Πολιτικη & Οικονομια

K. Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ «αθωώνει» την efood για να μας επιτεθεί

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει συνώνυμο των fake news», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

O υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει λάδι» την efood προσπαθώντας να ενοχοποιήσει την κυβέρνηση.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αιχμή τη στάση τους στην υπόθεση με τους εργαζόμενους στην efood, εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Βεβαίως είναι μια αθέμιτη πρακτική, απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τελικά με όλη τη στάση τους βγάζουν “λάδι” την εταιρεία, την αθωώνουν σε σχέση με τις πρακτικές της, προκειμένου να επιτεθούν στην κυβέρνηση και στον νόμο. Με αυτόν τον νόμο, όμως, που ισχύει 3 μήνες, η ανεργία υποχωρεί. Να ξέρουν ότι και τους επόμενους μήνες, καθώς θα ανοίγουν καινούργιες θέσεις εργασίας και η οικονομία θα πηγαίνει μπροστά, θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να φορτώνουν στον νόμο ό,τι στραβό συμβαίνει στη χώρα, καθώς η τάση θα είναι θετική. Κάθε μέρα θα αποκαλύπτεται ότι όλα αυτά τα κάνουν για λόγους δημαγωγικούς και ψηφοθηρικούς. Δεν νοιάζονται για τους εργαζόμενους, αλλά για το δημοσκοπικό τους τέλμα, και μπροστά στην πολιτική απόγνωσή τους επιστρατεύουν το ένα ψέμα μετά το άλλο».

Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει συνώνυμο των fake news, κόμμα ψευδολογίας που ουσιαστικά εμάς στην κυβέρνηση μας ωφελεί, διότι η στάση που κρατά το καταδικάζει στο περιθώριο. Bλέπετε τις δημοσκοπικές του επιδόσεις». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στους εργαζόμενους –στον βαθμό που τον πιστεύουν– καθώς, αν πιστέψει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα θεωρήσει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα και αυτοί δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος».

«Από την πρώτη στιγμή σημειώσαμε ότι ήταν μια αθέμιτη πρακτική που δεν έχει σχέση με τον νόμο, κι έχω προκαλέσει προσωπικά όλους που ασκούν κριτική να φέρουν μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από τον νόμο που να οδηγεί προς τα πίσω την προστασία των εργαζομένων σε σχέση με τη νομοθεσία που ίσχυε πριν», επισήμανε ο κύριος Χατζηδάκης.

«Γίνονται διάφορες πολιτικές “θεατρικές παραστάσεις”, προσπαθούν να συνδέσουν για λόγους ψηφοθηρικούς την αθέμιτη πρακτική μιας εταιρείας με τις προβλέψεις του νόμου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα πράγματα. Ο νόμος εισήγαγε νέα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στον χώρο και επίσης διέκρινε ποιοι είναι μισθωτοί και ποιοι είναι εργαζόμενοι με παροχή υπηρεσιών», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Υπογράμμισε, δε, ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που ελέγχει την αγορά, διεξάγει έρευνα και για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σημειώνοντας ότι «θα γίνει ό,τι προβλέπουν η νομοθεσία και οι αρχές του εργατικού δικαίου».

Ερωτηθείς γιατί δεν καθιερώνεται αποκλειστικά η μισθωτή εργασία, αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καθιερωθεί  πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο στην Ισπανία. «Σε όλες τις άλλες χώρες μπορείς να είσαι είτε μισθωτός σε αυτές τις δουλειές - ορισμένου ή αορίστου χρόνου, είτε ελεύθερος συνεργάτης, με δικαίωμα δηλαδή να δουλεύεις σε περισσότερες εταιρείες, λιγότερες ώρες, να κανονίζεις τις υποχρεώσεις σου σαν να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι έμποροι. Πάρα πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να είναι μισθωτοί, γιατί έτσι είναι ο προγραμματισμός τους, έτσι θεωρούν ότι είναι καλύτερα για το συμφέρον τους, μου το έχουν πει εμένα. Άλλοι, βεβαίως θέλουν να είναι μισθωτοί», επισήμανε.

«Άλλο πράγμα είναι να μπορείς να επιλέγεις να είσαι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας, που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και άλλο πράγμα το να είσαι μισθωτός και να μην έχεις τα δικαιώματα του μισθωτού, ή να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και να μην έχεις τα δικαιώματα του ελεύθερου επαγγελματία. Αν συμβαίνει αυτό, είναι παραβίαση της νομοθεσίας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ειδικότερα, σημείωσε πως πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα: το μοντέλο που εφαρμόζεται και το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρώπη, και η εφαρμογή της νομοθεσίας απέναντι σε κάθε παρανομία. «Τι θα πεις σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι στο delivery και θέλουν να παραμείνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ελεύθεροι συνεργάτες; Θα τους πεις ότι “Ξέχασέ το, δεν μπορείς να δουλεύεις 2 ώρες την ημέρα; Δεν μπορείς να δουλεύεις ανάλογα με τις παραγγελίες και πρέπει να γίνεις μισθωτός;” Δεν το θέλουν οι άνθρωποι. Όπως, από την άλλη πλευρά, μισθωτοί δεν θέλουν να δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρέπει να σεβαστούμε και τους μεν και τους δε», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ