1821 Digital Gallery
Με γερμανικά μάτια...
ΤΕΥΧΟΣ 305

Με γερμανικά μάτια...

Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας μετά και... τι;

Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας μετά και... τι; Πουλημένοι στον καπιταλισμό και τους χορηγούς; Παραδομένοι στο στείρο αντεξουσιασμό; Πάρα πολύς/λίγος κόσμος;

Θα δανειστώ τα μάτια κάποιων ξένων που συμμετείχαν: Δώδεκα Γερμανοί και Ελληνογερμανοί γκέι και λεσβίες παρέλασαν μαζί μας πρώτη φορά φέτος και δήλωσαν βαθιά συγκινημένοι με την ατμόσφαιρα· τη βρήκαν μια αυθεντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που τους θύμιζε πολύ τα δικά τους Pride πριν από 15 χρόνια. Τους άρεσε επειδή δεν έλειπε το πολιτικό κομμάτι, κάτι που δεν υπάρχει πια τόσο στη Γερμανία, όπου δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διασκέδαση και χάνεται η ακτιβιστική πτυχή. Εδώ βρέθηκαν πίσω στις ρίζες τους.

Τους έθεσα το δίλημμα καπιταλισμός/ακτιβισμός, και η Ζαμπίνε Άρνολντς και Μάρκους Νταμούζερ από το Pride Κολωνίας απάντησαν ότι δεν είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από τους σπόνσορες· αντιθέτως είδαν ότι υπήρχε πάρα πολύ fun και αυτό το fun τούς εντυπωσίασε πολύ, επειδή ταυτόχρονα συμπεριλάμβανε και μια πολιτική πτυχή. Το Pride της Κολωνίας επικρίνεται ότι όσο πιο πολιτικό είναι τόσο λιγότερο fun είναι, ενώ εδώ καταφέραμε και τα συνδυάσαμε και τα δύο χωρίς να τα αλληλοακυρώσουμε. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην παρέλαση: διαδήλωση και πάρτι ταυτόχρονα! Θα γυρίσουν στην Κολωνία για να τονίσουν ότι γίνεται να συνδυάσεις και τα δύο.

Συγκεκριμένους αριθμούς για την παρέλαση δεν έχω κι επειδή μετά δυσκολίας μετράω πάνω από το 2, θα αρκεστώ στις εκτιμήσεις άλλων: ήμασταν περισσότεροι από πέρυσι, πάνω από 5.000 άτομα. Δεν έχει σημασία όμως ο αριθμός· το σημαντικότερο ήταν η δύναμη που απέπνεαν όλες όσες συμμετείχαν! Στην πλατεία ήθελες κάνα εικοσάλεπτο να πας από τη μια άκρη στην άλλη λόγω του πλήθους. Φοβερό σόου και ενέργεια από την Έλενα Παπαρίζου, την Τάμτα, τις Vegas, τις drag queens και όλα τα άλλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

Σχετικα
«Ellen DeGeneres Show»: Συγκίνηση στην τελευταία εκπομπή - Το αντίο της Έλεν Ντε Τζένερις
«Ellen DeGeneres Show»: Συγκίνηση στην τελευταία εκπομπή - Το αντίο της Έλεν Ντε Τζένερις

Κουφό κλου της παρέλασης ήταν η κ. Λουκά, που με μια πλαστικοποιημένη εικονίτσα του Χριστούλη ανέβηκε στο πρώτο άρμα, άθελά της (;) φέρνοντας τη θρησκεία εκεί που ανήκει: στην αγάπη της διαφορετικότητας.

Η ατμόσφαιρα ήταν από το μεσημέρι γιορταστική – ένας εορτασμός της ζωής μας ελεύθερα, χαρούμενα, χορτάτα και προπαντός μια αίσθηση ανήκειν! Ήταν συγκινητικό να βλέπεις νέα αγόρια και κορίτσια, μερικά με τις μητέρες τους και τους πατέρες τους που δήλωναν περήφανα την παρουσία τους δίπλα στα γκέι παιδιά τους. Συγκινητικοί ήταν επίσης οι ακτιβιστές από άλλες βαλκανικές χώρες και την Πολωνία, όπου αντιμετωπίζουν απάνθρωπες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. 

Άκουσα από γκέι να λένε ότι δεν θα έρθουν επειδή δεν νιώθουν άνετα ανάμεσα στις «ξεφωνημένες» και τις τρανς του Pride. Από άλλους που έχουν πάει σε Pride του εξωτερικού άκουσα ότι το αθηναϊκό είναι το πιο «σοβαρό» και str8-looking Pride που έχουν δει. Εγώ ξέρω ότι της στραβής απαυτούλας οι τρίχες τής φταίνε. Αν δεν θες να έρθεις, θα βρεις δεκάδες γερές δικαιολογίες.

Σχετικα
ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων - Οι τρεις τρόποι μετάδοσης - Τι αναφέρει για το σεξ
ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων - Οι τρεις τρόποι μετάδοσης - Τι αναφέρει για το σεξ

Συγχαρητήρια στους εθελοντές και την οργανωτική επιτροπή, που όλοι δούλεψαν αφιλοκερδώς εδώ και ένα χρόνο για τη χτεσινή μέρα. Η αφίσα με τον (γκέι) τσολιά τα λέει όλ-α: Είμαστε πράγματι παντού! Ειδικά αν βγάλουμε τις μπούρκες και ζήσουμε πλήρως.

Ο πανέμορφος Γερμανός Logan McCree έρχεται για μια μοναδική καυτή παράσταση στο Fcuk (Κελεού 3, Γκάζι) την Παρασκευή 18 Ιουνίου. Γκουγκλέψτε τον, αξίζει! ●

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5