Visual Browsing

Ξανθός: Τα μέτρα δημόσιας υγείας απαιτούν κλίμα συναίνεσης

Ξανθός: Τα μέτρα δημόσιας υγείας απαιτούν κλίμα συναίνεσης
Ανδρέας Ξανθός © EUROKINISSI
«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποζημιώνει τα τεστ στον ιδιωτικό τομέα»
  • A-
  • A+
0
Τι είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού άσκησε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός

«Είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης κρουσμάτων και δυστυχώς είμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου. Προφανώς είναι μία φάση που απαιτείται αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και πολλαπλά μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και βεβαίως να υπάρξουν αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στα εισοδήματα που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα», είπε ο κ. Ξανθός στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 

Συμπλήρωσε ότι «τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης πρέπει να βελτιωθούν και βεβαίως οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Υπάρχει μία δυσπιστία και ένα έλλειμμα συμμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμα πειθούς από την Πολιτεία. Πρέπει να πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει μέριμνα για αυτούς που θα πληγούν περισσότερο. Είναι επιβεβλημένο να τεκμηριώνεται με πειστικό τρόπο η εκτίμηση κινδύνου. Η διαχείριση τέτοιων υγειονομικών κρίσεων προϋποθέτει διαφάνεια στις πληροφορίες, ως ουσιώδες μέτρο πρόληψης, καθώς η αξιόπιστη ενημέρωση διαμορφώνει σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και βοηθά καταλυτικά στην κοινωνική συμμόρφωση».

Ο πρώην Υπουργός Υγείας κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις και να αμβλύνει το κλίμα πόλωσης, το οποίο, όπως τόνισε, οξύνεται όταν σε περίοδο υγειονομικής κρίσης ψηφίζει στην Βουλή το νέο πτωχευτικό κώδικα που δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης για πολλά νοικοκυριά. Σημείωσε δε ότι «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι, όπως έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας, να συμβάλουμε θετικά στη διαχείριση της κρίσης. Άλλωστε για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να έχει εξασφαλιστεί κλίμα πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων».

Σχετικα
Ξανθός: Ερώτηση για τους ευάλωτους πληθυσμούς στην πανδημία
Ξανθός: Ερώτηση για τους ευάλωτους πληθυσμούς στην πανδημία

Τέλος και αναφορικά με τις παρεμβάσεις που ο ίδιος προκρίνει ως άμεσες προτεραιότητες για το σύστημα υγείας κατέληξε:

«Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι παίζεται στην εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε ιατρική εκτίμηση και τεστ. Συνεπώς η εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ ώστε να υπάρχει ένα ανάχωμα ροών προς τα Νοσοκομεία είναι άμεση προτεραιότητα, και η ενσωμάτωσή της έχει καθυστερήσει σημαντικά από την αρχή της πανδημίας. Δεύτερον, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποζημιώνει τα τεστ που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα – σας θυμίζω ότι αποτελούν το 1/3 των τεστ που γίνονται ημερησίως-. Άρα το τεστ πρέπει να ανακοστολογηθεί, να συνταγογραφείται με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις και να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη. Και τρίτον να οργανωθεί καλύτερα η φροντίδα των  χρόνιων ασθενών, αναπτύσσοντας και υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αποφύγουμε ένα άτυπο lock down στην τακτική λειτουργία του ΕΣΥ αυτή την περίοδο, αφήνοντας ακάλυπτες σημαντικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Σχετικα
Κορωνοϊός: Οι 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη «θωράκιση» του ΕΣΥ
Κορωνοϊός: Οι 10 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη «θωράκιση» του ΕΣΥ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5