1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 755
NUMBERS & FACTS

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 24-30.09.2020

Οι 7 θάνατοι της Μαρίνα Αμπράμοβιτς
7 θανάτους οπερατικών ηρωίδων παρουσίασε στην όπερα της Βαυαρίας η εμβληματική Σέρβα performing artist Marina Abramovic
  • A-
  • A+
0
Τα νέα της εβδομάδας, 24-30 Σεπτεμβρίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

750 ολόκληρα δολάρια ομοσπονδιακούς φόρους πλήρωσε ο Donald Trump τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, έχοντας προηγουμένως βάλει «χέρι» στις φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα των ακινήτων.

72,9 εκατ. δολάρια ήταν μάλιστα η επιστροφή φόρου που έλαβε το 2010 για την οποία ωστόσο εκκρεμεί μια δεκαετής δικαστική διαμάχη με την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ.

915,7 εκατ. δολάρια ζημιές δήλωσε το 1995, τη χρονιά που θεμελίωσε τον φερώνυμο ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη. Χάρη σε εκείνη τη δήλωση δεν πλήρωσε ούτε σεντς φόρων για τουλάχιστον μία δεκαετία. Ο Trump ως απάντηση στις αποκαλύψεις εφαρμόζει τις γνωστές ανορθόδοξες πρακτικές του, αρνούμενος να δημοσιοποιήσει οικειοθελώς τις δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη κατά όσων επιχειρούν να τις δημοσιοποιήσουν. Φαίνεται πως ήγγικεν η ώρα να «περάσει από το ταμείο» (#diplis).

33 μέλη τεσσάρων διαφορετικών ΜΚΟ συνελήφθησαν στη Λέσβο από την Αστυνομία και φέρονται να συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Σχετικα
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ξεκινά αύριο το Συνέδριο - Πρόεδρος ο Πέτρος Ευθυμίου
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ξεκινά αύριο το Συνέδριο - Πρόεδρος ο Πέτρος Ευθυμίου

2,55 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ οι 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

1.284.890 ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν μερικώς ή ολικώς από τον φόρο με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

3.394 ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν επειδή διαμένουν σε μικρά και ακριτικά νησιά.

Σχετικα
ΣΥΡΙΖΑ: Σπόντες για «μαγειρέματα» στην εκλογή Κεντρικής Επιτροπής
ΣΥΡΙΖΑ: Σπόντες για «μαγειρέματα» στην εκλογή Κεντρικής Επιτροπής

7 θανάτους οπερατικών ηρωίδων, τις οποίες η Μαρία Κάλλας χαρακτήρισε με την εμβληματική ερμηνεία της, αλλά και τον φυσικό θάνατο της ίδιας της ελληνίδας σοπράνο, παρουσίασε στην όπερα της Βαυαρίας η εμβληματική Σέρβα performing artist Marina Abramovic.

200 μόλις από τις 2.300 θέσεις του μεγάλου θεάτρου διατέθηκαν στο κοινό λόγω social distancing, αντίθετα δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στις εγχώριες συναυλίες όλο το καλοκαίρι. Η εμβληματική παράσταση της Abramovic θα είναι διαθέσιμη online στο κοινό μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μέσω video on demand. Προλάβετε!

3 εκατ. ευρώ ζητά πίσω από τον «κόκκινο εργολάβο» Χρήστο Καλογρίτσα η παλαιστινιακής καταγωγής οικογένεια Χούρι, ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας Consolidated Contractors Company. «Τα έφαγε παρανόμως» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους, χωρίς πολλές λεπτομέρειες για τη σχέση εμπιστοσύνης που τους οδήγησε να του προκαταβάλλουν εξαρχής τα 3 εκατομμύρια.

45 εκατ. ευρώ ήταν το ύψος του έργου για την κατασκευή του «Al Zahia City Center Mall», που υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε ο Χρ. Καλογρίτσας για λογαριασμό της CCC στην πόλη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όπως καταγγέλλει πλέον και με υπόμνημα ο Καλογρίτσας, τα λεφτά προορίζονταν αρχικά για το SYRIZA Channel και όταν το σχέδιο ναυάγησε, διετέθησαν για τον ευγενή σκοπό έκδοσης της εφημερίδας Documento.

3.800 ευρώ θα είναι πλέον ο μικτός κατώτατος μισθός στην Ελβετία, όπως αποφασίστηκε σε σχετικό δημοψήφισμα. Τα συνδικάτα ωστόσο αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι το υψηλό κόστος ζωής καθιστά αδύνατη μια αξιοπρεπή διαβίωση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γενεύης.

600 εργαζόμενοι της Eurobank δήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ξεκινά την επόμενη εβδομάδα ενώ το ανώτατο όριο εφάπαξ αποζημίωσης ορίζεται στις 250.000 ευρώ.

296,39 μονάδες ήταν η τιμή του Τραπεζικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, επίπεδα που είχε να δει από το τέλος Μαΐου, όταν και οι επιπτώσεις του lockdown και της πανδημίας δεν είχαν ακόμη εκτιμηθεί πλήρως.

88% μειώθηκε ο τζίρος της Aegean Airlines στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

82% μειώθηκε ο αριθμός των πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας κατά το ίδιο διάστημα.

8%, αντίθετα, αυξήθηκαν οι πωλήσεις της Plaisio Computers στο πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την αρνητική επίπτωση που είχε το δίμηνο lockdown.

16 Αρμένιοι αυτονομιστές στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από νέες συγκρούσεις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, στην περιοχή του Ορεινού Καραμπάχ, στον Καύκασο.

5 Αζέροι επίσης έχασαν τη ζωή τους από τις συμπλοκές. Οι πληροφορίες φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν.

30.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων αυτονομιστών τη δεκαετία του ’90, αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τώρα παρεμβαίνει και ο Tayyip Erdogan, υπέρ των «αδελφών Αζέρων» φυσικά.

90% των γυρισμάτων της νέας σειράς «Τεχεράνη», που προβάλλεται από τη συνδρομητική πλατφόρμα Apple TV+, έγιναν στην Αττική και ειδικότερα στο Κέντρο της Αθήνας, στο Μαρούσι, στην Καλλιθέα και στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

630 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της παραγωγής.

40% ήταν το ποσοστό της επιχορήγησης των δαπανών της παραγωγής, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 8 πόλεις του Τέξας βρίσκονται σε «κατάσταση καταστροφής», καθώς εντοπίστηκαν εγκεφαλοφάγες αμοιβάδες σε αποθέματα νερού που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης.

34 μόλις περιστατικά με ανάλογες αμοιβάδες έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ.

30 εξ αυτών προκλήθηκαν από κατάποση νερού σε θαλάσσια πάρκα, πισίνες ή δημόσιους πίδακες.

4 μόλις άνθρωποι από τους 145 που έχουν προσβληθεί από σχετικές αμοιβάδες από το 1962 και μετά, κατάφεραν να επιβιώσουν.

28.885 ελέγχους ατόμων στο πλαίσιο των περιπολιών για τις συναθροίσεις, πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία το Σαββατοκύριακο. Βεβαίως, στελέχη της κυβέρνησης είχαν προηγουμένως εκφράσει την άποψη ότι «δεν μπορούμε να κυνηγάμε τους πολίτες», ενώ όντως δεν κυνήγησαν όσους συναθροίζονται υπό τη σκέπη κομμάτων ή άλλων φορέων.

44 πρόστιμα των 150 ευρώ βεβαιώθηκαν, αλλά η κατάσταση στις πλατείες δεν έδειξε να αλλάζει.


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Αντώνης Λιάκος
«Ο κ. Χαρδαλιάς μας είπε σοβαρά ότι εξετάζεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, αυτούς δηλαδή που βρίσκονται στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες. Καλά ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε, ας το έχουν δεδομένο, πριν γελοιοποιηθούν και τα μαζέψουν όπως έκαναν με τον Μεγάλο Περίπατο. ...εμπρός λοιπόν για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία!» Έτσι αντέδρασε ο καθ’ έξιν επαναστάτης και afficionado της ιδεολογικής θολούρας, ιστορικός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Λιάκος, στις φήμες για περιορισμό της κυκλοφορίας στους άνω των 65 ετών. Αν ο κ. Χαρδαλιάς είχε περισσότερο χιούμορ θα έπρεπε να του χαρίσει μια δερματόδετη έκδοση του «On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life» (ελληνιστί ο τίτλος απλουστεύθηκε σε «Η καταγωγή των ειδών») του Κάρολου Δαρβίνου.

Τ.Ε. ΚΚΕ Χανίων
«Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό τον Χανιώτικο λαό ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικού των ΗΠΑ στα Χανιά. Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλους τους χώρους και στις γειτονιές πρωτοστατούν ώστε να φτάσει το μήνυμα παντού. Είναι ανεπιθύμητος ο Υπουργός του πολέμου στην Πόλη μας. Στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας οργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου 26 Σεπτέμβρη πικετοφορία στη Λαϊκή Αγορά των Χανίων». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση οι κομμουνιστές της πόλης έδωσαν ένα γερό μάθημα στον «Υπουργό πολέμου», το όνομα του οποίου απαξιούν ακόμη και να αναφέρουν. Ανάλογο με εκείνο που είχε δώσει ο Δήμος Καισαριανής στον Μπάρακ Ομπάμα. Άσε που με την «πικετοφορία» στη λαϊκή εμπόδισαν τον Πομπέο από το να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να ψωνίσει αγγουράκια Κνωσσού και απίδια από τους πάγκους των τοπικών μανάβηδων…  

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5