Πολιτικη & Οικονομια

Προϋπολογισμός 2021: Η μάχη των πολιτικών αρχηγών

Μετά το πέρας της συζήτησης ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα.

Ολοκληρώνεται το βράδυ στην Ολομέλεια, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα εστιάστηκε στην αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης των πολιτικών αρχηγών, οι ομιλίες των οποίων ξεκίνησαν το μεσημέρι.

Τη συζήτηση έκλεισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί η ονομαστική ψηφοφορία που είθισται να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μείωση ανισοτήτων κεντρική πολιτική επιλογή

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού που διατύπωσε το 1864 ο Ιωάννης Σούτσος στο «Εγχειρίδιο Δημοσιολογίας», ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού 2021 και η συγκυρία τον φέρνει ν' ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους: την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, με στόχο την κατάργηση των ανισοτήτων και την αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος όλων, για μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει και ευημερεί. «Θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουμε σ' αυτό, ακόμη κι αν πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί διαφορετικά», είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, συμπληρώνοντας ότι «για μας, είναι κεντρική επιλογή αυτής της παράταξης η μείωση των ανισοτήτων».

Όπως προσέθεσε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν το 2020. «Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», εκτίμησε, τονίζοντας πως «το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής και σ' αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός. Ο οποίος συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».

Ανέφερε δε ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο - ύψους 23,2 δισ. ευρώ -, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Το "μαξιλάρι" του ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδική του χρησιμότητα ν' αποκοιμίζει την κοινή γνώμη

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη θωράκιση του ΕΣΥ με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις έως σήμερα και την αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ σε 1.322. Παράλληλα, επισήμανε τις δράσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους 500.000 δικαιούχους που είδαν το Δεκέμβριο να διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή τους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά τους και την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τόνισε δε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε το πρόγραμμα που είχε εξαρχής, με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα: «Το περίφημο "μαξιλάρι" του ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδική του χρησιμότητα ν' αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Πρόσφατα, τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018 αναθεωρήθηκαν και αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα. Η απάντησή μας είναι η νέα αξιοπιστία της οικονομίας. Από τότε άνοιξε ο δρόμος του ευνοϊκού δανεισμού. Σας ακούγαμε να μιλάτε για "ύφεση Μητσοτάκη" και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ' τριμήνου του '19 και α' του '20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α' εξάμηνο του '15», κατέληξε.

Μείωση ενοικίου 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μέτρο του click away με το οποίο λειτουργεί το λιανεμπόριο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια να το στηρίξει, ρωτώντας μάλιστα ποια εναλλακτική έχει η αντιπολίτευση ή όποιος άλλος λοιδορεί το συγκεκριμένο μέτρο. Αρνήθηκε, παράλληλα, ότι ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που δεν θέλησαν να μπουν σ' αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως «το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Υπάρχουν κεφάλαια για να το κάνουν. Όσες επιχειρήσεις δεν το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι το click away, από την εικόνα που έχει, δουλεύει καλά στην αγορά κι αντιμετωπίζει το πρόβλημα κατάρρευσης των εταιρειών διανομής. «Είναι μία ανάσα για το λιανεμπόριο που δοκιμάζεται», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε, εξάλλου, ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης: για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, μειώνεται το ενοίκιό τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες, όπως είπε, και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόλις το 20%. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Αλ. Τσίπρας: Αποτύχατε σε όλα τα κρίσιμα θέματα και τα έχετε χαμένα

Με σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τα κρίσιμα θέματα, ξεκίνησε την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Αν μια λέξη χαρακτηρίζει το Προϋπολογισμό που παρουσιάζετε αλλά και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες, αλλά και την κυβέρνησή σας συνολικά, αυτή η λέξη είναι: αποτυχία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε:

«Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη και έχετε χάσει και τον έλεγχο... Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες. Και όχι μόνο αποτύχατε. Αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό ξέρετε δεν κρύβεται με προπαγάνδα, με φθηνούς αντιπερισπασμούς και με τεχνάσματα. Τις τελευταίες μέρες τόσο εσείς όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί σας, εμφανίζεστε να τα έχετε χαμένα... Να είστε εκτός πραγματικότητας. Να σέρνεστε πίσω από το δόγμα του βλέποντας και κάνοντας, και είναι σοκαριστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεστε εσείς, οι υπουργοί και οι βουλευτές σας... Συμπεριφέρεστε σαν να μη ζείτε σε αυτή τη χώρα, σαν να κυβερνάτε άλλη χώρα, σαν να έρχεστε από άλλο πλανήτη. Μιλάτε λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας. Ή το προϋπολογισμό του 2001 και όχι του 2021». 

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας © EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τους συνολικούς χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, καταλογίζοντάς του έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Κάνοντας προβολή προειδοποίησε ότι η προχθεσινή «διπλωματική ήττα, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι».

Απευθυνόμενος προσωπικά προς τον πρωθυπουργό. ο Αλέξης Τσίπρας επέστησε την προσοχή λέγοντας:

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εθνική στρατηγική. Ούτε θα δεχθούμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα είναι εκεί για να επικυρώσει τις αποφάσεις σας. Ακούστε με καλά: Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σήμερα, όπως πάντα, είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς. Αλλά, κ. Μητσοτάκη, το λέω με απόλυτη σαφήνεια. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο».

Φώφη Γεννηματά: «Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και νέα αδιέξοδα»

Η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ανέπτυξε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συντηρητική οικονομική πολιτική, όπως είπε, που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός. Ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πως πρόκειται για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι είναι αντι-αναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και πως εκφράζει τη συντηρητική πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση.«Τον καταψηφίζουμε, αλλά θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες όπως κάναμε και πέρσι», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό μίλησε για σιωπηλό θυμό της κοινωνίας, «που δεν ξέρω αν τον αντιλαμβάνεστε στο Μαξίμου», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού», τόνισε η κυρία Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας: «Κρύβεστε πίσω από τη βολική αντιπολίτευση που σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στήνετε κοκορομαχίες, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα, εξοστρακίζετε κάθε φωνή και άποψη που σας ασκεί κριτική και σας κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση». Υποστήριξε, δε, ότι: «Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι προκλητική. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά. Οι δημοσιογράφοι. Έλεος πια με τη βουλιμία για εξουσία».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό βολικό γι' αυτούς, δικομματισμό. Και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. "Ή θα παίζετε το παιχνίδι μας ή θα σας πολεμάμε" είναι το μήνυμά τους. Ευτυχώς για μας όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση. Η νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για τη χώρα μας δεν είναι ένα ευχολόγιο. Αλλά ένα κοινωνικό αίτημα που δεν ξεπηδά μόνο από τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως από την ελπίδα του λαού μας να ξαναζήσει μέρες ευημερίας, ειρήνης και περηφάνιας. Σε αυτά το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να ανταποκριθεί».

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «είναι πια ορατό ότι δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η πολιτική της κλείνει κάθε προοπτική για ένα μέλλον Δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο και από αυτούς».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι διαφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί, όπως είπε, δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου ούτε συζητήθηκε με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα.

Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη Τουρκία η κυρία Γεννηματά επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθώς «έδειξε την πλήρη ανικανότητά της να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα.Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά».

 

Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως φυγομαχεί, προτιμά τις άγονες αντιπαραθέσεις και την ασφάλεια των διαγγελμάτων, των εξαγγελιών και του μονολόγου, ενώ επανέλαβε την πρόταση - οδικό χάρτη του Κινήματος Αλλαγής που έχει τέσσερα ορόσημα:ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, δομές αποκατάστασης και εμβολιασμός. «Εμβολιασμός», πρόσθεσε, «με σωστή προετοιμασία, διαφανής διαδικασία και κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας "λίστας Πέτσα", με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων. Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού».

Δ. Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 όπως καταγράφονται σε αυτόν είναι «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων».

Είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 φέρνει «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ' το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα».

Δημήτρης Κουτσούμπας
Δημήτρης Κουτσούμπας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επισήμανε ότι «τα αντιλαϊκά «μαντάτα» δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020» αλλά και στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης που τώρα ονομάζεται «σχέδιο Πισσαρίδη».

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πολιτική της «έκθεσης Πισσαρίδη» είναι «πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες, το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο, την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων».

«Το αναπτυξιακό πρόταγμα του καπιταλισμού στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία έχει βαθιά αντιλαϊκό πρόσημο. Προβλέπει χαμηλούς μισθούς, συγκέντρωση της παραγωγής με καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων, διάλυση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων είχαν απομείνει, ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα».

Στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι η κυβέρνηση ένα χρόνο πριν έλεγε συνειδητά ψέμματα συγκαλύπτοντας τις προβλέψεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και της στασιμότητας στην ΕΕ, όπως και τις αυτονόητες επιπτώσεις που αυτές θα είχαν στην ελληνική οικονομία. «Συγκαλύπτατε πως η εγχώρια οικονομία βρισκόταν ήδη σε υποχώρηση. Ουσιαστικά οι διαβεβαιώσεις σας συγκάλυπταν τη νέα διεθνή κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που πλέον είχε ξεκινήσει να εκδηλώνεται» ανέφερε.

Είπε ότι η εμφάνιση του COVID-19 και τα μέτρα διαχείρισής του, ήρθαν να επιδράσουν πάνω σε μια καπιταλιστική οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά αδύναμη φάση, οδηγώντας στη βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση.

«Οι εκτιμήσεις της ισχυρής Ελλάδας του 2004 θρυμματίστηκαν στην κρίση του 2008, οι δικές σας εκτιμήσεις έναν χρόνο πριν, όταν εμφανιζόσασταν να διαγκωνίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πιστωθεί την ισχυρή Ελλάδα του 2019, θρυμματίστηκαν με την κρίση του 2020.

Την ίδια ακριβώς αναξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις σας σήμερα, για την ανάκαμψη του 2021, που βάζετε μέσα στον προϋπολογισμό σας, που είναι ανεδαφικός, αντιφατικός και ατεκμηρίωτος» τόνισε.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «πλασιέ των μεγάλων εμπορικών ομίλων», και πρόσθεσε ότι «μοναδική ανακούφιση για τους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή χρεών».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ