Πολιτικη & Οικονομια

Υπό κυβερνητικό έλεγχο ξανά η Δημόσια Τηλεόραση

Ο Σταύρος Τσακυράκης για την τροπολογία στον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74358-150119.jpg

Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τροπολογία την Τρίτη 5 Αυγούστου που αλλάζει τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ. Δηλαδή, καταργεί τις διατάξεις του νόμου 4173/2013 που η ίδια ψήφισε πριν καν τύχει εφαρμογής. Ο νόμος για τη ΝΕΡΙΤ, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013, είχε ως σκοπό την δημιουργία Δημόσιου οργανισμού Ραδιοτηλεόρασης με ρήτρες θεσμικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η κυβέρνηση, την προηγούμενη Τρίτη, με την επίμαχη τροπολογία κατήργησε ιδίως τις διατάξεις που αφορούν, τον τρόπο επιλογής του Εποπτικού Συμβουλίου, του Διευθύνοντα Συμβούλου και του Διοικητικού Συμβουλίου. Ουσιαστικά, τον πρώτο λόγο θα έχει πλέον ο αρμόδιος υπουργός, με εισήγηση του οποίου θα αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με απλή πλειοψηφία.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση φρόντισε να επαναφέρει τον κυβερνητικό έλεγχο στην Δημόσια Τηλεόραση, που ένα χρόνο πριν, η ίδια κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σπατάλης, αδιαφάνειας και κομματισμού στο όνομα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης.

Ακολουθώντας την πάγια τακτικής της η κυβέρνηση, που δεν μας ξενίζει πλέον, κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι” και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία “Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι”».

Με αφορμή την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το “Ποτάμι”, κ. Τσακυράκης, δήλωσε: «Υποτίθεται ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να εξασφαλισθεί η θεσμική ανεξαρτησία της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ο νόμος προέβλεπε το Εποπτικό Συμβούλιο να διορίζεται από ένα αντιπροσωπευτικό σώμα και όχι από τη κυβερνητική πλειοψηφία. Πριν καν εφαρμοστεί άλλαξε και με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε αυτό διορίζεται ουσιαστικά από τη κυβερνητική πλειοψηφία. Η αλλαγή αυτή αφενός αποτελεί εγκατάλειψη των προθέσεων για ανεξαρτησία της Δημόσιας Τηλεόρασης αφετέρου αποδεικνύει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ κάθε άλλο παρά για μια μεταρρύθμιση έγινε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ