Πολιτικη & Οικονομια

Η Ρωσία και ο στρατός των μποτ και της παραπληροφόρησης

Fake news που καταργούν την ελεύθερη βούληση και σκέψη, με απώτερο στόχο τη διαίρεση και την αποσταθεροποίηση της Δύσης

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρωσία και ο στρατός των μποτ και της παραπληροφόρησης

Ουκρανία: Ένας πόλεμος δεν στηρίζεται μόνο στην ισχύ των όπλων αλλά και στον υπόγειο πόλεμο της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης

Είναι άραγε δυνατόν, ενώ μέσα στην Ευρώπη μαίνεται ένας τρομερός, παράνομος, φρικώδης πόλεμος, εσύ να είσαι τόσο Trumptard ώστε να προπαγανδίζεις ένα καταφανέστατο ψέμα; Μιλώ για τη μενδωνιάδα περί… «απαγόρευσης» της ρωσικής κουλτούρας, αυτό το φληνάφημα των social media. 

Η απάντηση είναι όχι. Αλλά όμως ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ είναι και ναι. Πώς γίνεται; Γίνεται ως εξής.
Καταρχάς, όχι, προφανώς και ΔΕΝ είναι δυνατόν. Δεν μπορεί, τη στιγμή που ένα αντιδημοκρατικό καθεστώςεπιτίθεται πάνοπλο σε μία ειρηνική χώρα και τη σφυροκοπά, φέρνοντας μαζί του όχι μόνο τον τακτικό του στρατό αλλά και Τσετσένους σφαγείς και ανώμαλους μισθοφόρους φονιάδες, άντρες εκπαιδευμένους και πληρωμένους για να κόβουν λαιμούς, εσύ να κάνεις οτιδήποτε άλλο από το να έχεις μείνει ενεός, με το στόμα να χάσκει, και απόλυτη αδυναμία να μιλήσεις, ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Ή να κλαις: επίσης στη χειρότερη περίπτωση. Τα ρέστα —η αντιπολιτευτική διάθεση, μια κάποια ανάγκη αστεϊσμού, ή άλλα τέτοια—, όχι απλώς δεν δικαιολογούνται, αλλά δεν γίνεται να γίνονται.

Όταν έχεις να κάνεις ακριβώς με ένα κράτος-νταή, που συμπεριφέρεται σαν μια υπερτροφική συμμορία με μεθόδους νύχτας όπως η Χρυσή Αυγή, έναν χρυσαυγιτισμό με στρατό και πυρηνικά· όταν έχεις να κάνεις με ένα κράτος-μαφία που έχει καταγγελθεί ότι δηλητηριάζει, φυλακίζει, «εξαφανίζει» και δολοφονεί, αδιαφορώντας με τον πιο πρόστυχο τρόπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου στο εσωτερικό της αδιανόητα όμορφης χώρας του· όταν έχεις να κάνεις με έναν σάμπως βγαλμένο από κόμικς δικτάτορα, μία ενσαρκωμένη γελοιογραφία του Κακού που μοιάζει με σεναριακή επινόηση από αυτές που γίνονται μια φορά τα πενήντα χρόνια: ε, ναι, τότε δεν μπορείς να χωρατεύεις για τον… Ντοστογιέφσκι, ξέροντας μάλιστα ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πως λες μπούρδες. Δεν μπορείς να μη συντάσσεσαι με το ΣΥΝΟΛΟ του ελεύθερου κόσμου στον πλανήτη Γη.

Εκτός και αν ισχύει ένα από τα κάτωθι:

  1. Εκτός κι αν είσαι μαζί του, είτε σαν πολιτική-κρατική οντότητα (βλ., π.χ., τη Βόρειο Κορέα), είτε σαν ηθικό ανάστημα εσύ ο ίδιος (σπάνιο).
  2. Εκτός αν είσαι κόμμα και θέλεις να προσποριστείς πολιτικά οφέλη, πράγμα ΟΝΤΩΣ εν μέρει συγγνωστό, καθώς έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες στη Δύση, ιδίως δε στα υπανάπτυκτα Βαλκάνια.
  3. Εκτός κι αν έχεις πέσει θύμα προπαγάνδας.

Ας μείνουμε σ’ αυτό το τρίτο: τι μπορεί να σημαίνει «θύμα προπαγάνδας»; Ότι έχαψες ένα ψέμα; ΟΧΙ. Δεν μπορεί να το έχαψες· αφενός παραείναι χοντροκομμένο, και αφετέρου έχεις σύνδεση στο ίντερνετ, άρα ξέρεις τις αντιδράσεις του προαναφερόμενου πλανήτη. Αλλά τότε; Λοιπόν, αλλά τότε έχεις να κάνεις με τη Ρωσία του Πούτιν. Γιατί η Ρωσία του Πούτιν δεν είναι ένα «κανονικό» κράτος. Είναι ένα οργουελικό κράτος στηριγμένο, όχι στην οικονομία και στην ισχύ του, αλλά στην προπαγάνδα (συν τα πυρηνικά, συν τις μεθόδους μαφίας που λέγαμε πριν).

Είναι ένα κράτος που χρόνια τώρα, συστηματικά και με επιμονή λεπιδοπτερολόγου, επιδιώκει την αποσταθεροποίηση του ελεύθερου κόσμου, με τη χρηματοδότηση αντιευρωπαϊκών γκρουπούσκουλων, με τη φαλκίδευση εκλογικών διαδικασιών, με τον προσεταιρισμό ανθρώπων όπως ο αρχηγός των Trumptards, αλλά και με έναν στρατό από μποτ και πράκτορες χαμηλού προφίλ που νυχθημερόν εργάζονται για να διαιρέσουν τη Δύση σε ένα πλήθος θέματα, από τα πιο φαινομενικά «μικρά» μέχρι τα πιο μεγάλα.
Γράφαμε τον Αύγουστο του 2020, με αφορμή τις κατευθυνόμενες (α, ναι, από τη Ρωσία) αντιδράσεις στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (πράγματα που έχουν ήδη ξεχαστεί σχεδόν από τους πάντες):

                                                   * * *


Όποτε μα όποτε πέφτει στην αντίληψή σας μια ΚΑΛΑ συντονισμένη προσπάθεια να διασπαστεί η κοινωνία σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, πάνω σε θέματα ηθικής, υγείας, πίστης και λοιπά τέτοια ευαίσθητα ζητήματα, να θυμάστε πως στη Ρωσία υπάρχει ολόκληρος διαδικτυακός ΣΤΡΑΤΟΣ από τρολ που ίσως να κρύβεται από πίσω, καθώς αυτοί οι καλά εκπαιδευμένοι άνθρωποι κάνουν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή τη δουλειά: βάζουν φιτίλια, ανάβουν φωτιές, και μετά τις αφήνουν να λαμπαδιάζουν από μόνες τους. Γιατί, όπως και στους κανονικούς εμπρησμούς, άπαξ και λαμπαδιάσει μια τέτοια φωτιά, δεν χρειάζεται συντήρηση από τον εμπρηστή — αρκούν ο άνεμος και τα εύφλεκτα υλικά που είναι σωρευμένα εκεί. Ο τύπος που έγραφε ότι θα δολοφονήσει Έλληνες πολιτικούς και επιστήμονες επειδή «επιβάλλουν τη μάσκα» δεν είναι Ρώσος χάκερ — είναι ένας απλός χρυσαυγίτης της νύχτας που οι συνθήκες της σελίδας τον έκαναν να τα πει όλα αυτά, όπως το τίναγμα του σεντονιού πετάει τις κρυμμένες τρίχες.

Δεν θα βαρεθώ να το λέω. Οι περισσότερες τέτοιες σελίδες στο Facebook (σαν αυτή με τις μάσκες δηλαδή) δεν είναι απλώς παραπλανητικές, δεν πάνε να βγάλουν ντε και καλά πέντε δεκάρες από τον αδιανόητα πολύ κόσμο που μαζεύουν: είναι σκέτες διανοητικές παγίδες για αφελείς, άντρα όπου κανείς μπαίνει δυστυχώς με τη θέλησή του και αυτοπαγιδεύεται, όχι απλώς για να χάνει τις ώρες του και να κουρκουτιάνει κι άλλο το μυαλό του, αλλά για να γίνει πιόνι ενός μόνο τύποις ακήρυχτου πολέμου στις ΑΞΙΕΣ της Δύσης και στην ίδια την ύπαρξή της.

Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει μόνο μια φορά στα τόσα χρόνια σε κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις (άσε δε τις προηγούμενες αμερικανικές). Το κάνει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι και πολλά τέτοια «διαλυτικά» γκρουπάκια αδιανόητα χαμηλού επιπέδου, πολλές από αυτές τις σελιδούλες με τις σάχλες, τα δελφινάκια και τις καλημέρες, τα ψευδοανέκδοτα και τις «σοφές» ρήσεις, που άλλο σκοπό δεν έχουν παρά να μαζεύουν κόσμο: τους αφελείς, τους ευεπίφορους και τους μοναχικούς (αλλά και ένα σωρό bot επίσης: οι μισοί λογαριασμοί εκεί μέσα είναι αγορασμένοι με το κιλό). Γκρουπ και σελίδες όπου μπορεί κανείς —εγώ, εσύ, οποιοσδήποτε— να αισθανθεί ισάξιος με τους άλλους και να περνά κάποια ώρα διασκεδάζοντας, μα που, χωρίς μισή εξαίρεση, είναι βαθιά εθνικιστικά, είναι σκοταδόψυχα, είναι ομοφοβικά, μισογύνικα, «μάτσο» και χυδαία — αλλά που ΚΥΡΙΩΣ είναι ΕΚΕΙ, εκεί, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθούν χρησιμοποιώντας τους αφελείς εθελοντές που έμπλεξαν στα δίχτυα τους σαν μάζα.

Η Ρωσία ζει και αναπνέει για να αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, για να ποτίζει τα αντι-ευρωπαϊκά «κινήματα» και για να συντηρεί τέτοιου τύπου ενδοκοινωνικές διενέξεις, διενέξεις που ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ δείχνουν πως το ευρωπαϊκό Όραμα σβήνει.
Ε δεν σβήνει, ούτε θα σβήσει.

                                                   * * *

Ο άνθρωπος αισθάνεται πάντα πως σκέφτεται και δρα απατός του: με την ελεύθερη βούλησή του. Δεν ισχύει. Σκεφτόμαστε και δρούμε πάντα υπό το κράτος ενός συνδυασμού παραγόντων που μας πάν’ και μας φέρνουν όπως το κύμα μια βάρκα με σπασμένη λαγουδέρα και δίχως κουπιά. Όταν το ρεύμα από κάτω σου είναι δολίως και τεχνηέντως τόσο δυνατό που φουσκώνει τη θάλασσα, είναι παιχνιδάκι να παρασυρθείς κι εσύ. Είμαστε αθύρματα της ιστορίας, της προπαγάνδας, και των επαγγελματιών της παραπληροφόρησης.

Είναι τρομερό, αλλά σχεδόν όλοι εκείνοι που αμφισβητούσαν την ύπαρξη του ιού, που χλεύαζαν τα μέτρα, που αντιτίθενταν στο εμβόλιο,που έστειλαν καραβιές κόσμο στις εντατικές και στα θυμαράκια, υπήρξαν οι ίδιοι πιόνια καλά στημένης προπαγάνδας: μαριονέτες εγγαστρίμυθων με βαριά προφορά. («Σχεδόν» όλοι: όσοι δεν πληρώνονταν ή δεν έβγαζαν κέρδος από τον ιό, χρήματα, φράγκα).

                                                    * * *


Ας μην ξεχνούμε πως δεν είναι πολιτική αυτό που ζούμε σήμερα, δεν είναι «Αριστερά-Δεξιά». Έχουμε πόλεμο. Κανονικό πόλεμο, με ανθρώπους που πεθαίνουν καθημερινά. Έναν πόλεμο που θα στερήσει ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ το ψωμί και τη δυνατότητα να βαδίσουμε όπως το θέλουμε και όπως μάς πρέπει, και όλο αυτό για χρόνια.

Ας μην ξεχνούμε επίσης πως ένα καθεστώς με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καταδυναστεύει τον λαμπρό λαό της μητέρας Ρωσίας — και τώρα και της Ουκρανίας.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ