Ελλαδα

Το αλουμίνιο, το περιτύλιγμα στα σοκολατάκια και οι επενδύσεις

Αυτό το τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο πάχους χιλιοστών κρύβει πίσω του μια ολόκληρη παραγωγική διαδικασία

54888-624059.jpg
Αλέκος Λιδωρίκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς με περιτύλιγμα από αλουμινόχαρτο
© Kayla Speid / Unsplash

Σκέψεις για τις επενδύσεις εκατομμυρίων και την προστασία του περιβάλλοντος με αφορμή μια συζήτηση για το περιτύλιγμα από αλουμινόχαρτο στα σοκολατάκια.

Μια παρέα μόλις είχε ανοίξει και καταναλώσει ένα κουτάκι από σοκολατάκια και η κουβέντα που ακολούθησε προκάλεσε το ενδιαφέρον για μια μικρή έρευνα. Ένας από τους μεγαλύτερους της παρέας, χημικός μηχανικός με διδακτορικές σπουδές, εξηγούσε στους υπόλοιπους που είχαν διαφορετικό αντικείμενο σπουδών πώς κατασκευάζεται το λεπτό ροζ περιτύλιγμα που είχαν τα σοκολατάκια και πώς μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον.

«Αυτό το τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο πάχους χιλιοστών που βλέπετε και δεν δίνετε καμία σημασία κρύβει πίσω του μια ολόκληρη παραγωγική διαδικασία. Έχει τεχνογνωσία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, απαιτεί επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτρονικούς εγκεφάλους και πολλά ακόμη», έλεγε ο νεαρός χημικός-μηχανικός στον δικηγόρο και τον γιατρό της παρέας που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην καριέρα τους και έδειχναν να τον παρακολουθούν με ενδιαφέρον

«Είναι ένα από τα δεκάδες προϊόντα με υλικό παρασκευής το αλουμίνιο που δεν φτάνει αυτόνομο στον τελικό καταναλωτή αλλά στους παρασκευαστές. Η επεξεργασία του αλουμινίου αποτελεί ένα μέρος της βαριάς μας βιομηχανίας που σήμερα απασχολεί περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους και συμβάλει κατά 10% περίπου στο ΑΕΠ», ανέφερε.

Μου έφερε αμέσως στο νου τα εγκαίνια μιας μεγάλης νέας επένδυσης ύψους 150 εκατ. Ευρώ, της ElvalHalcor, παρουσία του πρωθυπουργού, πριν ένα χρόνο περίπου για το νέο έλαστρο αλουμινίου Tandem. Με απλά λόγια ώστε να γίνει κατανοητό σε κάθε έναν που δεν έχει σχέση με την παραγωγική διαδικασία έλασης αλουμινίου, το αλουμίνιο με τη μορφή πλάκας σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο με πάχος 60 εκατοστά, πλάτος έως 2,5 μέτρα, μήκος έως 8,5 μέτρα και βάρος έως και 32 τόνους, προθερμαίνεται στους 500οC περίπου και στη συνέχεια μπαίνει στην πρώτη φάση επεξεργασίας του που είναι η θερμή έλαση. Εκεί, η πλάκα περνάει μέσα από ένα ή περισσότερα σετ περιστρεφόμενων κυλίνδρων (ραούλων) με στόχο να μειωθεί το πάχος της. Κατόπιν το αλουμίνιο μπαίνει στη δεύτερη φάση, την ψυχρή έλαση, όπου εκεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (μέχρι 150 οC) οριστικοποιείται το τελικό πάχος του αλουμινίου το οποίο κυμαίνεται από 2 δέκατα του χιλιοστού έως και 6 χιλιοστά.

Αποτέλεσμα της έλασης είναι η παραγωγή ενός ευρέως φάσματος προϊόντων αλουμινίου σε διάφορα κράματα με αντίστοιχες μεταλλουργικές ιδιότητες, διαστάσεις και πάχη ανάλογα με τις ανάγκες που θα εξυπηρετήσει. Μέσω της διαδικασίας έλασης αλουμινίου, ενός υλικού που είναι από τα πλέον φιλικά στο περιβάλλον καθώς ανακυκλώνεται αέναα διατηρώντας τις ιδιότητές του, παράγονται δεκάδες βιώσιμα προϊόντα που καλύπτουν δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές όπως η συσκευασία τροφίμων και αναψυκτικών (όπως το περιτύλιγμα για τα σοκολατάκια), ο κλάδος χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, η αυτοκινητοβιομηχανία, ο τομέας δόμησης και κατασκευών, οι εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πλήθος άλλων σύγχρονων βιομηχανικών εφαρμογών.

Η βιομηχανική όμως έλαση του αλουμίνιου, όπως έχει αναφέρει ο Μιχάλης Στασινόπουλος πρόεδρος του ΔΣ της ElvalHalcor, του Ομίλου Βιοχάλκο, με συνολικές επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, είναι μια πραγματικά δύσκολη και λεπτή διαδικασία. «Η τεχνογνωσία που απαιτεί, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους της βιομηχανίας των μετάλλων, είναι κλειστή, δεν είναι γενικά διαθέσιμη. Συγχρόνως είναι και δυναμική, συνεχώς εξελίσσεται. Οι εταιρείες του κλάδου αναπτύσσουν ουσιαστικά η καθεμιά μόνη της την τεχνολογική τους πλατφόρμα, η οποία και καθορίζει καίρια τις δυνατότητες τους. Η μεταλλουργία και η ανάπτυξη των προϊόντων, η τεχνολογία των μηχανημάτων, η συντήρηση τους, οι απαιτήσεις για παραγωγικότητα και ολική ποιότητα, η συνεχής προσπάθεια για ανταγωνιστικό κόστος και επιτυχημένες πωλήσεις, αποτελούν δύσκολες προκλήσεις για όλους τους παραγωγούς», έχει υπογραμμίσει.

Το σπουδαιότερο όμως. Σε μια τέτοια επένδυση αλλά και γενικότερα στις περισσότερες επενδύσεις δεν αρκεί η αγορά ενός μηχανήματος, όσου προηγμένου και ένα είναι, η συναρμολόγησή του και η έναρξη λειτουργίας του. «Οι εταιρείες, όπως και όλοι οι οργανισμοί, δεν είναι ανθόσπαρτοι κήποι. Αλλά όταν στο βάθος τους δημιουργήσουν αυτές τις υψηλές αξίες, τότε οι εργαζόμενοι γίνονται ολοκληρωμένοι δημιουργοί και δάσκαλοι για την επόμενη γενιά. Και βέβαια, τότε έρχεται και η καινοτομία σε μεγάλες δόσεις, που προέρχεται από την πραγματική πηγή της που είναι η έμπνευση και το όραμα», έχει χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μιχάλης Στασινόπουλος.

Το περιτύλιγμα λοιπόν από τα σοκολατάκια, που αποτέλεσε αφορμή για μια αναδρομή σε μια πρόσφατη επένδυση, είναι αποτέλεσμα μιας καλά προετοιμασμένης παραγωγικής διαδικασίας ύστερα από διαρκείς επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης, ελαφρύτερα αυτοκίνητα και μέσα μεταφοράς, πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες, κτίρια με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι μόνο μερικά παραδείγματα της θετικής επίδρασης της αυξημένης χρήσης προϊόντων έλασης αλουμίνιου. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε τη μείωση των εκπομπών CΟ2 από την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στην οποία συμβάλλει καθοριστικά το αλουμίνιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ