Πολιτικη & Οικονομια

Ανεμβολίαστοι: Από την εγκύκλιο της Ιεραρχίας στη διαταγή ΓΕΕΘΑ

Μπορεί οι «ειδικοί» να είναι η κυβέρνηση, η ίδια αντιπολίτευση και, ανάλογα με την περίπτωση, να αλλάζει μόνο ο τρίτος παρτενέρ. Σήμερα είναι η Ιεραρχία, αύριο το Γενικό Επιτελείο

img_2485.jpg
Περικλής Δημητρολόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" στο Μαρούσι όπου συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού την Τρίτη
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σχόλιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τους αντιεμβολιαστές, τους εκκλησιαστικούς χώρους και τα σώματα ασφαλείας.

Μπορεί, τελικά, και να είναι αυτό η «επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής» που πρότεινε η αντιπολίτευση. Μπορεί οι «ειδικοί» να είναι η κυβέρνηση, η ίδια αντιπολίτευση και, ανάλογα με την περίπτωση, να αλλάζει μόνο ο τρίτος παρτενέρ. Σήμερα είναι η Ιεραρχία. Αύριο το Γενικό Επιτελείο. Και την επομένη το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Πιο κομφουκιανά, δεν έχει σημασία εάν ο γάτος είναι άσπρος ή εάν είναι μαύρος με ράσα. Ας πιάνει ποντίκια και ας φοράει και στολή παραλλαγής. Αρκεί να στέλνει τους ανεμβολίαστους στα εμβολιαστικά κέντρα είτε με εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου είτε με ημερήσιες διαταγές του ΓΕΕΘΑ.

Γίνεται; Χλωμό, αλλά γίνεται. Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει μια μάχη που, αν την έδινε μόνη της, θα ήταν εκ των προτέρων χαμένη. Πώς να επεκτείνεις την υποχρεωτικότητα, ειδικά στο εκκλησίασμα; Συνωστίζονται μήπως περισσότεροι πιστοί στις εκκλησίες απ’ ό,τι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Και πώς να ελέγξεις την πίστη των πιστών στην επιστήμη και τα εμβόλια; Με ανεμβολίαστους αστυνομικούς στις εισόδους των ναών; Η κυβέρνηση δεν κινδύνευε να χάσει μόνο τη μάχη. Αλλά και να εξαγγέλλει μέτρα που στο επόμενο λεπτό της εφαρμογής τους θα απονομιμοποιούνταν ως ανεφάρμοστα. Τι θα της έμενε; Να διαδηλώνουν έξω απ’ τις εκκλησίες οι ζηλωτές καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς πως εξαντλούν τον αυταρχισμό τους στη θρησκεία επειδή είναι όργανα του σατανά.

Κάπως έτσι λειτούργησε το σχέδιο κοινής αποδοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνωσε το αριστερό του προφίλ καταθέτοντας μια τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ στην είσοδο των εκκλησιών. Αντικληρικαλισμός; Όχι, πούρος συστημισμός, όπως αποδείχθηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία -μασάζ του αρχηγού της αντιπολίτευσης με τον αρχιεπίσκοπο. Με τον Θεό δεν τα βάζεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε καταλάβει και χωρίς να θυσίαζε τον Νίκο Φίλη. Και οι εκπρόσωποί του επί της Γης εξέδωσαν μια εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία ιερείς, ψάλτες και νεωκόροι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δυο τεστ την εβδομάδα, ενώ παράλληλα συστήνεται στους πιστούς να κάνουν και αυτοί τα απαραίτητα τεστ.

Εντάξει, η κυβέρνηση διεκδικεί το δικό της μερίδιο στην έκδοση της εγκυκλίου - εμείς την εκμαιεύσαμε, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση τήρησαν τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού με μια συνηθισμένη αψιμαχία. Η εκκλησία φάνηκε να κανονίζει τα του οίκου της χωρίς έξωθεν μπρουτάλ παρεμβάσεις αλλά απλώς με ήπιες παρασκηνιακές πιέσεις. Και πολλοί στο εκκλησίασμα θα κρατούν στο ένα χέρι το ευαγγέλιο και στο άλλο το πιστοποιητικό του rapid test.

Αρκούν αυτά όχι για να πιαστούν οι ανεμβολίαστοι σαν ποντίκια από άσπρες και μαύρες γάτες αλλά για να γλιτώσουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας και, ναι, τον θάνατο; Το ερώτημα δεν τίθεται μόνο στα Βαλκάνια, αλλά σε τόπους με μεγαλύτερα ορθολογικά εχέγγυα. «Αυτή», είπε προ ημερών ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, «είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων». Για να σωθούν από την εκατόμβη θα χρειαστούν και άλλα «σχέδια κοινής αποδοχής» και άλλη ήπια πίεση και άλλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και με το μυαλό σε εκείνη τη δημοσκόπηση που λέει πως οι μισοί ανεμβολίαστοι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν «με τίποτα» - ούτε καν αν κατεβεί στη Γη ο ίδιος ο Θεός. Για τους υπόλοιπους όμως; Μπορεί να είναι αρκετός ένας μητροπολίτης ή ένας στρατηγός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ