Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 2-8 Δεκεμβρίου 2021

369.5 βαθμούς έχουν αμφότεροι οι Verstappen και Hamilton, πηγαίνοντας για τον τελευταίο σταθμό της φετινής σεζόν στο Abu Dhabi

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 809
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Verstappen και Hamilton στο Grand Prix στο Abu Dhabi
© Motosport Images

Τα νέα της εβδομάδας, 2-8 Δεκεμβρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

270.000 πολίτες πήγαν στην κάλπη την περασμένη Κυριακή για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ aka ΚΙΝΑΛ (ο Κεγκέρογλου εκνευρίζεται όταν χρησιμοποιούμε τη συντομογραφία – sorry).

211.191 είχαν πάει στην προηγούμενη ψηφοφορία, όταν δηλαδή εξελέγη η αείμνηστη Φώφη Γεννήματα, το 2017.

9 ήταν τότε οι υποψήφιοι, έναντι μόλις 6 φέτος. Μεταξύ των προηγούμενων υποψηφίων ήταν και ο Γιάννης Ραγκούσης, για τον οποίο ακούστηκε το βράδυ της Κυριακής η θρυλική φράση «Δεν υπάρχουν άλλοι Ραγκούσηδες στην παράταξη». Διά στόματος της βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου.

36,92% ήταν το ποσοστό που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης (με ενσωμάτωση 93%), ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε έρθει δεύτερος.

27,87% έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι «κύκλοι» διέρρεαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι «έχει ρεύμα». Αναμφίβολα όμως έφερε κόσμο στην κάλπη συμβάλλοντας στη θριαμβευτική συμμετοχή και μετατρέποντας τη νίκη του Ανδρουλάκη σε θρίαμβο.

404.078 άνθρωποι είχαν προσέλθει στις τελευταίες εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ για την εκλογή προέδρου. Ο πήχυς έχει ανέβει ψηλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ εσωκομματικές εκλογές.


49 ετών είναι ο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος ορκίστηκε τη Δευτέρα νέος καγκελάριος στην Αυστρία.

31 ετών ήταν ο Σεμπάστιαν Κουρτς όταν ορκίστηκε καγκελάριος, τον οποίο διαδέχεται ο Νεχάμερ.


17 χρόνια χρειάστηκε το… ολυμπιακό έργο του τραμ για να φθάσει τελικά στον Πειραιά, κάτι που συνέβη την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου. Συναγωνίζεται μόνο με το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης.

18 μόλις μήνες χρειάστηκε η κατασκευή του πρώτου τμήματος του έργου από το Σύνταγμα προς τη Γλυφάδα και το ΣΕΦ, αυτού δηλαδή που ήδη γνωρίζουμε ως τραμ.

11 στάσεις παραδόθηκαν ήδη, ενώ προσεχώς θα παραδοθεί και 12η στάση στην πλατεία Καραϊσκάκη, καθώς η περίοδος των 17 ετών ήταν πολύ πιεστική και δεν προλαβαν.


360 τουλάχιστον υπογραφές των μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ έχει συγκεντρώσει ήδη ο Παύλος Μαρινάκης, ενόψει της επερχόμενης εκλογής του ως νέος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.

380 περίπου είναι τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, και τους υπόλοιπους, που δεν υπέγραψαν, φημολογείται ότι δεν τους έχει βρει ακόμη στο τηλέφωνο…


13,4% ήταν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο.

9,4% ήταν η ανάπτυξη στα 3 πρώτα τρίμηνα και είναι απορίας άξιον το πώς θα κλείσει στα επίπεδα του 6%-7% όπως προβλέπουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θεσμικοί φορείς, ακόμη και η κυβέρνηση.

0,5% ύφεση θα πρέπει να εμφανίσει η ελληνική οικονομία στο δ΄ τρίμηνο, για να επιβεβαιωθεί ο στόχος της κυβέρνησης. Κάτι δεν πάει καλά με τις προβλέψεις σας, σύντροφοι.


59.864 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης από τους άνω των 60 κλείστηκαν σε πέντε μέρες, μετά την επιβολή της έμμεσης υποχρεωτικότητας. «Ομολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε το μέτρο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

4η μεταξύ 17 χωρών κατετάγη η Ελλάδα στον «δείκτη συνομωσιολογίας» σύμφωνα με μελέτη 19 ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιάννη Θεοχάρη του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New Media & Society». Πρώτη με διαφορά η Ρουμανία. Πάμε κάλα, μπορούμε και καλύτερα.


9 συλλήψεις και 35 προσαγωγές έγιναν για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη με τα οποία οι μπαχαλάκηδες «τίμησαν» τη μνήμη του εκλιπόντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

26 από τους 35 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι αργότερα.

2 Κύπριοι αλλά και ένας Λιθουανός ήταν μεταξύ των συλληφθέντων. Η Ελλάδα προοδεύει αλλά ο οπισθοδρομικός Κικίλιας δεν στηρίζει τον «μπαχαλοτουρισμό».


40,2 εκατ. ευρώ προσέφερε η εταιρεία REDS, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, για την απόκτηση της έκτασης στην περιοχή Γούρνες Ηρακλείου. Μια περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν «μικρό Ελληνικό».

20 εκατ. ευρώ περίπου ήταν η αποτίμηση της έκτασης από ανεξάρτητο εκτιμητή για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η REDS δηλαδή πλήρωσε διπλάσια τιμή και πλέον –λογικά– θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την ώρα που δύο μεγαλομέτοχοι της Ελλάκτωρ κυριολεκτικά σφάζονται.

345.567 τ.μ. είναι η συνολική έκταση που πουλήθηκε και είναι παραθαλάσσια.


15 γυναικοκτονίες συνέβησαν από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο θέμα ως μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αναφορικά με όσους δεν τους αρέσει ο όρος; Ίσως θα ήταν καλύτερα να ασχοληθούν με το πρόβλημα παρά να πετούν την μπάλα στην κερκίδα με τις γλωσσικές τους ανησυχίες.


369.5 βαθμούς έχουν αμφότεροι οι Verstappen και Hamilton, πηγαίνοντας για τον τελευταίο σταθμό της φετινής σεζόν στο Abu Dhabi, στο καλύτερο και ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα Formula 1 που παρακολουθούμε εδώ και πολλά χρόνια.

15 δευτερόλεπτα ποινών συγκέντρωσε στον τελευταίο αγώνα, στη Σαουδική Αραβία, ο Max Verstappen καθώς οδηγούσε κυριολεκτικά σε «γκρίζα ζώνη» προκειμένου να μην αφήσει τον επτάκις πρωταθλητή να τον προσπεράσει. Οι ποινές δεν του στοίχισαν τη δεύτερη θέση και έτσι οι διαφορές θα λυθούν στον τελευταίο αγώνα.


32 ετών ήταν ο μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ Στέφαν Γέλοβιτς, ο οποίος άφησε το μάταιο τούτο κόσμο μετά το εγκεφαλικό που υπέστη στις 14/11. R.I.P.


Verba Volant

Σταμάτης Κραουνάκης
«Την κατάρα μου! Μη με βάλεις να πω κάτι άλλο, την κατάρα μου».
Ανάθεμα την ώρα, κατάρα τη στιγμή, μπολιάζουν οι αλήτες το 60χρονο παιδί. Ανέκαθεν, άλλωστε, ο πνευματικός κόσμος πίστευε σε κατάρες, βασκανίες κ.λπ.

Νάσος Ηλιόπουλος  
«Ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη το αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Η νέα γενιά των χορηγών της στήλης επανέρχεται με δώρα λωτούς για όσους επιμένουν να θυμούνται τις σταθερές θέσεις Πολάκη και τις εμφανίσεις βουλευτών (Αυγέρη, Καφαντάρη, Χρηστίδου) σε συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών, για τις οποίες είχαν –ορθώς– αντιδράσει διάφοροι σύντροφοι.

Γιώργος Παπανδρέου   
«Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κ. Ανδρουλάκη πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. 4 η ΝΔ, 2 το ΠΑΣΟΚ και 1 ο κ. Κουβέλης».
Σαν να κατηγορείς τον θυρωρό της πολυκατοικίας επειδή ο ιδιοκτήτης πούλησε τα διαμερίσματα…

Νάγια (σκέτο)  
«Δεν ξέρω καν τι είναι το metoo. Τι είναι το metoo; Συγγνώμη, παιδιά, αλλά δεν το γνωρίζω».

Τα δημοσιεύματα την αναφέρουν ως τραγουδίστρια. Πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις που δικαιολογούν αντίδραση τύπου Χρυσούλας Διαβάτη: «Δεν ξέρω καν την κυρία. Ποια είναι η κυρία; Συγγνώμη, παιδιά, αλλά δεν τη γνωρίζω...»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ