1821 Digital Gallery
Οι μόνοι που δεν ξεβολεύτηκαν ήταν τα λαμόγια αφισοκολητές

Οι μόνοι που δεν ξεβολεύτηκαν ήταν τα λαμόγια αφισοκολητές

Tον ιούνιο δεν πρόλαβα να ανεβάσω κάποιο κείμενο, δεν πρόλαβα γιατί πήξαμε στη δουλειά (καλό αυτό!)(;), να παραγγείλουμε, να στήσουμε, να παραδώσουμε, να προλάβουμε ημερομηνίες κ.λπ., γιατί το τέλος ιουλίου έχει α δόση εφορίας και μαζί ένα γενναίο φπα, και οαεε(τεβε) και κάτι επιταγές κλπ.

Μετά είναι αύγουστος και όλοι (σχεδόν) οι έλληνες βαράμε μύγες, θέλουμε δεν θέλουμε, και βοηθάμε τις μύγες να παχύνουν. Οκ, κάναμε και 3 μπάνια στη θάλασσα, κι έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω να μην μπορεί να ζήσει και κανείς 2 μήνες χωρίς να διαβάσει post μου, οπότε από τον ελάχιστο χρόνο που μου απέμενε δεν περίσσευε ένα δίωρο, να κλέψω από την οικογένεια, να γράψω τις συνήθεις παλαβομάρες μου. Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.

Δουλέψτε, μαλάκες, να πληρώσετε τους φόρους σας για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, αγορές όπλων, αυξήσεις σε ένστολους και ας υπάρχει αυτή η δραματική ανισότητα: πώς γίνεται στην καλύτερη περίπτωση για εσένα να βγάζεις θεωρητικά τα ίδια λαλάκια με κάποιον που «δουλεύει» 20 ή 40 ώρες την εβδομάδα βαρώντας μύγες και πατώντας σφραγίδες, ενώ εσύ δουλεύεις 54 ώρες, κυνηγώντας να εισπράξεις τις αμοιβές σου και να πληρώσεις και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου. Αν είσαι τυχερός βέβαια και έχεις δουλειά, για να μπορείς να φορολογείσαι, για να δικαιούσαι να έχεις χαρτιά και να δουλεύεις, για να προσπαθείς να βγάλεις το μήνα όπως όπως. Και να πληρώνεις και τέλος επιτηδεύματος για να δικαιούσαι να δουλεύεις.

Οκ, έχει πάει 7 ιουλίου, υπολογίζεις ότι αν εισπράξεις αυτά που σου οφείλονται καθάρισες και τον ιούλιο και τον πεθαμένο αύγουστο μαζί, και θα χαζέψεις 9 ημέρες διακοπές σπίτι σου ή αντίσκηνο σε κάποια παραλία εκεί με τις παχιές τις μύγες, της παναγιάς, στο μικρό ελληνικό πάσχα του 15αύγουστου. Όμως ανάμεσα στα άλλα περιμένεις και τα λαλάκια, από την πρώτη και μοναδική δουλειά σου (και τελευταία!!!) που έχεις κάνει ποτέ με δημόσια υπηρεσία, έργο που πήρες μετά από διαγωνισμό. Με καθυστέρηση μόλις (!) 3 μηνών (μια χαρά ε!!!) θα βγει το κονδύλι να πληρωθείς.

Σχετικα
Μιχαηλίδου: Όταν ορκιζόμουν μου είπαν να πάω με τους συνοδούς
Μιχαηλίδου: Όταν ορκιζόμουν μου είπαν να πάω με τους συνοδούς

Εννοείται, έχεις ήδη πληρώσει το φπα των τιμολογίων και έχεις τους προμηθευτές στο περίμενε. Αλλά χρειαζεσαι φορολογική ενημερότητα. Οκ, μια χαρά, μπαίνεις taxisnet κ.λπ., την παλεύεις αλλά παπάρια, ρωτάς το λογιστή, τι έγινε, ρε παιδιά, και σου εξηγεί αυτά που έγραφε αυτη η κωλοφυλλάδα η νεοφιλελέ η athens voice παλαιότερα, ότι επειδή έχει βγει στο τέλος ιουλίου να πληρωθεί η α δόση δεν μπορείς να πάρεις από το internet γιατί δεν είναι ληξιπρόθεσμη κλπ. Αν όμως κάναμε τη δήλωση στο τέλος της προθεσμίας θα την είχαμε γλιτώσει, οκ, μάθε βλάκα άλλη φορά να κάνεις δήλωση από πριν, οκ, θα πάω εφορία να την πάρω. Οκ, καλέ μας κύριε, θα πρέπει να σας κάνουμε παρακράτηση όλο το ποσό και όχι μόνο την α δόση, σου λένε εκεί.

Σε πιάνει ένα εγκεφαλικό, μα αφού είναι 3 δόσεις μέχρι το δεκέμβριο, λες. Λυπάμαι έτσι είναι ο «νεοφιλελευθερισμός», προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και τα λειτουργικά του κράτους πρέπει να τα πληρώσεις από τώρα. Και πώς θα πληρώσω εγώ τους υπόλοιπους; Πώς θα ζήσω εγώ και η οικογένειά μου; Ε, ναι, έχετε δικιο, για όλα φταίει η τρόικα, έτσι που μας έκαναν, θα σου πουν όλοι όσοι «δουλεύουν» 40 ώρες τη σφραγίδα.

Γιατί αυτοί που πραγματικά δουλεύουν δίπλα στους σφραγιδοκράτορες δεν θα έχουν να σου πουν καμία εξυπνάδα. Σιωπηλοί θα μείνουν μόνο, γιατί ξέρουν και σε καταλαβαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση αφήνεις το κράτος να κρατήσει τα της εφορίας και κλείνεις τηλέφωνα, κλείνεις χαρτιά κ.λπ. και την κάνεις για μόνιμες διακοπές. Το κράτος μας έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία και γραφειοκρατία για να είσαι καλυμμένος απέναντι σε όλους τους ιδιώτες πιστωτές σου. Στο κράτος να μη χρωστάς είναι το θέμα. Ή αλλιώς γράφεις μια ακόμη παπαριά στην athens voice, αν δεν έχει διακοπές η ΔΕΗ (για εσένα αγωνίζονται, κορόιδο!!!), και συνεχίζεις να την παλεύεις να μαζέψεις τα λαλάκια να συνεχίζεις να δουλεύεις, να ζεις, να είσαι εσύ που θέλεις και όχι αυτός που πρέπει να γίνεις για να τα βγάλεις πέρα.

Σχετικα
Δαυίδ Σαλτιέλ: Η ιστορική αλήθεια απέναντι στο μίσος
Δαυίδ Σαλτιέλ: Η ιστορική αλήθεια απέναντι στο μίσος

Φαντάζομαι ότι ένα ποσό από τους φόρους θα καταλήξει σε επιδόματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη (που τα δικαιούνται και τυπικά, γιατί ουσιαστικά τα δικαιούνται περισσότεροι αλλά από ένα σημείο και μετά είσαι μια στατιστική στη λίστα του οαεδ και το κράτος χέστηκε για εσένα), σε γιατρούς και νοσηλευτές που την παλεύουν, σε δ.υ. που δουλευουν και αυτοί σκληρά όπως εσύ σχεδόν. Αλλά η ανισότητα θα παραμένει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν χωρίς να εργάζονται ή οι συνταξιούχοι που μετράνε διακοπές από τα 45 τους.

Όταν τον απρίλιο του 2010 η ελλάδα χρεοκόπησε πίστευαμε ότι αυτές οι τεράστιες αδικίες και ανισότητες μεταξύ μας θα αναγνωριστούν και θα ψιλομαζευτούν. Μας πείραζε που ο τάδε μεγαλοκαρχαρίας έβγαζε εκατομμύρια, αλλά περισσότερο μας πείραζε που ο διπλανός μας δούλευε λιγότερο από εμάς, έκανε και μια 2η μαύρη δουλειά λόγω του ελεύθερου χρόνου του ή και την ώρα της υποτιθέμενης εργασίας του στο δημόσιο, ή ήταν συνταξιούχος 45χρονών, και δεν σε εξυπηρετούσε ποτέ όταν πήγαινες στο γκισέ και στην έλεγε κιόλας ότι αυτός είναι αγωνιστής επαναστάτης. Κι όμως τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία οι μόνοι που δεν ξεβολεύτηκαν ήταν τα λαμόγια αφισοκολλητές που εξακολουθούν να απομυζούν την εργασία, την ανεργία και τους κόπους μας. Αυτούς που δεν σέβονται τα 23 λεπτά που δίνει ως φπα σε κάθε ευρώ ο άνεργος συμπολίτης τους.

Τέσσερα χρόνια μετά αυτοί εξακολουθούν να είναι η χρεοκοπία της συνείδησής μας και της ελπίδας μας για ένα δικαιότερο κόσμο μεταξύ μας. Και κάθε φορά ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα ότι φταίει ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, ο κομμουνισμός, ο τσε γκεβάρα, οι αδελφοί μαρξ...

Πέρσι πήγαμε διακοπές φιλοξενούμενοι σε νησί του αιγαίου και συνήθως μαζευόμασταν στη γνωστή παραλία με τους freecampers που κάθε μεσημέρι τα ακουμπούσαν γερά (και εμείς μαζί) στην καντίνα-εστιατόριο με τον εξυπνάκια μαγαζάτορα και εμείς αναρωτιόμασταν πώς να περνά ο μάγκας το χειμώνα του στο νησί. Την τελευταία ημέρα διακοπών ο «εισπράκτορας» εστιάτορας κάθισε δίπλα μας σε ένα μπαράκι και συζητούσε με την παρέα του ότι σε λίγες ημέρες θα άνοιγαν τα σχολεία και θα γύριζε αθήνα και ευτυχώς που είχαν απεργία για να κάτσει και άλλες μέρες στο μαγαζί του, και αν τον καλούσαν θα παρίστανε τον άρρωστο. Μείναμε μαλάκες!!! Οι ηλίθιοι που κάναμε γυμνισμό στην παραλία και τρώγαμε τα γαμησιάτικα μιας χρονιάς στο εστιατόρια των «φρικιών», συναντούσαμε τη γυμνή αλήθεια που κρυβόταν τόσο καιρό στην παραλία των γυμνιστών. Η ζωή είναι αλλού και τα έχει με άλλους... ή καλά να πάθεις για να μάθεις να κρυφακούς. Αρκούν 20 ώρες την εβδομάδα «μάθημα» και 4 μήνες διακοπές και η επανάσταση συνεχίζεται από το φραπεδοτσεγκεβάρα στην καντίνα. Το αιγάλεω και ο ολυμπιακός να νικάνε και οι άλλοι να πάνε να ..........

Η γυναίκα μου ρώτησε στην εφορία αν, αφού θα μας κρατήσουν όλη την εφορία σε μια δόση θέλουμε δεν θέλουμε, θα μας αφαιρέσουν έστω το ποσό της έκπτωσης που γίνεται για τη μία πληρωμή. Η απάντηση ήταν αρνητική, θα πληρώσουμε όλο το ποσό και ακολούθως θα διεκδικήσουμε την έκπτωση για το επόμενο εκκαθαριστικό του χρόνου.

Ο σαμαράς και οι αφισοκολητές το τερμάτισαν. Καλά να περάσουμε όλοι το υπόλοιπο ελληνικό καλοκαίρι.

γιώργος δ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5