Πολιτικη & Οικονομια

Τα μυστικά κρούσματα της Ιεράς Συνόδου

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν η διοικούσα Εκκλησία αλλάξει τακτική και ενημερώνει από εδώ και στο εξής, ως θα ανέμενε κανείς, για τα κρούσματα

130607-296071.jpg
Χρύσα Μακρή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκλησία
© EUROKINISSI

Η πανδημία του κορωνοϊού, τα κρούσματα στην Ιερά Σύνοδο και η απόκρυψή τους και πώς επηρεάζονται οι εξελίξεις εντός της Ιεραρχίας.

«Γιατί δοκιμάζεται ἡ ανθρωπότητα; Γιατί ὁ Θεός αργεί; Τί φταίει; Όσο η απάντηση αργεί, τόσο περισσότερο ελλοχεύει ὁ κίνδυνος τού διχασμού και τής απόγνωσης». 

Η Ιερά Σύνοδος έχει τον τρόπο να θέτει ερωτήματα και να μη δίνει απαντήσεις, όπως έκανε με το ανακοινωθέν της 6ης Νοεμβρίου με αναφορές στον κορωνοϊό (απ’ όπου προέρχεται το παραπάνω απόσπασμα) και με τρόπο που να αποφεύγει να παίρνει θέση για επίμαχα ζητήματα όπως εν προκειμένω για το πώς θα προφυλαχθούν οι πιστοί από την πανδημία. Τι προτείνει, για παράδειγμα, να γίνει με τις επισκέψεις στους ναούς;

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, η ΔΙΣ αρκέστηκε σε μία γενική αναφορά για την πανδημία την ώρα που μέλη της πιθανόν ήταν θετικά στον ιό. Εκείνη η μέρα αποδείχθηκε μέρα ορόσημο για όσα ακολούθησαν για τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και ποιος ξέρει για πόσους ακόμη μητροπολίτες. Στο γεύμα που οργάνωσε ένας από τους νέους ιεράρχες που στις 8 Νοεμβρίου είχε τη γιορτή του, παρακάθισαν 16 κληρικοί και λαϊκοί και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και άλλων δύο στελεχών της Εκκλησίας. Ενός ιεράρχη και ενός κληρικού, στελέχους της Ιεράς Συνόδου. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίαζε και διέκοψε τις εργασίες της λίγο πριν το μεσημέρι, αναμένοντας τις ανακοινώσεις που έκανε για το lockdown ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ημέρα στη Μονή Πετράκη έφτασε και ένα κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών προκειμένου να υποβάλλει τα μέλη της ΔΙΣ σε τεστ για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εκκλησιαστικό στέλεχος της Ιεράς Συνόδου απέφυγε να κάνει το τεστ και δεν έλαβε μέρος ούτε στο γεύμα που ακολούθησε, αν και με την ιδιότητα του είχε έρθει σε επαφή νωρίτερα τόσο με ιεράρχες όσο και με υπαλλήλους. Την επόμενη μέρα (Παρασκευή 6 Νοεμβρίου) δεν παρουσιάστηκε στο γραφείο του, αν και όφειλε να βρίσκεται εκεί, αφού βρισκόταν σε εξέλιξη η τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ. Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι αυτός ήταν το πρώτο «κρούσμα», λένε εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Επιπλέον, την ημέρα αυτή οι υπάλληλοι της Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν ότι τα γραφεία θα κλείσουν για να γίνει απολύμανση και ότι κανένας δεν θα εργαζόταν πριν από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Μετά θα πήγαιναν μόνο όσοι ήταν απαραίτητοι. Ακόμη και τότε δεν ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε κρούσμα στη Μονή Πετράκη, παρά τους ψίθυρους. Η μυστικότητα διατηρήθηκε και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου που έγινε η συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό. Ο Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη συνάντηση υποβλήθηκε σε τεστ που βγήκε αρνητικό και ανακοίνωσε σε συνεργάτες του ότι αμέσως μετά τη συνάντηση θα έφευγε για ξεκούραση εκτός Αθηνών για μερικές ημέρες. Όμως, μόλις δύο μέρες μετά και αφού πληροφορήθηκε για κρούσμα σε οικείο προς αυτόν Μητροπολίτη που συμμετείχε στη ΔΙΣ (λένε καλά ενημερωμένες πηγές) τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου επέστρεψε στην Αθήνα, υποβλήθηκε και πάλι σε τεστ το οποίο για άλλη μια φορά έδειξε αρνητικό.

Επισήμως πληροφορηθήκαμε ότι ο αρχιεπίσκοπος βρέθηκε θετικός στον ιό στις 19 Νοεμβρίου, ενώ το κείμενο της ανακοίνωσης ανέφερε ότι ο κ. Ιερώνυμος ασθένησε τρεις μέρες νωρίτερα: «Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος είχε διαγνωσθεί αρνητικός τόσο στις ταχείες εξετάσεις, όσο και στις μοριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και μετά το πέρας των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και πριν από την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, διαγνώσθηκε θετικός στην προγραμματισμένη μοριακή εξέταση στην οποία υποβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16/11».

Λίγες ημέρες πριν, και μόνο εντός των κόλπων της Εκκλησίας είχε γίνει γνωστό ότι μέλος της ΔΙΣ ήταν θετικό στον κορωνοϊό, όπως και το στέλεχος της Ιεράς Συνόδου που έσπευσε να φύγει από τη Μονή Πετράκη την ημέρα που έγινε το πρώτο μαζικό τεστ. Για τα δύο αυτά περιστατικά, δημόσια και επίσημα δεν έχει ειπωθεί τίποτα. Μόνο πληροφορίες στην Αρχιεπισκοπή και την Ιερά Σύνοδο πάνε κι έρχονται. Είναι άγνωστο αν είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές για να γίνουν οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις, προφανώς για να έχουν γνώση και όσοι ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί τους, όπως επιβάλλει το «πρωτόκολλο».

Σ’ ό,τι αφορά στον αρχιεπίσκοπο η κατάσταση της υγείας δημοσιοποιήθηκε όταν κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Η ίδια μυστικότητα καλύπτει και την εξέλιξη της υγείας των άλλων ομοτράπεζων Μητροπολιτών της 5ης Νοεμβρίου, γεγονός που δίνει τροφή για «πληροφορίες» ασθένειας και άλλων ιεραρχών, χωρίς να επιβεβαιώνονται.

Το εκκλησιαστικό σύστημα έχει υποστεί σοκ από τις εξελίξεις. Δεν είναι μόνο ότι ο αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται χτυπημένος και αυτός από την πανδημία, ή ένας ιεράρχης έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό, κυρίως είναι η ακατανόητη προσπάθεια συγκάλυψης των κρουσμάτων για να μην «πληγεί» η εικόνα της εκκλησίας λες και όσοι κινούνται στους κόλπους της εκκλησίας είναι άτρωτοι.

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν τελικά οι πληροφορίες και για άλλους νοσούντες ιεράρχες θα επιβεβαιωθούν, όπως και εάν η διοικούσα Εκκλησία αλλάξει τακτική και ενημερώνει από εδώ και στο εξής, ως θα ανέμενε κανείς, για τα κρούσματα.

Προς το παρόν κυριαρχεί η αγωνία για την εξέλιξη της υγείας του κ. Ιερωνύμου καθώς κανένας δεν γνωρίζει πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ξεπεράσει την περιπέτειά του. Πάντως, όλες οι πληροφορίες από τον «Ευαγγελισμό» συγκλίνουν στο ότι η υγεία του βελτιώνεται καθημερινά και περισσότερο. Εντός της Εκκλησίας όμως γνωρίζουν όλοι ότι η περιπέτεια αυτή θα επηρεάσει βαθιά το παρόν οικοδόμημα που έχει στηθεί από εκκλησιαστικούς παράγοντες γύρω από πρόσωπα και πράγματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις εντός της Ιεραρχίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ