1821 Digital Gallery

Δένδιας: Παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν γίνονται ανεκτές

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας © UROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
Ικανοποίηση του υπουργού για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • A-
  • A+
0
Δένδιας για Τουρκία: Το μήνυμα στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του- «Οι παραβιάσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση του με τον Ούγγρο ομόλογό του, τονίζοντας ότι «οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών-μελών της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ελπίδα, «η Τουρκία να ακολουθήσει το πρώτο βήμα που ήταν θετικό βήμα, την απόσυρση του "Oruc Reis", με άλλα θετικά βήματα και ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία να ξεκινήσουν γρήγορα».

«Ζήτησα να γίνει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πλήρως ότι τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να έχουν επιπτώσεις και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως υπάρξουν μέτρα έτοιμα για εφαρμογή, στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της έντασης. Και με χαρά πρέπει να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ουσία, υιοθέτησε αυτή τη θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. «Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα» προσέθεσε και κατέστησε σαφές πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας», σημείωσε ο ΥΠΕΞ. 

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε, επίσης, πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και «επανειλημμένα έχει καλέσει την Τουρκία να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και αν παρ’ ελπίδα δε συμφωνήσουμε μεταξύ μας, η διαφορά μας να λυθεί από το Δικαστήριο της Χάγης». Το ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας, συμπλήρωσε, «το αποδείξαμε: υπογράψαμε μία συμφωνία με την Ιταλία, την οποία διαπραγματευόμασταν πενήντα χρόνια, και υπογράψαμε και μία συμφωνία με την Αίγυπτο, ζήτημα που διαπραγματευόμασταν 15 χρόνια». Εξέφρασε επίσης την ευχή η Τουρκία να αγκαλιάσει το Διεθνές Δίκαιο, να αγκαλιάσει το Δίκαιο της Θάλασσας, να αγκαλιάσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επανέλθει σε μία συγκλίνουσα πορεία με την Ευρώπη.

Σχετικα
ΥΠΕΞ: Νέο διάβημα της Αθήνας μετά το τουρκικό μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο
ΥΠΕΞ: Νέο διάβημα της Αθήνας μετά το τουρκικό μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τι συμβαίνει στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, ποιες είναι οι ελληνικές απόψεις, πώς υφίσταται η τουρκική παραβατικότητα και πώς η παραβατικότητα αυτή δεν βοηθά στην επίλυση των διαφορών και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Πέρα από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε διμερή, ευρωπαϊκά και ενεργειακά θέματα και το μεταναστευτικό.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και προσέθεσε ότι «αυτός, όμως, δεν είναι λόγος να μην τις εμβαθύνουμε και να μην τις διευρύνουμε».

Σχετικα
Απάντηση Αθήνας στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας: Παραπληροφορείτε για τις προκλητικές ενέργειές σας
Απάντηση Αθήνας στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας: Παραπληροφορείτε για τις προκλητικές ενέργειές σας

Ο Νίκος Δένδιας με τον Ούγγρο ομόλογό του
Ο Νίκος Δένδιας με τον Ούγγρο ομόλογό του © EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το ζήτημα των μεγάλων ενεργειακών έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Είχα την ευκαιρία -και ευχαριστώ τον Peter για το ενδιαφέρον του- να του πω αναλυτικά τι είναι αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη. Τους αγωγούς τους οποίους δημιουργούμε για υγροποιημένο αέριο και πώς θα μπορούσε να ενδιαφέρει την ουγγρική πλευρά να συνδεθεί με αυτό το σύστημα, το οποίο θα εξυπηρετήσει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία και μπορεί να εξυπηρετήσει και χώρες βορειότερα όπως την Ουγγαρία, αν η Ουγγαρία δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό και αν για την Ουγγαρία έχει οικονομική λογική». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι απολύτως στη διάθεση της Ουγγαρίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ενεργειακό διάδρομο που θα συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα με τις βόρειες χώρες, ο κ. Δένδιας είπε πως υπάρχει μια κοσμογονία στο βόρειο κομμάτι της Ελλάδας όσον αφορά τα ενεργειακά. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατασκευή του Trans Adriatic Pipeline, τονίζοντας πως έχει ολοκληρωθεί και ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο όπου θα φτιαχτούν κάθετες συνδέσεις με τον αγωγό αυτό. Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού αυτού, ανέφερε ότι έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το σύνολο της Βαλκανικής, και -στο βαθμό που αυτό ενδιαφέρει την Ουγγαρία - θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και την Ουγγαρία.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα της περιφέρειας, δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις από το μεταναστευτικό και ότι υπερασπίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Απευθυνόμενος στον Ούγγρο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας είπε «σ’ ευχαριστώ που το είπες ξεκάθαρα, τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης» και προσέθεσε πως εκτιμούμε κάθε βοήθεια στην προσπάθεια αυτή. «Εκτιμούμε το γεγονός ότι στελέχη των ουγγρικών σωμάτων βρίσκονται και υπερασπίζονται στον Έβρο τα σύνορα της Ευρώπης και εκτιμούμε και το γεγονός ότι η Ουγγαρία ήταν έτοιμη να βοηθήσει αμέσως μετά την καταστροφή στον καταυλισμό της Μόριας. Επίσης, καταλαβαίνουμε όλοι και πρέπει να εργαστούμε μαζί γι’ αυτό, ότι η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να εργαστούμε με συνέπεια και συνέχεια και να δούμε τις λύσεις αυτές που θα μας επιτρέψουν να το αντιμετωπίσουμε. Είναι απολύτως προφανές ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρειάζεται διαρκή διαβούλευση μεταξύ μας και διαρκή συνεννόηση» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει πολιτική ενότητα για χώρες όπως η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία αλλά και το Κόσοβο. «Πρέπει να έχουμε κοινή αντίληψη για αυτές τις χώρες, ιδίως για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία που η ενταξιακή τους πορεία έχει ήδη ξεκινήσει. Βεβαίως, με τον απαραίτητο όρο της εφαρμογής της αιρεσιμότητας, της αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου» σημείωσε επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5