Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 6-12 Ιανουαρίου 2022

94 ετών άφησε το μάταιο τούτο κόσμο ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και διπλωμάτης ser Sidney Poiter

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 811
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίντνεϊ Πουατιέ
Σίντνεϊ Πουατιέ © EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Τα νέα της εβδομάδας, 6-12 Ιανουαρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

16 Δεκεμβρίου 2021 είναι η ημερομηνία που γράφει το test covid του Novak Djokovic. Βάση του συγκεκριμένου θετικού αποτελέσματος, ο Σέρβος πρωταθλητής δικαιολόγησε τον μη εμβολιασμό του. Την επομένη όμως της δικαίωσής του από αυστραλιανό δικαστήριο, το γερμανικό Spiegel αποκάλυψε ότι υπάρχει και δεύτερο έγγραφο με ίδιο σειριακό αριθμό, στο οποίο ο τενίστας εμφανίζεται «αρνητικός». Κάτι δεν πάει καλά εδώ. 

20 νίκες σε τουρνουά Grand Slam (ήτοι Australian Open, French Open-Rolland Garros, Wimbledon και U.S. Open) έχει στην κατοχή του ο Djokovic. Ρεκόρ που έχουν ισοφαρίσει μόνο οι Rafel Nadal και Rodger Federer. 

9 τίτλους στο αυστραλιανό τουρνουά έχει στην κατοχή του ο Σέρβος. Μεταξύ τους, τους τρεις τελευταίους.

1905 ήταν το πρώτο έτος διεξαγωγής του Australian Open. 

3-0 σετ ήταν το σκορ με το οποίο κέρδισε στο U.S. Open τον Djokovic ο Ρώσος Daniil Medvedev στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021. Έτσι ανέκοψε την πορεία του Σέρβου προς την κατάκτηση ενός calendar grand slam, ήτοι, να κερδίσει και τους τέσσερις τίτλους των major tournaments σε ένα ημερολογιακό έτος. 

11.015 πόντους έχει στην παγκόσμια κατάταξη ATP Ranking ο Novak Djokovic και φυσικά βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ακολουθείται από τον Medvedev ο οποίος έχει 8.935. Ο Τσιτσιπάς είναι τέταρτος με 6.540 πόντους.


12 Ιουλίου 2021 έγραφε το ημερολόγιο όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής ακόμη τότε της Πολιτικής Προστασίας, αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα στους ποδοσφαιριστές της Γαλατάσεράι καθώς αρνήθηκαν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, όπως είχε υποδείξει ο αλγόριθμος. Αν το δει κανείς με γηπεδικούς όρους θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα «τι να μας πούνε τώρα τα γατάκια τα καγκουρό». 


22,7% τηλεθέαση στο ονομαζόμενο δυναμικό κοινό πέτυχαν οι Ράδιο Αρβύλα στην πρώτη εκπομπή τους για το 2022 και μετά φυσικά από τον σάλο που προκλήθηκε για τις αποτρόπαιες πράξεις του Στάθη Παναγιωτόπουλου αλλά και για το αν οι υπόλοιποι γνώριζαν και τον κάλυπταν, κάτι που οι παρουσιαστές αρνούνται. 

19% ήταν το μερίδιο τηλεθέασης στο γενικό σύνολο.


8,7% ήταν η τηλεθέαση στο δυναμικό κοινό της πρώτης εκπομπής της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ «Καταστροφές και θρίαμβοι», την οποία επιμελείται ο Στάθης Καλύβας. Σε βιβλίο, άλλωστε, του καθηγητή της Οξφόρδης βασίζεται η σειρά.


2 αφορισμούς εξέδωσε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος την περασμένη εβδομάδα. Αφορούσαν τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η Ιερά Σύνοδος έβαλε ένα τέλος στις μεσαιωνικές πρακτικές, εξηγώντας ότι «αρμοδιότητα επιβολής αφορισμού έχει μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών της, και πως κάθε άλλη απόφαση που εκδίδεται είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη». Κάτι σαν το μονοπώλιο του αφορισμού, δηλαδή. Βοήθειά μας…


7.989 άτομα κρατούνται από τα όργανα του Υπουργείου Εσωτερικών, ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου η κυβέρνηση του Καζακστάν μετά από μια εβδομάδα σκληρών συγκρούσεων μεταξύ πολιτών, συμμοριών, δυνάμεων ασφαλείας και δυνάμεων που έστειλαν οι υπόλοιπες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, δηλαδή η Ρωσία. 

164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών, σύμφωνα με ανάρτηση της κυβέρνησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

28 χρόνια κυβερνούσε τη χώρα ο Νουρσουλτάν Αμπισούλι Ναζαρμπάγεφ, αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Παραιτήθηκε το 2019.

1 δισ. δολάρια έχει μεταφέρει σε εμβάσματα πετρελαίου σε ιδιωτικούς του λογαριασμούς σε άλλα κράτη, ο Ναζαμπάγεφ, σύμφωνα με τη Wikipedia. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η οικογένειά του ελέγχει πολλές σημαντικές επιχειρήσεις στο Καζακστάν.

98% των ψήφων είχε λάβει στις εκλογές του 2015 ο 81 ετών σήμερα Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος φέρει τον τίτλο «ηγέτης του έθνους». Ο «ηγέτης» έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αρκετές διεθνείς οργανώσεις.


97 υδροσίφωνες και 9 ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα μέσα στο 2021.

24 σίφωνες θαλάσσης εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο και 23 τον Ιανουάριο. 

21 εξ αυτών εμφανίστηκαν στα Δωδεκάνησα, περιοχή που είναι πρώτη στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Κανένας δεν εμφανίστηκε στην Αττική.


1,6 εκατομμύρια τεστ έγιναν από την Κυριακή μέχρι το πρωί της Τρίτης σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. 

15.547 κρούσματα εντοπίστηκαν με το πρώτο self test, εκ των οποίων 2.300 αφορούσαν σε εκπαιδευτικούς. 

9.688 ήταν τα κρούσματα που εντοπίστηκαν με το δεύτερο τεστ. Η επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραυνώνει την Κεραμέως καθώς θεωρεί ότι ο ιός «θερίζει» στα σχολεία. Λογικό, θα μπορούσαμε να τα κρύψουμε κάτω απ’ το χαλί και να μην ανησυχεί κανείς.


17 ετών ήταν ο γιος της διάσημης Ιρλανδής τραγουδίστριας Sinnead O’Connor, ο οποίος αυτοκτόνησε. Τα βρετανικά ταμπλόιντ αναφέρουν ότι ο Sein σχεδίαζε την κηδεία του εδώ και έναν περίπου χρόνο. 

3 χρόνια πριν η Sinnead είχε ασπασθεί το Ισλάμ και είχε αλλάξει το όνομά της σε Shuhada’ Sadaqat.


94 ετών άφησε το μάταιο τούτο κόσμο ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και διπλωμάτης ser Sidney Poiter. Θα διαβάσατε πολλά, αλλά αξίζει να μνημονευθεί ότι ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που έλαβε όσκαρ Α΄ Ανδρικού ρόλου, όπως επίσης ότι τον συνοδεύει ο θρύλος ότι κάποτε αρνήθηκε τον ρόλο του Οθέλου για να μην τυποποιηθεί ως «μαύρος καλλιτέχνης».


Verba Volant

Παύλος Χαϊκάλης

«Θα ασχοληθώ με το χόμπι μου που είναι η αστρολογία, γιατί έχω αρκετές γνώσεις, θα έλεγα. Και θα σας αποκαλύψω ότι ετοιμάζω πράγματα μέσα από το διαδίκτυο και σε συνεργασία με μία εταιρεία που θα βοηθήσουμε τις γυναίκες μέσω της αστρολογίας, στο θέμα των γεννήσεων». Ο πλέον επιτυχημένος υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι κομήτης στον χώρο των αστρολογικών προβλέψεων. Το 2020 είχε ζητήσει να διδάσκεται στα σχολεία. Δεν πρόλαβε όμως να γίνει υπουργός Παιδείας σε επόμενο ανασχηματισμό, τον έφαγαν τα συμφέροντα, το κεφάλαιο και η τρόικα…

Σταμάτης Γονίδης

«Κουνάω αντικείμενα από μακριά, χαρτιά… Το κάνω. Με τα χέρια μου. Άμα σου κάνω στο κεφάλι έτσι το μυαλό σου θα κουνηθεί». Το διάσημο μέντιουμ από τα Θερμιά μάλλον αγόρασε playstation και ανακάλυψε τη χαρά του ασύρματου χειριστηρίου. Δεν φταίει αυτός που νομίζει ότι κουνάει στ’ αλήθεια πράγματα. Φταίνε οι Γιαπωνέζοι κομπιουτεράκηδες που τα κάνουν τόσο ρεαλιστικά. 

Δημήτρης Παπαδημούλης

«Ουδέποτε έγινε έξωση ούτε από εμένα ούτε από μέλος της οικογένειάς μου σε ενοικιάστρια ακινήτου, όπως ψευδώς αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα. Μετά από πέντε μήνες που συσσωρεύονταν χρέη, απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμοί, η συνήγορος του γιου μου αιτήθηκε μία διαταγή απόδοσης μισθίου». Ο «Έλληνας Τράμπ» (δεν είναι πολιτικός ο χαρακτηρισμός, σχετίζεται μόνο με το real estate) αρνείται τις συκοφαντικές κατηγορίες. Κακιασμένα νομικά sites που πολεμούν τον Δημήτρη αναφέρουν ωστόσο ότι η Διαταγή Απόδοσης Μισθίου είναι «Ο δρόμος για την άμεση έξωση του δύστροπου μισθωτή».

Ραχήλ Μακρή

«Στη Φλώρινα πρώτη φορά στην ιστορία δεν αγιάστηκαν τα νερά και δεν διαμαρτυρήθηκε ουδείς (sic). Ο μη αγιασμός των υδάτων είναι πολύ κακό πράγμα πάντως. Ήδη το βιώνουν». Αυτό ήταν το πόρισμα της πρώην βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Ραχήλ Μακρή, σχετικά με τον σεισμό της Φλώρινας καθώς η ανάρτησή της συνοδεύτηκε από εικόνα με στατιστικά σχετικά με τη δόνηση.

Κώστας Ζαχαριάδης

«Το βράδυ των εκλογών θα έχουμε Τσίπρα πρωθυπουργό και κυβέρνηση συνεργασίας». Πριν προλάβουν να λοιδορήσουν τη δήλωση διάφορα παπαγαλάκια, ας τη δούμε και από μια άλλη οπτική σκοπιά. Ο νεαρός βουλευτής ανεβάζει τόσο τον πήχη, ώστε αν ο «ηγέτης» δεν τα καταφέρει, η «έξοδος» θα μοιάζει μονόδρομος. Σατανικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ