Πολιτικη & Οικονομια

Διάβημα της Ελλάδας στον Ουκρανό πρέσβη για τον θάνατο ομογενών

Και τον τραυματισμό άλλων δύο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Υπουργείο Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διάβημα της Ελλάδας στον πρέσβη της Ουκρανία για τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Την πλήρη διερεύνηση του επεισοδίου στο χωριό Γράνιτνα της aνατολικής Ουκρανίας που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω διαβήματος που επιδόθηκε στον Ουκρανό πρέσβη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ουκρανός Πρέσβης επεσήμανε ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ή εθνοτικό κίνητρο και ότι το περιστατικό αφορά έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο πραγματοποιήθηκε διάβημα για το σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο χωριό Γράνιτνα της Ανατολικής Ουκρανίας και είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν περιέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών.

Η Ελληνική πλευρά πέρα από την βαθύτατη θλίψη που προκάλεσε το εν λόγω περιστατικό, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία της και την ανάγκη προστασίας του Ελληνισμού της διασποράς, ο οποίος έχει ήδη υποστεί πλείστα δεινά.

Ζητήθηκε επίσης όπως το περιστατικό διερευνηθεί πλήρως και όπως οι υπαίτιοι οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Ουκρανός Πρέσβης εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων, επεσήμανε ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ή εθνοτικό κίνητρο και ότι το περιστατικό αφορά έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, υπήρξαν δύο νεκροί Ουκρανοί πολίτες, ο ένας εκ των οποίων ήταν ομογενής, καθώς και δύο βαριά τραυματισμένοι, αμφότεροι ομογενείς.

Κατέληξε ότι οι υπεύθυνοι έχουν συλληφθεί και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Πώς έπεσαν νεκροί οι δύο Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική αστυνομία δίνονται στοιχεία και πληροφορίες για το πώς έπεσαν νεκροί οι δύο Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία από πυρά Ουκρανών στρατιωτών.

Το περιφερειακό τμήμα της εθνικής αστυνομίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες συνελήφθησαν για πυροβολισμούς σε καφετέρια τα ξημερώματα της Κυριακής (13/2). «Η αστυνομία του Ντόνετσκ συνέλαβε δύο άνδρες για πυροβολισμούς σε ένα καφέ. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Γράνιτνα. Ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο νοσηλεύτηκαν... Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Αστυνομικές δυνάμεις της Ουκρανίας
Αστυνομικές δυνάμεις της Ουκρανίας © EPA/OLEG PETRASYUK

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν όταν για άγνωστους λόγους προκλήθηκε σύγκρουση μεταξύ καλεσμένων. «To χωριό αυτό είναι το τελευταίο υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με τον πόλεμο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 5 ή σε 10 λεπτά ή αύριο το βράδυ. Πάντοτε ανησυχούμε πάντοτε φοβόμαστε» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά μια κάτοικος στη Deutsche Welle. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» δήλωσε μια κοπέλα για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε ότι «υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ