1821 Digital Gallery

Μήπως γιορτάζεις κι εσύ Δεκαπενταύγουστο;

Πυροσβεστικό καναντέρ που πετά πάνω από εκκλησία
Στιγμιότυπο από πυρκαγιά στον Αμάραντο Σκοπέλου, 2018 © Eurokinissi/Λευτέρης Πούλιος
Η χώρα μας κοιλάδα κλαυθμού
  • A-
  • A+
0
Η Μαρία Μαυρικάκη γράφει για τον φετινό Δεκαπενταύγουστο που θα είναι διαφορετικός από κάθε άλλη χρονιά.

Αν έχεις όνομα που παραπέμπει στην Παναγιά, είτε κοινό και χιλιοειπωμένο είτε πειραγμένο και ευρηματικό, σίγουρα θα με καταλαβαίνεις. Αναφέρομαι στις ευχές που λαμβάνουμε κάθε χρόνο και γεμίζουμε χαρά. Αναρτήσεις, κείμενα από αντιγραφή-επικόλληση, sms, τηλεφωνήματα, ομαδικές αναφορές γραμμένες στο χρονολόγιo με έντονα χρώματα σε φόντο φωσφορίζον, διακοσμημένες με καρδούλες, μπαλόνια και λοιπά σύμβολα χαρωπής διάθεσης των μέχρι τούδε ανέμελων αδειούχων. Αγαπητέ συνονόματε, πάντα μού προκαλούσε μια μικρή εσωτερική αναστάτωση η απανωτή αφισοκόλληση στον τοίχο μου, η αμφίβολη αισθητική των gif, τα αδηφάγα παρακαλώ που κατάπιναν σε δευτερόλεπτα τα ευχαριστώ μου. Τα καημένα δεν προλάβαιναν καν να συγκρουστούν με τα ευχαριστώ των υπολοίπων, που δέχονταν την ομαδική ευχή. Χάνονταν, καλυμμένα από τα πιο πρόσφατα ή τα πιο σχετικά, ανάλογα με τις ρυθμίσεις μου. Στο μεταξύ, ο χρήστης Χ με είχε προσθέσει με ετικέτα σε μια δημοσίευση μαζί με 32 ακόμη, που μέχρι να τη διαβάσω, ειδοποιούμουν ότι η χρήστης Ψ είναι μαζί με μένα και 96 ακόμη. Εκεί τσιμπιόμουν, αφού εγώ μόνη μου ήμουν.

Φέτος, όλα αυτά φαντάζουν πολυτέλεια. Η θερινή διάθεση έχει ατονήσει και οι ώρες των διακοπών δεν προσφέρονται πλέον για χαλαρά μηνύματα. Ο Αύγουστος μας έκανε ποδαρικό σαρωτικός, χτύπησε σημείο ζέσεως από την πρώτη μέρα. Το κόχλασμα συνεχίστηκε και τις επόμενες, καθόλου ήσυχες μέρες του Αυγούστου, ώσπου κατέληξε σε κόλαση. Όποιος δεν έχει βρεθεί σε τέτοιο σκηνικό, αδύνατον να το αισθανθεί. Πάνω στη σύγχυση με κυρίεψαν γλυκανάλατες αναπολήσεις από δεκαπενταύγουστους των παιδικών χρόνων, μπάνιο με το πούλμαν στο Καβούρι, το βράδυ τα έξω φώτα αναμμένα, «σας φέραμε έναν δίσκο με πάστες», ναι, δίσκο το έλεγαν το κουτί, λικεράκι, «τύλιξέ μου το γλυκό, θα το πάρω μαζί». Οι αναμνήσεις τυλίγονται σε πυκνή αιθάλη, σπίτια και δέντρα στέκουν καρβουνιασμένα, οι οικείοι ήχοι της εστίας και του δάσους παύουν, ακούγεται μόνο η φρενίτιδα της φωτιάς.

Ξαναβουτώ στο παρελθόν, αναπολώντας τα πρώιμα νιάτα και τη γιορτή συνδυασμένη με καράβια, πανηγύρια και νησιά, να μας βρίσκει σε «έρημες» παραλίες, όπου συνωστίζονταν ένα σωρό γνώριμοι από το άστυ. Τα δροσιστικά μελτέμια μετατρέπονται σε άγριους ανέμους που καλπάζουν ανεμπόδιστοι κατά πάνω μας. Οι εικόνες της καταστροφής μαστιγώνουν τη συνείδησή μας. Άλλοι από εμάς παθαίνουν αφωνία κι άλλοι βγάζουν το θυμό και την πίκρα τους σε ρουκέτες. Ο άφθονος ελεύθερος χρόνος δεν προσφέρεται πλέον για ευχές και σύσφιξη σχέσεων. Τη θέση τους παίρνουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, κραυγές διαμαρτυρίας, διδακτισμοί, προβληματισμοί και θρήνοι. Στο μεταξύ κυλούν στην οθόνη οι τρομακτικές ειδήσεις, καταγράφοντας τη μικρότητά μας απέναντι στην παρενοχλημένη φύση. Η ομολογία του πεπερασμένου μας καθίσταται αυτονόητη. Πρότυπη δουλειά στην πυροπροστασία, νέα προσέγγιση με επίκεντρο την πρόληψη. Από την έπαρση στην ύβρη, ένα τσιγάρο δρόμος. Η νέμεση περιμένει στη στροφή. Ο άλλοτε άδειος Δεκαπενταύγουστος γιομίζει αποκαΐδια. Greece battles wildfires, όλη η κατάσταση μέσα σε τρεις λέξεις που ταξίδεψαν παντού. Η χώρα μας κοιλάδα κλαυθμού. Κι εμείς, οι τυχεροί, συνονόματε, που δεν πεθάναμε από κόβιντ, δεν δολοφονηθήκαμε από σύντροφο-τέρας, δεν υπομείναμε από τη λαίλαπα και τον όλεθρο παρά μόνο δύσπνοια και στάχτες στο μπαλκόνι μας. Εμείς, οι τυχεροί, έχουμε τη δυνατότητα να ευγνωμονούμε τους ήρωες, να συμπονούμε τους λαβωμένους και να συνεχίζουμε αναλογιζόμενοι αίτια και συνέπειες, μέχρι να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας. Οι ευχές έπονται.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5