Visual Browsing

Πελώνη: Τον Ιούνιο ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες

 Αριστοτελία Πελώνη
Αριστοτελία Πελώνη © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
«Μέσα στην εβδομάδα δωρεάν self test για εργαζόμενους δημόσιου & ιδιωτικού τομέα»
  • A-
  • A+
0
«Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες», ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται άμεσα, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, και προανήγγειλε ότι αν όλα πάνε καλά με τις παραδόσεις, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες.

«Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί και συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι - εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο  τρίμηνο παραδόσεις - τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες», ανέφερε χαρακτηριστικα.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα, 12 Απριλίου.

Η κα Πελώνη κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες 200 ψήφοι για την υπερψήφισή της. «Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική», σημείωσε.

Σχετικα
Πελώνη: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς στα νησιά
Πελώνη: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς στα νησιά

Self test: Μέσα στην εβδομάδα δωρεάν παράδοση σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα

Επίσης, η κ. Πελώνη έκανε γνωστό ότι αυτή την εβδομάδα θα διατεθούν μέσω φαρμακείων χιλιάδες self test για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και η δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι έχει προχωρήσει ήδη ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 10 εκατ. νέων self test.

«Καθώς παραλαμβάνουμε περισσότερα τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη. Η χώρα μας, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test».

Σχετικα
Κορωνοϊός - Λουκίδης: Δύο self test ισοδύναμα του μοριακού
Κορωνοϊός - Λουκίδης: Δύο self test ισοδύναμα του μοριακού

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ακόμα ότι: «καθώς θα έχουμε ιλιγγιώδη αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση και -κατ’ επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς. Πρόσφατα στοιχεία από την χρήση του self test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών».

Μιλώντας για τη λειτουργία των λυκείων με τη χρήση self test σημείωσε ότι «το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης δημόσιας υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ολιγοσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και να πετύχουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Εξήγησε ότι τα επιδημιολογικά συμπεράσματα θα συνεχίσουν να εξάγονται από τον ΕΟΔΥ στη βάση των θετικών επιβεβαιωτικών κρουσμάτων που θα καταγράφονται διακριτά στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

«Το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών δείχνει την σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο. Συνολικά 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί- που βρέθηκαν θετικοί με την χρήση των self test, έμειναν σήμερα στο σπίτι τους και δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού. Και η πρώτη εφαρμογή του χαρακτηρίζεται από μεγάλη επιτυχία».

Το λιανεμπόριο σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Σχετικά με το λιανεμπόριο είπε ότι ξεκίνησε στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι και στην Κοζάνη όπου όπως ανέφερε χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να σταματήσει η διασπορά του ιού.

«Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των κανόνων μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στην αγορά και να συμβάλει στην εκτόνωση της κοινωνίας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πλατείες, όπως και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας».

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπo κ. Αριστοτελία Πελώνη (12/4/21)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5