Πολιτικη & Οικονομια

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Οξύμωρο να μιλούν για προκλήσεις

«Είναι πραγματικά λυπηρό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών © EUROKINSSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

O εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών υπογράμμισε πως είναι οξύμωρο να εγκαλεί η Τουρκία την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάνδρος Παπαϊωάννου, την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που καταφερόταν προσωπικά κατά του Νίκου Δένδια, εγκαλώντας τον για «αντιτουρκικές δηλώσεις».

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «αυταπάτες» του Έλληνα υπουργού και κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητική ρητορική που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας». Η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας».

«Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική» δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας».

ΥΠΕΞ: «Οξύμωρο η χώρα που απειλεί να εγκαλεί την Ελλάδα»

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ακόμη πως «είναι οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για 'προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες'». 

Δήλωσε παράλληλα πως η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους «τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση» και υπογράμμισε πως η χώρα μας «θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση».

«Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως η Αθήνα «είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ