1821 Digital Gallery

Αντιπαράθεση Σκυλακάκη - Τσακαλώτου για την Υγεία

Αντιπαράθεση Σκυλακάκη - Τσακαλώτου για την Υγεία
Θοδωρής Σκυλακάκης- Ευκλείδης Τσακαλώτος © EUROKINISSI
Μετά τη Βουλή η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με γραπτές ανακοινώσεις
  • A-
  • A+
0
Συνέχισαν την αντιπαράθεση για τη διαχείριση της δημόσιας Υγείας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Θοδωρής Σκυλακάκης

Μετά την έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, Θοδωρής Σκυλακάκης και Eυκλείδης Τσακαλώτος συνέχισαν την κόντρα τους για τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην Υγεία μέσω γραπτών δηλώσεων. 

Ο   κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέδωσε πρώτος ανακοίνωση:

«Χθες στη Βουλή ο κ. Σκυλακάκης και εγώ είχαμε μια... ευθεία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Είπε ο κ. Σκυλακάκης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μισές ΜΕΘ από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο και μια ανοχύρωτη υγεία η οποία μάλιστα ήταν και σε χειρότερη κατάσταση από ότι την παραλάβαμε» ανέφερε ο ε. Τσακαλώτος και τόνισε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 430 κλίνες ΜΕΘ και παρέδωσε 560, αύξηση 30%, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες», ενώ «η ΝΔ πριν την πανδημία δεν άνοιξε ούτε μία!».

Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κατά την διάρκεια της πανδημίας άνοιξε περίπου 200 κλίνες, πολλές όμως ήταν μετατροπές κλινών που ήδη λειτουργούσαν και όχι νέες», σημειώνοντας πως «σε κάθε περίπτωση ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή ήταν η βασική δουλειά που είχε να κάνει».

Σχετικα
Επιδότηση ρεύματος: 14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα
Επιδότηση ρεύματος: 14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

«Ο κ. Μητσοτάκης χθες μίλησε για 1.000 ΜΕΘ αθροίζοντας και αυτές του ιδιωτικού τομέα. Η λεπτομέρεια είναι ότι αυτές υπήρχαν και πριν», συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε «την ελεύθερη πρόσβαση όλων στην υγεία».

«Αν αυτό ο κ. Σκυλακάκης το θεωρεί ανοχύρωτη υγεία. πραγματικά βλέπουμε τον κόσμο αλλιώς», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε «το ποσοστό του ΑΕΠ για την υγεία κατά περίπου 10%» και έκανε «10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». «Μπορεί να μας πει τις αντίστοιχες επιδόσεις της ΝΔ;», κατέληξε.

Η απάντηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης 560 ΜΕΘ, το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το οποίο θα προσεγγίσει η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό ακριβώς που είπα στη Βουλή, προκαλώντας την ανεξήγητη (!) έκρηξη του κ. Τσακαλώτου» αναφέρει ο Θοδωρής Σκυλακάκης, σε ανάρτηση του στο Facebook:

Σχετικα
Ευλογιά των πιθήκων - Monkeypox: Τι γνωρίζουμε έως τώρα
Ευλογιά των πιθήκων - Monkeypox: Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Oλόκληρη η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών:

Χαίρομαι γιατί ο κ. Τσακαλώτος αποφάσισε να είναι πάλι ο κανονικός εαυτός του και να δώσει συνέχεια στην προχθεσινή μας συζήτηση σε επίπεδο επιχειρημάτων και όχι με απρόκλητους και αναιτιολόγητους χαρακτηρισμούς.

Επί της ουσίας, λοιπόν, για το τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας έχω να παρατηρήσω τα εξής:

• Σήμερα στο ΕΣΥ υπάρχουν 775 κλίνες ΜΕΘ ΕΣΥ (χωρίς τις ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία) και θα αυξηθούν πολύ περισσότερο στους αμέσως επόμενους μήνες με τις 274 νέες ΜΕΘ και 54 νέες ΜΑΦ που είναι υπό κατασκευή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης 560 ΜΕΘ, το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το οποίο θα προσεγγίσει η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό ακριβώς που είπα στη Βουλή, προκαλώντας την ανεξήγητη (!) έκρηξη του κ. Τσακαλώτου.

• Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες υγείας, οι τρέχουσες δαπάνες υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/.../20181/c078d151-02c4-8c97-0b12 e58ade0a31b8) ήταν 7,85% το 2014 και 7,72% το 2018.

Το σημαντικότερο όμως -και εδώ είναι η θεμελιώδης διαφορά μας με τον κ. Τσακαλώτο- δεν αφορά στο πόσα χρήματα ξοδεύονται, αλλά στην αποτελεσματικότητα των σχετικών δαπανών. Τον Ιούλιο του 2019 η κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν η εξής:

– 1 στα 2 νοσοκομεία δεν είχαν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς.

– 1 στα 2 νοσοκομεία ανέφεραν ότι υπάρχει εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

– 8 στα 10 νοσοκομεία έκριναν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών Παθολογικού Τομέα.

– 9 στα 10 νοσοκομεία έκριναν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών Χειρουργικού Τομέα και την στελέχωση των κλινικών Διαγνωστικού και Εργαστηριακού Τομέα.

– 4 στα 10 νοσοκομεία ανέφεραν ότι δεν ήταν εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.

– 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διέθετε σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μόνο 1 στα 4 νοσοκομεία κατέγραφε τον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ.

– 4 στα 10 νοσοκομεία ανέφεραν ότι υπήρχε πρόβλημα με την Ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υφίστατο Έκθεση Επιτροπής Λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν κατέγραφαν καν τις δαπάνες για μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να διεκδικήσει τον δημοσιονομικό χώρο που αναλογούσε στη σχετική δαπάνη.

Περισσότερα για τη δημοσιονομική πτυχή της σχετικής διαχείρισης θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου θα παρουσιαστούν εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσο για τις δημοσιονομικές δυσκολίες που επικαλείται ο κ. Τσακαλώτος, να μέμφεται τον αρχηγό του, κ. Τσίπρα, ο οποίος το πρώτο εξάμηνο του 2015, στην «Βαρουφακική» του περίοδο (στην οποία τώρα φαίνεται επανέρχεται, εξ ου και οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ), προκάλεσε μια τεράστια και αναίτια δημοσιονομική οπισθοδρόμηση και ένα αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο.

Χαίρομαι γιατί ο κ. Τσακαλώτος αποφάσισε να είναι πάλι ο κανονικός εαυτός του και να δώσει συνέχεια στην προχθεσινή μας...

Δημοσιεύτηκε από Theodoros Skylakakis στις Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5