1821 Digital Gallery

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής αποκάλυψε ο Τόμπρας

Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τα ερωτήματα από το κυβερνών κόμμα στον Τσακαλώτο για την επίμαχη τροπολογία
  • A-
  • A+
0
Τα όσα αποκάλυψε ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας στην Προανακριτική Παππά, δείχνουν ένα «κανονικό πάρε - δώσε» από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη ΝΔ.

Για «κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενη στις αποκαλύψεις που έκανε ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά.

Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μάρτυρας Κ. Τόμπρας στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική στη Βουλή, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συναλλαγής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενέταξε με τροπολογία την 1η Απριλίου του 2019, τις εμπορικές εταιρείες του αναγκαστικού νόμου 89/1967 στο καθεστώς των ναυτιλιακών εταιρειών προκειμένου να απαλλαγούν από την φορολογία που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά.

» Ένα κανονικό πάρε - δώσε δηλαδή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Ανατρέχοντας στο συγκεκριμένο νόμο, 4605 και στα άρθρα 38 και 39 της 1ης Απριλίου 2019 επιβεβαιώνονται απολύτως αυτά που λέει ο μάρτυρας. Πράγματι υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις με αυτό το περιεχόμενο. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής.

Σχετικα
Νίκος Παππάς: Παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες ζητά η εισαγγελέας
Νίκος Παππάς: Παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες ζητά η εισαγγελέας

» Ο κ. Τσακαλώτος που κατέθεσε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ας εξηγήσει: Ήταν δική του πρωτοβουλία ή έλαβε εντολές από τον κ. Τσίπρα; Όποια κι αν είναι η απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατα εκτεθειμένος».

Τι αποκάλυψε ο Τόμπρας στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά

Σημειώνεται ότι με τον Κυριάκο Τόμπρα άρχισε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η εξέταση των μαρτύρων για την υπόθεση του Νίκου Παππά και των τηλεοπτικών αδειών 2015-2016.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πλειοψηφία της επιτροπής, ο μάρτυρας ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2016 οι Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας CCC εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό και απόκτηση καναλιού.

Σχετικα
«Τα Νέα» - Εισαγγελική πρόταση: Γιατί πρέπει να παραπεμφθεί ο Νίκος Παππάς
«Τα Νέα» - Εισαγγελική πρόταση: Γιατί πρέπει να παραπεμφθεί ο Νίκος Παππάς

«Ήθελαν εταιρεία φιλική προς την κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι» φέρεται να είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας: «Ο κ. Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκα. Ήταν ο τρίτος. Πρώτα πήγα στον Γιώργο Κουρή και μετά στον Φίλιππο Βρυώνη. Ο Κουρής ήθελε 48 ώρες για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Η απάντηση που πήρα ήταν "δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται τα @@@". Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε. Τρίτη επιλογή ήταν ο Καλογρίτσας όμως δεν είχε κανάλι. Πήγα εκεί γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογρίτσας μου λέει "μπορώ". Όλη η αγορά τον φώναζε "κόκκινο εργολάβο"» φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εν συνεχεία, ο κ. Τόμπρας φέρεται να αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που μετείχε ο ίδιος με τους Χούρι και τον Χρ. Καλογρίτσα: «Μας περίμενε ένα σκάφος του Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι για να τους γνωρίσω. Σύστησα τον Καλογρίτσα στον Χούρι αλλά ο Σάμερ Χούρι δεν μίλησε καθόλου για τη δουλειά. Είπε μόνο "όλα είναι κλεισμένα". Ο Καλογρίτσας γελούσε. Έμεινα έκπληκτος. "Μα πως έγινε" ρώτησα. Μου απάντησε: "'Αστα αυτά. Η δουλειά είναι κλεισμένη. Εμένα με πήραν προφανώς για προκάλυψη. Ο Χούρι ήταν έτοιμος για τη συμφωνία και γελούσε. Έτοιμος και με γνώση ήταν και ο Καλογρίτσας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε ποιοι είναι οι White House και White Porscha απάντησε ότι κινδυνεύει με τη ζωή του: «Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;». Φέρεται επίσης να αρνήθηκε να πει ονόματα, ωστόσο φέρεται να ανέφερε ότι ο «Λευκός Οίκος» είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθως, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι «η CCC είναι γεωπολιτικός και γεωοικονομικός φορέας παγκόσμιου βεληνεκούς. Έχει δικές της τράπεζες. Η πρόταση ήταν να βγει από δική τους τράπεζα εγγυητική σε διαταγή εταιρείας Καλογρίτσα και να μπορεί με transfer να τη φέρει ο Καλογρίτσας στην Αττική. Μάλλιασε η γλώσσα μου να λέω πως αυτό δεν γίνεται. Η εγγυητική πρέπει να είναι από ελληνική τράπεζα και να έχουν μπει χρήματα».

Ο κ. Τόμπρας συνέχισε λέγοντας, πως μετά από αυτήν την εξέλιξη τον παρέκαμψαν από τη διαδικασία επειδή διαφωνούσε και την Παρασκευή πριν τον διαγωνισμό πήγαν με τον Καλογρίτσα στο Μαξίμου. «Με πήρε ο Καλογρίτσας και μου είπε "πήγαμε με τον Σάμερ Χούρι στο Μαξίμου". Λέω "και γιατί δεν με ενημερώσατε"; Ο Καλογρίτσας επειδή δεν ήξερε αγγλικά και επειδή οι Παππάς - Χούρι μιλούσαν αγγλικά, με έβαλε σε ανοικτή ακρόαση. Είπα λοιπόν πως "η εγγυητική είναι... σ@@@α. Αν η κυβέρνηση δεχθεί κάτι τέτοιο δεν φέρω την ευθύνη».

«Ο Χούρι τελικά το δέχθηκε και μου είπε "έχεις δίκιο". Μετά ο Χούρι έριξε την ιδέα για την υπεργολαβία"» φέρεται να είπε. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, λένε οι ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου και λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε η επιλογή της απευθείας αποστολής χρημάτων στον Χρ. Καλογρίτσα, ο Φουάντ Χούρι πρότεινε να υπάρξει μεταφορά χρημάτων με εικονική υπεργολαβία.

«Συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπού Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ήταν Κυριακή, παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή» φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πλειοψηφία της επιτροπής. «Όλοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Όλοι. Και ο Δραγασάκης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι. Ο Φουάντ Χούρι δεν το ήθελε το κανάλι. Ο Σάμερ επέμενε. Ήθελε να κάνει ένα αντί-Al Jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Όταν πήγα τέλος να μεσολαβήσω για να γίνει η δουλειά και να μπουν και τα 17 εκατ. για την άδεια, ο Σάμερ Χούρι μου λέει πως μίλησε με τον Σπίρτζη για το τι να κάνει, κι ο Σπίρτζης του απάντησε: "Ο Καλογρίτσας να πάει να @@@. Να βάλει κι αυτός λεφτά…"».

Κατέθεσε ο Κυριάκος Τόμπρας στην Προανακριτική για Νίκο Παππά - Οι διάλογοι

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι:

- Είμαι ο δραστικός καταλύτης, ο διαμεσολαβητής. Χωρίς εμένα δεν γινόταν συμφωνία Χούρι - Καλογρίτσα.

- Στην πρώτη συνάντηση διαπίστωσα απλώς βούληση για συνεργασία.

- Ο Καλογρίτσας έβαλε λεφτά. 8,5 εκατ. ευρώ.

- Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω συνάντηση στο Μαξίμου. Μπορεί να έγινε η συνάντηση Καλογρίτσα - Χούρι στο καφενείο. Δεν άκουσα τον Παππά.

- Δεν υπάρχει σε καμία αλληλογραφία ούτε Παππάς ούτε άλλο πολιτικό πρόσωπο.

- (Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου αν ξέρει ποιος είναι το "White House" και το "White Porscha"): Εγώ δεν ρώτησα ποτέ γιατί το φανταζόμουν, αλλά δεν το ξέρω. Και δεν θα το πω ποτέ τι φανταζόμουν. Με φαντασίες δεν στήνονται δίκες. Ρωτήστε τον Φουάντ Χούρι.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο πλαίσιο μιας αστικής εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο παρ' ολίγον συνεταίρων με αντικείμενο τη διεκδίκηση του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ο καθένας χρησιμοποιεί το γκουβέρνο για τους δικού του λόγους.

Η εξέταση του κ. Τόμπρα θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5