Visual Browsing

Σχολεία - Ανάδειξη αιρετών: Σύγκρουση Κεραμέως με συνδικαλιστές

Yπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως
Yπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της υ. Παιδείας και των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών
  • A-
  • A+
0
Η απόφαση Κεραμέως για την ανάδειξη αιρετών ημέρα Σάββατο, ώστε να μην κλείνουν τα σχολεία, προκαλεί την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών

Οξύνεται η κόντρα ανάμεσα στη Νίκη Κερεμέως και στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες για τις εκλογές ανάδειξης εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, καθώς η σχετική απόφαση του υπ. παιδείας, προβλέπει να γίνονται οι εκλογές, για την ανάδειξη αιρετών, ημέρα Σάββατο, εκτός των διδακτικών ωρών δηλαδή και με ηλεκτρονικό τρόπο, λόγω κορωνοϊού αλλά και προκειμένου να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων.

Τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου για αντιδημοκρατική μεθόδευση και κάλεσαν τους εκπροσώπους των παρατάξεων να καταθέσουν δήλωση απόσυρσης των συνδυασμών τους από τις εκλογές, καθώς και τις ατομικές δηλώσεις απόσυρσης όλων των υποψηφίων τους. Σε αυτό συμφώνησε και η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση των παραιτήσεων των υποψηφίων. 

Σε πρόσφατη συνάντηση Κεραμέως –ΟΛΜΕ, η ΟΛΜΕ τάχθηκε κατά της ψηφιοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, της διενέργειάς της ημέρα Σάββατο και πρότεινε την αναβολή της για ένα οκτάμηνο, ή τη διενέργειά της δια ζώσης σε εργάσιμη ημέρα, καθώς κάποιοι εκ των συνδικαλιστών διαβλέπουν «χτύπημα» στο συνδικαλιστικό κίνημα και κατάργηση των παραδοσιακών ζυμώσεων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι το υπουργείο μπορεί να καθορίζει τις διαδικασίες, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες επί της εκλογικής διαδικασίας.

Σχετικα
Υπ. Παιδείας- e-ψηφοφορία: «Μεγάλη τομή», 90% αποχή
Υπ. Παιδείας- e-ψηφοφορία: «Μεγάλη τομή», 90% αποχή

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί φέτος για τις 7 Νοεμβρίου, ενώ συνδικαλιστές ζητούν και συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους εκθέσουν την άρνηση τους σε εκλογική διαδικασία ημέρα Σάββατο.

Το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα προβλέπει ότι φέτος, θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Η ψηφοφορία θα υλοποιηθεί μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. («Ε.Δ.Υ.Τ.Ε Α.Ε.»).

Σχετικα
Υπ. Παιδείας: Απόφαση ΑΠΔΠΧ για την ηλ. ψηφοφορία εκπαιδευτικών
Υπ. Παιδείας: Απόφαση ΑΠΔΠΧ για την ηλ. ψηφοφορία εκπαιδευτικών

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας και υποστηρίζονται από εξειδικευμένη ομάδα διαχειριστών που μεριμνούν για την ασφάλεια του συστήματος. Φιλοξενείται στο υπολογιστικό κέντρο του «Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.», και έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πρόσφατες πρυτανικές εκλογές έξι Πανεπιστημίων. Όπως δήλωσε η υπουργός : «Μία νέα εποχή ξεκινά και στις εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών, με την ηλεκτρονική διεξαγωγή τους το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020.

Εξασφαλίζουμε ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, τη μη διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των εκλογών σύμφωνα με διεθνή πρότυπα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και το απόρρητο των ψηφοδελτίων, την πρόληψη από τον κορωνοϊό με την αποτροπή του συγχρωτισμού δεκάδων χιλιάδων εκλογέων. Διευκολύνουμε, επιπλέον, τη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής των ψηφοφόρων, ενισχύοντας τη δημοκρατική αυτή εκλογική διαδικασία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5