1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 785

Στην ευεργεσία απαντάμε με μίσος

Στην ευεργεσία απαντάμε με μίσος
Πολλοί αποστρέφονται ανθρώπους σαν κι αυτούς που τώρα μας ευεργετούν, που σώζουν τις ζωές μας και τις ζωές των αγαπημένων μας
  • A-
  • A+
0
Άνθρωποι από διαφορετική φυλή, θρησκεία ή τάξη, όπως η Δρ Corbett, ο Δρ Fauci, ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, οι νέοι ευεργέτες της ανθρωπότητας

Η μισαλλοδοξία –μίσος εναντίον όσων έχουν διαφορετική δόξα, δηλαδή άποψη– παραπέμπει στη βία, στην προκατάληψη, στην περιθωριοποίηση, στο στιγματισμό και στην απο-απανθρωποποίηση που μπορεί να αισθανθούμε για οποιονδήποτε «διαφορετικό» φυλετικά, εθνικά, θρησκευτικά, σεξουαλικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. 

Στη χώρα μας η εχθρότητα, η αποστροφή, η περιφρόνηση συχνά περισσεύει για τους μαύρους, τους Εβραίους, τους Τούρκους, τους Βόρειο-Μακεδόνες, τους μετανάστες, τους Γερμανούς, τους Ρομά, τους ΛΟΑΤΚΙ, τους μουσουλμάνους, τους «άλλους». Το δηλητήριο μίσους εκφέρεται ή εκδηλώνεται από πολιτικούς, διανοούμενους, ιερωμένους, «ταγούς» και τμήματα του πληθυσμού, που άβουλοι, σαν υπνωτισμένοι, τους ακολουθούν. Τυχαίο ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι τα τελευταία χρόνια «διώχτηκαν» από την κρίση στην χώρα μας, για την οποία οι «ταγοί» δεν έκαναν τίποτα να την αποφύγουν. 

Σκέφτηκα και πάλι τα παραπάνω με αφορμή τις συζητήσεις μου με τον αδελφό μου Ανδρέα Σαββόπουλο, αιματολόγο-ογκολόγο στη Νέα Υερσέη, στις ΗΠΑ. Με ενημερώνει διαρκώς για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19, τη χειρότερη πανδημία για τη δημόσια υγεία εδώ κι ένα αιώνα, η οποία προκάλεσε τη σοβαρότερη κοινωνική, οικονομική και ψυχιατρική κρίση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Έχω ιδιαίτερα εντυπωσιαστεί με τη συμβολή των εμβολίων σε αυτόν τον «υγειονομικό πόλεμο» και την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία του πληθυσμού. Εχθές πληροφορήθηκα ότι από τα 115 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, πέθαναν από τον κορωνοϊό λιγότερα από 300 άτομα. Κι από αυτά τα περισσότερα ήσαν ασθενείς μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το 99,7 % των ατόμων που πέθαναν λόγω του κορωνοϊού δεν είχαν εμβολιαστεί. Εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν δώσει επιπλέον πρόσφατες έρευνες. 

Σχετικα
Στο μυαλό των αρνητών του εμβολιασμού
Στο μυαλό των αρνητών του εμβολιασμού

Ορισμένοι άνθρωποι εργάστηκαν μέρα και νύχτα από την έναρξη της πανδημίας για να έχουμε αυτά τα επιτεύγματα. Θα αναφέρω πρώτη τη Δρ Kizzmekia Corbett, μια αφροαμερικανή γυναίκα 35 ετών από τη Βόρεια Καρολίνα. Ως επικεφαλής του τμήματος ανοσολογίας και εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (υπεύθυνος: Δρ. Fauci) πιστώνεται την ανάπτυξη του εμβολίου της Moderna, που χρησιμοποίησε την βιοτεχνολογία του mRNA. Πρόκειται για το ίδιο εμβόλιο με αυτό που αναπτύχθηκε από τις Pfizer/BionTech, τα οποία φαίνεται να περιορίζουν δραστικά την πανδημία COVID-19 στις ΗΠΑ και σε κάποια μέρη της Ευρώπης. Η συμβολή και των άλλων εμβολίων κατά της Covid-19 στην ανοσοποιητική προστασία της ανθρωπότητας είναι επίσης ανεκτίμητη. 

Όσοι θεσμοί και άτομα συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας θα πρέπει να θεωρηθούν ευεργέτες της ανθρωπότητας. Όπως το έθεσε ο Δρ Fauci: «Η Δρ Corbett θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους βασικούς συντελεστές στην ανάπτυξη της επιστήμης που θα μπορούσε να τερματίσει την πανδημία». Και να σκεφτεί κανείς πόσο δεινοπάθησε η ίδια και οι δικοί της άνθρωποι στη γενέτειρά της από τον ρατσισμό. Πόσο πάλεψε στον κόσμο αυτή η επιστήμων μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, αυτή που έγινε πρότυπο για την αφροαμερικανική κοινότητα, για όλη τη νεολαία, για να μπορέσει να μας προσφέρει υγεία και ασφάλεια;  

Ο Δρ Fauci, η ηγετική μορφή στην επιστημονική διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ, επηρέασε όλο τον πλανήτη σε αυτό το πεδίο με τις επιλογές του. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από Ιταλούς γονείς της μεσαίας τάξης και έζησε κι εκείνος την δική του «Οδύσσεια» για να μπορέσει προσφέρει.  

Σχετικα
Κορωνοϊός: 5.157 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται
Κορωνοϊός: 5.157 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται

Αλλά και οι ομόλογοι της Δρ Corbett στην εταιρεία BioNTech, στη Γερμανία, ο Δρ Ugur Sabin και η Δρ Ozlem Tureci, οι οποίοι δημιούργησαν και σε συνεργασία με την Pfizer παρήγαγαν το εμβόλιο mRNA, είναι ένα ζευγάρι μουσουλμάνων επιστημόνων τουρκικής καταγωγής. Ο σύζυγος είναι γιατρός και γεννήθηκε στην Τουρκία, ενώ η σύζυγος γεννήθηκε στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες. Ενδεικτικό της αφοσίωσής τους στην αποστολή τους είναι ότι αυτό το ζευγάρι την ημέρα του γάμου τους, μετά την τελετή και τη δεξίωση επέστρεψαν στο εργαστήριο για να εργαστούν. Αυτό το ζευγάρι, όπως και η Δρ Corbett, χωρίς υπερβολή, μπορούν ήδη να θεωρηθούν ευεργέτες της ανθρωπότητας. 

Τέλος θα αναφερθώ στον συμπατριώτη μας Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε στην κτηνιατρική σχολή. Γεννημένος από Εβραίους γονείς, με προγόνους που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα, είναι ένας ιδιοφυής άνθρωπος με αγάπη για τους ανθρώπους, τα ζώα, την πρόοδο και την ασφάλεια της ανθρωπότητας. Καθηγητές και συμφοιτητές του μιλούν με αγάπη και υπερηφάνεια για εκείνον. 

Η ευθύνη που αισθάνεται για τον ρόλο του στη δημόσια υγεία φαίνεται από τις προσπάθειες που κάνει να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας, που παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, αρνήθηκε να εμβολιαστεί άμεσα ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι άλλοι πολίτες το χρειάζονται περισσότερο και άρα προηγούνται. Όμως την πατρίδα του και τα πρώτα επιστημονικά του βήματα ποτέ δεν ξέχασε. Στη Θεσσαλονίκη προσεχώς η Pfizer θα ιδρύσει ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο, στο οποίο θα απασχολήσει χίλιους επιστήμονες, διαφόρων κλάδων για την παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων νέας τεχνολογίας. Θα ανοίξουν πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους στο ερευνητικό και στο επαγγελματικό επίπεδο. 

Ανάλογη στάση με τον Α. Μπουρλά κράτησε και η καγκελάριος Μέρκελ. Η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο αισθάνθηκε ότι οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα προηγούνται. Η σύγκριση με τη στάση άλλων ηγετών είναι οδυνηρή.  

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας –λευκοί και χριστιανοί– νιώθουν εχθρότητα ή δυσπιστία για τους μαύρους, τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους

Και αν μιλάω για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι επειδή διακρίνω ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας –λευκοί και χριστιανοί– νιώθουν εχθρότητα ή δυσπιστία για τους μαύρους, τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους. Δηλαδή αποστρέφονται ανθρώπους σαν κι αυτούς που τώρα μας ευεργετούν, που σώζουν τις ζωές μας και τις ζωές των αγαπημένων μας.

Όμως αυτοί που οι δικοί τους άνθρωποι υποδουλώθηκαν, εξοντώθηκαν, αποκλείστηκαν, κέρδισαν το στοίχημά τους με την ιστορία. Τώρα σώζουν τις ζωές ακόμα και αυτών που τους προπηλακίζουν, τους συκοφαντούν και τους θεωρούν κατώτερους να συχνάζουν στα ίδια σχολεία. Αυτοί εξακολουθούν να σώζουν φανατισμένους, παρανοϊκούς ανθρώπους, τους ίδιους ανθρώπους που βεβηλώνουν τους οικογενειακούς τάφους των ευεργετών τους, επειδή εκείνοι καταφέρνουν να είναι ζωντανοί, να δημιουργούν και να αγαπούν. Όταν οι μισαλλόδοξοι ζουν μόνο για να εχθρεύονται. 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5