Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 27 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 2022

21 τίτλους Grand Slam έχει κερδίσει ο Nadal στην καριέρα του, περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 813
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rafael Nadal
Rafael Nadal © EPA/ JAMES ROSS

Τα νέα της εβδομάδας, 27 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

156 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του εναντίον της κυβέρνησης.

6 μήνες από σήμερα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εκ νέου πρόταση δυσπιστίας.

142 ήταν τα υπέρ, «παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Απούσα ήταν η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς νοσηλεύεται με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Περαστικά.


80% των Ελλήνων αρνήθηκαν σε ιστότοπους την πρόσβαση για αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων τους για διαφημιστικούς λόγους, σύμφωνα με τη Eurostat.

56% μόλις είναι το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρουμανία, όπου προφανώς οι πολίτες είχαν συνηθίσει τη συνεχή παρακολούθηση.

91% είναι το ποσοστό στην Ολλανδία.


10 εκατ. συνδρομητές μέχρι το 2025 θέλουν να εγγράψουν οι New York Times, και στο πλαίσιο της ενδυνάμωσής τους εξαγόρασαν το –δημοφιλές τελευταία– παιχνίδι Wordle.

1 εκατ. ευρώ και κάτι ψιλά στοίχισε στους NY Times η εξαγορά, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Time.

6 ευκαιρίες έχει ο χρήστης για να μαντέψει τη λέξη της ημέρας στο Wordle.

5 γράμματα αποτελούν κάθε μέρα τη λέξη, αλλά μετά την εξαγορά δεν αποκλείεται να δούμε και πιο περίπλοκες versions. Άλλωστε και το Wordle μοιάζει να είναι βασισμένο στο παιχνίδι Master Mind, που υπάρχει από το 1970. Εκεί ο μυστικός συνδυασμός αποτελούνταν από 4 χρώματα.


26% των πολιτών θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει καλύτερα τον μεσαίο χώρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse.

23% εκτιμούν ότι κανένας δεν εκφράζει τον μεσαίο χώρο, στην ίδια δημοσκόπηση.

22% λαμβάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

20% θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει καλύτερα τον μεσαίο χώρο, γεγονός που τον κατατάσσει τέταρτο. Κρίμα. Είχε επενδύσει τόσα πολλά στον κεντρώο Πολάκη, αλλά οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν πάντα.


600 ευρώ επίδομα ανεργίας χωρίς χρονικό όριο είναι ένα από τα αιτήματα που ώθησαν τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη να οργανώσει μηχανοκίνητο κομβόι από την Πάτρα στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο. Στηρίζουμε δήμαρχο Πελετίδη, βγαίνουμε στην ανεργία από τώρα μέχρι να πάρουμε σύνταξη 1.200 ευρώ για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.


774 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα και βρίσκεται ακριβώς στη μέση των χωρών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό.

332 ευρώ είναι στη Βουλγαρία – ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.

2.257 ο… κατώτατος μισθός στο Λουξεμβούργο, ο υψηλότερος στην Ε.Ε. Μην αγωνιάτε. Έρχονται εκλογές και, αν συνεχίσουμε έτσι με τον λαϊκισμό, όλο και κάποιος θα προτείνει κατώτατο μισθό μεγαλύτερο από το Μεγάλο Δουκάτο.


30 λεπτά παρέμεινε στο βήμα της Βουλής ο Π. Πολάκης, ενώ του είχε αφαιρεθεί ο λόγος. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να μιλήσει για την υπόθεση «σκευωρίας Novartis» σε συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

6 χρόνια πριν όμως, είχε ψηφιστεί νέος κώδικας δεοντολογίας που προβλέπει αλληλοσεβασμό βουλευτών σε συναδέλφους τους –υπηρεσία υπέρ του δημοσίου συμφέροντος– αποτροπή διακρίσεων κατά προσώπων. Κάθε λέξη του νέου κώδικα πιστεύει πως υπηρετεί ο Κρητικός βουλευτής.

1 εκατ. ευρώ αγωγή είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει εναντίον του Πολάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα ξαναπαντήσω στον Παύλο Πολάκη ό,τι και αν πει. Η μόνη συζήτηση μαζί του θα γίνει στο δικαστήριο, στην αγωγή που καταθέτω».


8 συλλήψεις πραγματοποίησε η Αστυνομία μετά από επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Αττικής Οδού στο Κορωπί. On their way, πέταξαν και τρικάκια (προκηρύξεις) έξω από τα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι.


19 ετών ήταν ο νέος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση με δρεπάνι στη Θεσσαλονίκη, επειδή ήταν οπαδός του Άρη Θεσσαλονίκης. Η διαχρονική ανοχή των κυβερνήσεων σε τέτοιους τραμπούκους έχει γιγαντώσει το πρόβλημα, και κάθε φορά που ακόμη ένα τραγικό περιστατικό προστίθεται, το μόνο που κάνουν είναι να υπόσχονται ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Έφτασε, αλλά συστυχώς  στο κόκαλο ενός ακόμη αθώου…

2 ακόμη νεαροί, 19 και 20 ετών, νοσηλεύτηκαν μαχαιρωμένοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου.


109 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της έχασε η Tesla σε μία μόνο ημέρα, μετά την ενημέρωση του Elon Mask σε αναλυτές ότι η εταιρεία του δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει κανένα νέο μοντέλο το 2022. Ο Mask έχει πιο σοβαρά projects στα σκαριά, όπως το να υποστηρίζει όσους αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.


3 σερί σετ κέρδισε το πρωί της Κυριακής ο Rafael Nadal στον τελικό του αυστραλιανού Open και πήρε το τρόπαιο από τον Daniil Medvedev, παρά το γεγονός ότι ο Ισπανός έχανε 2-0, σε μια από τις πιο επικές ανατροπές της καριέρας του. 

21 τίτλους Grand Slam έχει κερδίσει ο Nadal στην καριέρα του, περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη. Μάλιστα, έρχεται και το Rolland Garros, το γαλλικό Open, όπου ο Ισπανός θεωρείται δικαίως «βασιλιάς» στη χωμάτινη επιφάνειά του. Είναι ο «βασιλιάς της σκόνης».

23 άσσους (δηλαδή σερβίς χωρίς απάντηση) έκανε ο Ρώσος, έναντι μόλις τριών του Ισπανού. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατόρθωσε να κερδίσει το ματς.


Verba Volant

Κλέων Γρηγοριάδης

«Πρέπει να φύγετε όλοι. Ξέρετε για ποιον λόγο; Γιατί είσαστε άσχημοι. Ξέρετε τι εννοώ με αυτό; Ότι δεν είσαστε καθόλου όμορφοι. Ξέρετε τι θα πει αυτό; Ότι δεν έχετε ευμορφία. Ξέρετε τι θα πει αυτό; Ότι δεν έχετε καθόλου καλή μορφή». Λό-λα να ένα μή-λο. Βγείτε για διάλειμμα, για τον ρατσισμό θα μιλήσουμε στο επόμενο μάθημα.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Είμαστε ξεκάθαροι πως, αν χρειαστεί να πάμε σε εθνικό νόμισμα, παρόλο που δεν το θέλουμε, θα πάμε». Ο «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» επιμένει στη μεγαλύτερη φαντασίωση της εγχώριας Αριστεράς, υπενθυμίζοντάς μας από τι γλιτώσαμε επειδή ορισμένοι «τα έκαναν πάνω τους» από τις απειλές των Ευρωπαίων τοκογλύφων.

Ασημίνα Σκόνδρα

«Εδώ δεν είναι Γούντστοκ του 1969». Η βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ χρησιμοποίησε το διασημότερο live στην Ιστορία για να κατηγορήσει τους πολιτικούς αντιπάλους της για παραλυσία. Κατάφερε περισσότερο να θυμίζει φιγούρα από το έργο «Η θεία μου η χίπισσα». Αφού ασυναίσθητα κοίταξα προς την πόρτα της Ολομέλειας, μήπως και μπουκάρει ο Βασίλης Τσιβιλίκας.

Αλέξης Τσίπρας

«Χρωστάτε συγγνώμη στις 103 οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι».  Ίσως η πιο ανατριχιαστική φράση που ακούστηκε το τριήμερο. Και δεν σηκώνει πλάκα.

Παύλος Πολάκης

«Όταν θα έρθω να φοράς τσίγκινο σωβρακάκι». Τα συνθήματα της Αριστεράς είναι ισχυρά και διαχρονικά. Από τον Μάη του '68 είχε να ακουστεί σύνθημα με τόση εσωτερική ένταση, που θα μπορούσε σχηματικά να αποδοθεί και ως «Η βαρβατίλα στην εξουσία». Για το ομοφοβικό υπονοούμενο, περιμένουμε ανακοινώσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Παπα, παπα, παπα, Παπαρατσένκο». Ο σύντροφος Γ.Γ. της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε. έκανε ότι δεν θυμάται το επίθετο του διακεκριμένου ιστορικού ώστε να κάνει ένα καλαμπούρι. Καλαμπούρια όμως με την απόπειρα των κομμουνιστών κατά τον Εμφύλιο να εντάξουν με το ζόρι τη χώρα στο «σιδηρούν παραπέτασμα» γίνονται; Δεν γίνονται…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ