Αγγελική Αδαμοπούλου (βουλευτής ΜέΡΑ 25) κατά της στείρωσης των σκυλιών γενικώς 15-9-2021

Τι έλεγε η Αγγελική Αδαμοπούλου για το ΜέΡΑ25

«Το ΜέΡΑ25, με έναν προγραμματικό λόγο συνεπή προς τον έντιμο, αξιοπρεπή και σκληρό αγώνα που έδωσε και δίνει ο Γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης από το 2015 είναι το μοναδικό πανευρωπαϊκό κίνημα το οποίο προτείνει λύσεις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, μετριοπαθείς και λελογισμένες ενάντια στη φυλακή του χρέους και στην ερημοποίηση της Ελλάδας, με στόχευση στην θωράκιση των κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου, κόντρα στα ευχολόγια των πολιτικών σχηματισμών τα οποία ευαγγελίζονται μία πολιτική αντιμνημονιακή και κοινωνική», έγραφε η Αγγελική Αδαμοπούλου για το ΜέΡΑ25. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ