Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 797
NUMBERS & FACTS

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 9-15 Σεπτεμβρίου 2021

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 9-15 Σεπτεμβρίου 2021
© Fausto Sandoval / Unsplash
50 GB δώρο στο κινητό τους θα δοθεί για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021
  • A-
  • A+
0
Τα νέα της εβδομάδας, 9-15 Σεπτεμβρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

3,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Χαρτζιλίκια και χυδαίες εξαγορές είδε ο ΣΥΡΙΖΑ, παροχές προεκλογικού χαρακτήρα είδε το ΚΙΝΑΛ, όλα για τους λίγους επεσήμανε το ΚΚΕ και ψίχουλα χαρακτήρισαν το ποσό, οι κιμπάρηδες του ΜεΡΑ25.

404 εκατ. ευρώ είναι τα νέα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένουμε –ως είθισται– τη ρελάνς το επόμενο Σαββατοκύριακο, που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στη «συμπρωτεύουσα« για να ανακοινώσει το δικό του πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. 


22% θα είναι ο φόρος επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο του 2022, από 24% πριν. Ο στόχος είναι να φθάσει το 20% πριν το τέλος της τετραετίας. 

25% της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 70%.

Σχετικα
Μητσοτάκης - ΔΕΘ: Τα μέτρα με τα οποία στηρίζονται οι νέοι
Μητσοτάκης - ΔΕΘ: Τα μέτρα με τα οποία στηρίζονται οι νέοι

33% της επιστρεπτέας θα επιστρέψουν όσοι είχαν πτώση του τζίρου μεταξύ 30% και 70%.

15% επιπλέον έκπτωση στο ποσό της επιστροφής θα έχουν όσες εταιρείες καταβάλουν εφάπαξ το ποσό. 

28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%), 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Σχετικα
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ποιοι φόροι μειώνονται - Όλα τα μέτρα
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ποιοι φόροι μειώνονται - Όλα τα μέτρα

30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων έως και το 2025.

100% προσαυξημένες θα εκπίπτουν από τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις θα εκπίπτουν σε ποσό διπλάσιο από το έξοδο. 


1.200 ευρώ θα μοιράζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία εντός 6 μηνών από την πρόσληψη. 

600 ευρώ θα μοιράζονται για μερική απασχόληση, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 50% της πλήρους. 


10% (από 12-20% που είναι σήμερα) θα γίνει το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. 

100% αυξάνεται για τον Δεκέμβριο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. 

20% αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης.

80% τουλάχιστον θα επιδοτούνται οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μέσω της δημιουργίας ταμείου ενεργειακής μετάβασης με κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ. 

5 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως στεγαστικό επίδομα σε 5.000 σπουδαστές Δημοσίων ΙΕΚ.

6% θα είναι το ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13 σήμερα. 

50 GB δώρο στο κινητό τους θα δοθεί για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.


100.000 ευρώ θα είναι πλέον το χριστουγεννιάτικο έπαθλο της φορολοταρίας ενώ κάθε μήνα θα «κληρώνει» 50.000 ευρώ. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

800.000 ευρώ θα είναι το ανώτατο ποσό για γονική παροχή χωρίς κανέναν φόρο από την πρώτη Οκτωβρίου 2021, για συγγενείς πρώτου βαθμού. Διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν με αναρτήσεις τους ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη φράση «έως 800.000» και κάνουν λόγο για μέτρα υπέρ της πλουτοκρατίας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως ειδικός, τους επιβεβαίωσε με δική του ανάρτηση.

291.322 ιδιοκτήτες είχαν το 2015 ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Έκτοτε, βέβαια, η κτηματαγορά έχει εκτοξευθεί (ήταν στα Τάρταρα) και οι αντικειμενικές αξίες έχουν αναπροσαρμοστεί, οπότε υπερήφανα μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα έχει καμιά 300-400 χιλιάδες πλουτοκράτες. Είμεθα έθνος πλουτοκρατών.


8 χρόνια έλειψε από το «καλεντάρι» του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλι (WRC) το Ράλλυ Ακρόπολις (ή ράλλυ των Θεών, όπως ονομάστηκε) το οποίο και επέστρεψε δριμύτερο, την περασμένη εβδομάδα, με μια εντυπωσιακή υπερ-ειδική διαδρομή στο Σύνταγμα. 

65 τηλεοπτικά δίκτυα, σε 155 χώρες προέβαλαν τον αγώνα, τον οποίο παρακολούθησαν 840 εκατομμύρια τηλεθεατές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή προβολή της χώρας. Όταν βέβαια ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την επιστροφή της διοργάνωσης στην Ελλάδα (τον περασμένο Μάρτιο), ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, τον είχε χαρακτηρίσει Mr. Bean απαξιώνοντας τη σημασία του Ακρόπολις για τη χώρα. 


2,1 δισ. ευρώ ήταν η προσφορά του αυστραλιανού επενδυτικού κεφαλαίου Macquarie για την απόκτηση ποσοστού 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα από άποψη εισροής κεφαλαίων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλάει για ξεπούλημα.


285.000 πολίτες ξεκίνησαν να λαμβάνουν τη Δευτέρα sms για να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου, την ώρα που περίπου οι μισοί που είχαν τη δυνατότητα δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη. Η «υποχρεωτικότητα» ωστόσο «δουλεύει», με τρανή απόδειξη τον Παύλο Πολάκη, που έσπευσε να το κάνει παρά τις αντιρρήσεις του. 


216 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να εξαναγκασθούν στη μετανάστευση έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

143 εκατομμύρια ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη της Τράπεζας κατά την προηγούμενη έκθεσή της, το 2018. Λίγα έως ελάχιστα πράγματα έγιναν έκτοτε και οι αριθμοί αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα. 


Verba Volant

Γρηγόρης Πετράκος 
«Πηγαίνει με την πλειοψηφία η επιστήμη και η αλήθεια; Τι μας διδάσκει η ιστορία; Ο Γαλιλαίος ήταν ένας όταν έλεγε η γη γυρίζει. Και τη μία γνώμη, όταν είναι σοβαρή, την εξετάζουμε». Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι βεβαίως ιερό αλλά ο συμπαθής βάρδος οφείλει να προσέξει, ειδάλλως το επόμενο βήμα είναι μια άμεση ταύτιση με τον Μέγα Ναπολέοντα.

Ανδρέας Ξανθός
«Δεν είχαν επιστημονική βάση όσα υποστήριζε ο Παύλος Πολακης πριν εμβολιαστεί». Ο πρώην υπουργός Υγείας τόλμησε να κάνει κριτική στον αναπληρωτή του. Σεβόμενος όμως τα χρόνια που πέρασαν μαζί στο Υπουργείο, ο αψύς Κρητικός δεν τον απείλησε με ταφές «3 μέτρα κάτω απ’ τη γη», απλά τον προειδοποίησε λέγοντας «Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου… Έτσι, κάτι σκέφτηκα… γιατί είδα μια συνέντευξη». Επόμενη προειδοποίηση μάλλον δεν θα υπάρξει. 

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Οι γαλοπούλες δε βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτημα για την αμφισημία των δηλώσεων Τσίπρα σε σχέση με ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές. Μια δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εκ δεξιών, όσο και εξ αριστερών. Ο Ευάγγ. Αντώναρος «διόρθωσε» τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ως «αμερικανοθρεμμένος» θα έπρεπε να κάνει αναφορά στο Thenksgiving και όχι στα Χριστούγεννα ενώ και ο Αλ. Χαρίτσης τον κατηγόρησε για «αμερικανιά».  

Γιώργος Καρατζαφέρης  
«Χάρηκα πάρα πολύ. Ήταν και το πουλέν της δικιάς μας κοινοβουλευτικής ομάδας, γιατί όπως και να το κάνουμε, η μισή κοινοβουλευτική μας ομάδα σήμερα κυβερνάει τον τόπο». Ο πρώην Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αν και παροπλισμένος, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με τη δήλωσή του για τον Θάνο Πλεύρη, στην οποία συμπεριέλαβε Βορίδη και Άδωνι. Μεγαλύτερη χαρά φυσικά πήρε σύσσωμη η αντιπολίτευση, που βρήκε πάτημα να μιλάει για ακροδεξιά στροφή Μητσοτάκη. 

Κώστας Ζαχαριάδης
«Δυστυχώς “βζίιιν” πάει η ακρίβεια και όχι η οικονομία». Ανησυχητικό μεν αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ακρίβεια είναι μήπως πάει «φσστ μπόινγκ». Επιστημονικά μιλώντας.   

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5