1821 Digital Gallery
Οφείλουμε να παλέψουμε για έναν ουσιαστικά δίκαιο κόσμο

Οφείλουμε να παλέψουμε για έναν ουσιαστικά δίκαιο κόσμο

Η Τζένη Αρσένη, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία μιλάει στην A.V.

Η Τζένη Αρσένη, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της συμπαράταξης Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία σπούδασε Θεατρολογία και Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου “Royal Holloway”. Συνέχισε με τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Φιλοσοφία στο University College London και τη διδακτορική της διατριβή στην Αισθητική Φιλοσοφία, την Όπερα και την Αρχαία Τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου “Royal Holloway”. Μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, για επιστημονική έρευνα και Σκηνοθεσία Όπερας στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και έκανε σπουδές Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στη “New York Film Academy” στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος που την έκανε να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών σε αυτές τις εκλογές είναι όπως, λέει η ίδια, το γεγονός ότι την αφορά να εμπνεύσει την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινωνικά δίκαιου κόσμου.

Είστε σκηνοθέτης - θεατρολόγος και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της συμπαράταξης Δημοκρατική Αριστερά Προοδευτική συνεργασία. Πώς παρεμβαίνει αλήθεια η τέχνη στην πολιτική, ειδικά σε εποχές κρίσης σαν τη σημερινή;

Η ουσία της τέχνης είναι οι αξίες που επικοινωνούνται μέσα από αυτή. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο περιεχόμενο αλλά στη συνεργασία και το σεβασμό, δίχως τα οποία καμία τέχνη δεν πραγματώνεται ακόμα και εάν υλοποιείται. Τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της τέχνης είναι εκείνα που οφείλουμε να εμπνέουμε και να κάνουμε πράξη στην πολιτική και στη ζωή μας.

Σχετικα
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας

To «εκλέγεσθαι» απαιτεί «τέχνη»;

Το εμπνέειν απαιτεί τέχνη, όπου τέχνη είναι η αλήθεια, το εκλέγεσθαι απαιτεί “τέχνη”, εάν θέλουμε να πούμε την αλήθεια…

Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα σε αυτές τις ευρωεκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να εκπροσωπηθεί το ψηφοδέλτιό σας στην ευρωβουλή;

Σχετικα
Ολιστική ανυπαρξία ποιότητας ζωής
Ολιστική ανυπαρξία ποιότητας ζωής

Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία με τίμησε αρχικά με τη σχετική πρόταση. Μέσα από την πορεία μου, είτε στα Πανεπιστήμια που διδάσκω, είτε με τις όπερες που επιλέγω να ανεβάσω, με αφορά να εμπνεύσω την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινωνικά δίκαιου κόσμου που μαστίζεται πλέον από την ανισότητα και το ρατσισμό. Δε μιλάω εκ του ασφαλούς, βίωσα την απαξίωση της ζωής μου και των σπουδών μου στην Ελλάδα, επιστρέφοντας μετά από πολλά χρόνια από το εξωτερικό. Είναι μία περίοδος κρίσιμη και σοβαρή και όλοι οφείλουμε να μετέχουμε, είτε μέσα από τη δουλειά μας, είτε μέσα από μία θεσμοθετημένη πολιτική διαδικασία. Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία εκφράζει και εφαρμόζει μία ουσιαστικά ανθρωπιστική πολιτική και είναι σημαντικό να έχει τη δυνατότητα να κοινωνήσει τις ιδεές αυτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις εκφράζουν το αίτημα για ένα νέο προωθητικό όραμα για την ευρώπη στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Ποιο είναι το δικό σας όραμα τόσο για την ευρώπη όσο και για τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτή.

Το όραμά μου δεν αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη μόνο, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Οφείλουμε να παλέψουμε για έναν ουσιαστικά δίκαιο κόσμο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στην πράξη. Μαθαίνουμε συνεχώς για φριχτές πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αδιανόητο να κρατάμε παθητική στάση ή να πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε δραστικά με τις υπογραφές μας σε διαδικτυακές διακηρύξεις. Όλα αυτά είναι σημαντικά αλλά πολύ λίγα. Είναι απαραίτητο στην Ελλάδα να διαμορφώσουμε προοδευτικές νοοτροπίες, γι΄αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε εκείνες τις πολιτικές που τις ενθαρρύνουν και τις εφαρμόζουν. Με την έμπρακτη αυτή στάση μας στην Ελλάδα ενδυναμώνουμε τη φωνή και τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη.

Ποιές πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι συμμαχίες μας στην Ευρώπη, σε ποιό πολιτικό πλαίσιο. Ποιες πολιτικές θα επιδιώξει η συμπαράταξη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία να αλλάξει και με ποιο τρόπο;

Στο διάλογο μέσα στην Ευρώπη αυτό που μας αφορά είναι να συνταχθούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις και να αντιταχθούμε στις ακροδεξιές λογικές που είναι ενισχυμένες. Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία επιδιώκει να αλλάξει τις πολιτικές που συντηρούν και ενδυναμώνουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα, χωρίς μεγαλόσχημες διακηρύξεις και ουτοπικούς σχεδιασμούς. Με αυτή τη λογική, πρακτικά δε θα ήταν εφικτό να αναφερθώ εδώ στον αναλυτικό σχεδιασμό, ο οποίος έχει ως έμφαση τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι στο κομμάτι πολιτισμού η ενίσχυση μικρότερων ομάδων μέσα από φορολογικές διευκολύνσεις, που είναι απαραίτητες και δίκαιες, αλλά και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το αντικείμενο συμβάλλουν σε ανοίγματα στην εργασία που είναι κυρίαρχο θέμα. Το τελευταίο διάστημα μελετάω τα σχετικά προγράμματα και μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι πολλά από αυτά δεν αξιοποιούνται ενώ υπάρχουν.

Ποιο προσωπικό μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους;

Η επαγγελματική μου δραστηριότητα βασίζεται στη συλλογικότητα. Ως σκηνοθέτις καλούμαι να επιλέξω τους ανθρώπους με τους οποίους συμπορεύομαι σε κάθε δουλειά και αυτό που πάντα λέω είναι ότι θέλω μαζί μου πρώτα καλούς συνεργάτες και μετά επαγγελματίες του είδους. Και αυτό που εννοώ είναι ανθρώπους με παιδεία και ευαισθησία, στοιχεία διακριτά μέσα από τις πράξεις των ανθρώπων. Η τέχνη με την πολιτική (για να κλείσουμε τη συνέντευξη όπως την αρχίσαμε) έχουν αυτό το κοινό: το όραμα που γίνεται πράξη. Ας επιλέξουμε ανθρώπους στην πολιτική σκηνή που φέρουν και κυρίως πράττουν στη ζωή τους αυτά που θέλουμε εμείς για τη δική μας ζωή.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5