Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 30 Σεπτεμβρίου - 6 Οκτωβρίου 2021

6 ολόκληρες ώρες έμειναν εκτός λειτουργίας το βράδυ της Δευτέρας Facebook και Instagram. Το Τwitter τους υποδέχθηκε τρολάροντας καθώς έγραψε: «Γεια σε όλους, κυριολεκτικά»…

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 800
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Twitter

Τα νέα της εβδομάδας, 30 Σεπτεμβρίου - 6 Οκτωβρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

35 ηγέτες κρατών και οι offshore περιπέτειές τους περιλαμβάνονται στα Pandora Papers, τη μεγαλύτερη διαρροή αρχείων για offshore και καταπιστεύματα σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς, το Ντουμπάι, το Μονακό, η Κύπρος, η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν.

27.000 δικαιούχοι off shore εταιρειών από 90 χώρες περιλαμβάνονται στη λίστα της έρευνας, την οποία συντόνισε το διεθνές δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).

11,9 εκατομμύρια είναι τα αρχεία που διέρρευσαν, από τα οποία τα 470.000 φαίνεται να έχουν προέλθει από ένα δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο.

283 ελληνικές εταιρείες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, και τα στοιχεία τους αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός Οκτωβρίου. Για να προλάβουμε τις γνωστές υπερβολές του λαϊκισμού, πρέπει να επισημάνουμε ότι η συμπερίληψη του ονόματος σε μια τέτοια λίστα δεν συνιστά εκ προοιμίου αδίκημα.


47% πέφτει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της Covid-19 μετά από πέντε μήνες, σύμφωνα με ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια.

90% αποτελεσματικό παραμένει ωστόσο το εμβόλιο κατά της νοσηλείας κατά το πρώτο εξάμηνο.

74% αποτελεσματικό παραμένει και κατά της πιθανότητας λοίμωξης. Οπότε οι αυτόχθονες ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε…


22.700 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στους δρόμους της ΕΕ, ενώ περίπου 120.000 τραυματίζονται σοβαρά από τροχαία δυστυχήματα, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ψήφισμα βουλευτών του Eυρωκοινοβουλίου.

30 χλμ./ώρα ως ανώτατο όριο για οδήγηση εντός πόλης και μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ζητούν οι βουλευτές, με στόχο να μηδενιστούν τα δυστυχήματα έως το 2050. Κρίμα. Με την απαγόρευση αυτή, ο κλαρινογαμπρός με το φτιαγμένο αμάξι, δεν θα μπορεί να παριστάνει τον Χάμιλτον στα στενά της Λιοσίων και στις πλατείες της Ηλιούπολης.

25% του συνόλου των θανάτων από τροχαία τυχήματα αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ για το 15% ευθύνεται η κατανάλωση «ουσιών», δηλαδή ναρκωτικών και διεγερτικών.


8.543 οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 0,2% των οφειλετών, χρωστούν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, και συνολικά 87,2 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.


273 μαχητικά αεροσκάφη διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Τουρκία, με τη συντριπτική τους πλειονότητα (236) να είναι F-16.

257 μαχητικά αεροσκάφη θα διαθέτει η Ελλάδα μετά και την προσθήκη των 24 Rafale. Η χώρα μας διαθέτει 155 F-16.

210 τουλάχιστον drones διαθέτει η Τουρκία. Η χώρα μας έχει μόνον 10.


5,9% πτώση εμφάνισαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, παρά την ανάπτυξη της οικονομίας. Η πτώση αποδίδεται στην ανεπάρκεια μικροτσίπ από την παγκόσμια αγορά, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και στην αυξημένη ζήτηση λόγω αναθέρμανσης της οικονομίας.

6.687 καινούργια αυτοκίνητα πουλήθηκαν στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, ενώ τον ίδιο περσινό μήνα παρά τα οξυμένα προβλήματα που υπήρχαν από την πανδημία οι πωλήσεις ήταν 7.107 μονάδες.


54 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες μετακινήθηκαν παγκοσμίως τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Απρίλιο του 2020, στις αρχές της υγειονομικής κρίσης, και η αύξηση είναι της τάξης του 58%.

164 εκατ. τουρίστες είχαν μετακινηθεί τον Ιούλιο του 2019.

1,77 εκατ. ταξιδιώτες μετακινήθηκαν τον Σεπτέμβριο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφοντας αρνητική απόκλιση 34,1% σε σχέση με το 2019, έτος-ορόσημο για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

105,4% αυξημένη ήταν ωστόσο η κίνηση συγκριτικά με το 2020, με βάση τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία του φετινού Σεπτεμβρίου.


5 και 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Οι σύντροφοι ξεκίνησαν δυναμικά την προεκλογική περίοδο καθώς συγκεντρώθηκαν στο Caravel, όπου και έπεσαν οι πρώτες σπρωξιές καθώς τσακώθηκαν για τις διαδικασίες.


27,3% μερίδιο στη γενική τηλεθέαση κατέγραψε το σήριαλ «Σασμός» τη Δευτέρα, ακολουθούμενο από τη «Γη της Ελιάς» με 24,3% και τις «Αγριες μέλισσες» με 16,9%.

11,5% τηλεθέαση κατέγραψε το reality show «GNTM», ακολουθούμενο από το «Game of chefs» (6,7%) και το «Top Chef» (4,7%). Λέτε να σωθούμε από τα reality;


6 ολόκληρες ώρες έμειναν εκτός λειτουργίας το βράδυ της Δευτέρας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, όπως και η πλατφόρμα επικοινωνίας WhatsApp, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στους χρήστες, οι οποίοι δεν είχαν τι να κοιτάζουν κάθε 15 δευτερόλεπτα.

3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, οι επικεφαλής των οποίων αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το Τwitter για να ενημερώσουν για την κατάσταση. Το Τwitter τους υποδέχθηκε τρολάροντας καθώς έγραψε: «Γεια σε όλους, κυριολεκτικά»…

160 εκατ. δολάρια εκτιμάται με πρόχειρους υπολογισμούς ότι είναι η ζημιά που προκλήθηκε από το προσωρινό –εξάωρο– blackout στις πλατφόρμες του ομίλου Facebook.

164.000 δολ. το λεπτό επί 6 ώρες έχανε η ίδια η εταιρεία, σύμφωνα με τα κέρδη που εμφάνισε το 2020.

7 δισ. δολάρια έχασε από την προσωπική του περιουσία ο Mark Zuckerberg, λόγω της πτώσης της μετοχής που έφτασε και το 6%.


Verba Volant

Prem Watsa

«Σε μόλις μία 2ετία, η χώρα σας συζητείται παντού σε όλο τον κόσμο. Θα εκπλαγείτε από αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Η επενδυτική κοινότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι έτοιμη να ποντάρει στο ελληνικό στοίχημα».

Ο ιδιοκτήτης της Eurobank, ο άνθρωπος που έχασε πολλά εκατομμύρια με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των προηγούμενων ετών, διαφωνεί με την πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα για «δύσκολο χειμώνα για οικονομία και κοινωνία».

Σταμάτης Γονίδης

«Έχω τατουάζ τον Άγιο Στέφανο, τον έχω δει μπροστά μου». Το γνωστό μέντιουμ από τα Θερμιά θα έκανε υπερήφανους τους ντετέκτιβ Mulder and Scully (X-Files) αν προηγουμένως δεν είχε πει δημόσια διάφορες ασυναρτησίες όπως ότι «οι εξωγήινοι είναι εσωγήινοι». Αντιεπιστημονικά πράγματα.

Νάσος Ηλιόπουλος

«Ο ΟΑΕΔ θα διώξει 500 καθαρίστριες για να φέρει εργολάβο. Το ετήσιο κόστος θα αυξηθεί από τα 2,5 εκ. στα 5,8 εκ. Με μία φράση: νεοφιλελεύθερη λεηλασία». Πριν κάψουμε εντελώς το μυαλό μας, ας κάνουμε μια απλή διαίρεση: 2.500.000/500=5.000 ευρώ. Άρα αν κάθε καθαρίστρια παίρνει 5.000 ευρώ τον χρόνο, τότε ο μηνιαίος μισθός της είναι 5000/12=416 ευρώ. Μεικτά. Δηλαδή ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι καθαρίστριες εργάζονταν μέχρι πρότινος με περίπου 300 ευρώ καθαρά τον μήνα. Μιλάμε για στυγνή εκμετάλλευση, την οποία ο Νάσος θέλει να περιφρουρήσει, ή απλώς μιλάμε για λάθος στοιχεία.

Ελένη Αυλωνίτου

«Ο ΠΘ ακύρωσε συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ για γαλλ. φρεγάτες για ν’ αγοράσει από USA. Οι Γάλλοι θύμωσαν και ο ΠΘ είπε να πάρει κι από αυτούς Rafale! Με τη συμφωνία AUKUS ο Μπάιντεν ακύρωσε τα γαλλ. υποβρύχια των Αυστραλών κι έστειλε την ΠΘ μας ν’ αγοράσει γαλλ.φρεγάτες. Αυτό είναι στρατηγ. σχεδιασμός!» Δεν τα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα απ’ τη δασκάλα. Η πρώην βουλευτής κάνει κινήσεις «μεγάλου παίκτου». Μόνο που ο Αλέφαντος τα εξηγούσε πιο παραστατικά χρησιμοποιώντας κεφτεδάκια σαν πιόνια πάνω σε αυτοσχέδια σκακιέρα.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ