Πολιτικη & Οικονομια

ΚΕΦίΜ: Παρουσίασε τον δείκτη νομοθετικής συναίνεσης

Πόσα νομοσχέδια υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έρευνα ΚΕΦίΜ για τον δείκτη νομοθετικής συναίνεσης - Ποια κόμματα συναινούν περισσότερο και ποια λιγότερο στα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Το βαθμό της κοινοβουλευτικής συναίνεσης με βάση την ψήφιση επί της αρχής από τα κόμματα των κυβερνητικών νομοσχεδίων καταγράφει ο Δείκτης Νομοθετικής Συναίνεσης σε έρευνα που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Ειδικότερα, κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2021 η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε ως εξής: το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε επί της αρχής το 50,3% των νομοσχεδίων που εισήγαγε η ΝΔ ως κυβερνώσα πλειοψηφία, ακολουθούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ με 24,8%, την Ελληνική Λύση με 18,2%, το ΜέΡΑ25 το 6,7%, και το ΚΚΕ με 0,6%.

ΚΕΦίΜ: Σε τι βαθμό συναινούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά νομοσχέδια

Πάντως, όπως καταδεικνύει η μελέτη του ΚΕΦίΜ, το ποσοστό υπερψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που το εν λόγω κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, δηλαδή κατά την περίοδο 2012-2015. Εξάλλου, «το 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που αύξησε τη νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το 2020 (κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, από 21% το 2020 σε 29% το 2021)», προστίθεται στη σχετική ανάλυση του Κέντρου.

«Μητέρα όλων των μαχών» αποδεικνύεται η Παιδεία: ανάμεσα στα 8 εξεταζόμενα πεδία πολιτικής, εκείνο με τη χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση αναδεικνύεται αυτό της Παιδείας. Αντίθετα, η μεγαλύτερη συναίνεση επιτυγχάνεται στην Εθνική Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση της έρευνας, τα πορίσματά της σχολίασαν ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Καραγιάννη και ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ