1821 Digital Gallery
Το τοπ-5 των εκλογικών σποτ
...ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

Το τοπ-5 των εκλογικών σποτ

Η εβδομαδιαία στήλη του Μάνου Βουλαρίνου

Η διάρκειά τους είναι μικρή αλλά η ψυχαγωγική τους αξία ανεκτίμητη. Δεν μιλάω για τα ερασιτεχνικά σποτ των γραφικών υποψηφίων που όντως είναι διασκεδαστικά αλλά με έναν τρόπο μάλλον προβλέψιμο. Μιλάω για τα σποτ των μεγάλων, ή πρώην μεγάλων, κομμάτων, τα οποία εξαιτίας του κύρους και της σοβαρότητας που προσποιούνται είναι απείρως αστειότερα και μπράβο τους.

Νέα Δημοκρατία - Η μεγάλη περιπέτεια του Αντώνη

Το εκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας είναι μια νότα αισιοδοξίας αντάξια αυτής που πρόσφερε η ορχήστρα του Τιτανικού κατά τη διάρκεια του ναυαγίου. Ταυτόχρονα διορθώνει μια μεγάλη παρεξήγηση. Μέχρι τώρα όλοι νομίζαμε πως η κρίση, το μνημόνιο, η λιτότητα, η ανεργία και η εξοντωτική φορολογία είναι μια περιπέτεια των κατοίκων αυτής της χώρας. Χάρη στο σποτ της Νέας της Δημοκρατίας καταλάβαμε πως στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι μια προσωπική περιπέτεια του Αντώνη του Σαμαρά με 11.000.000 κομπάρσους χάρη στους οποίους απλώς απέκτησε τις επικές διαστάσεις που αρμόζουν στο συνομιλητή του Θεού.

Παρακολουθείται με ηρεμιστικά, εκτός αν πιστεύετε πως το προσεχές μουντιάλ είναι μια καλή ευκαιρία για αλλαγή συσκευής

Σχετικα
Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Αν η Τουρκία γίνει επιθετική, υπάρχει απάντηση
Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Αν η Τουρκία γίνει επιθετική, υπάρχει απάντηση


ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω

Το πρώτο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για την ΕΡΤ και είναι ο βέβαιος νικητής του βραβείου «Τα ’χει όλα και συμφέρει» αυτής της δεκαετίας: Δακρύβρεχτος πατριωτισμός, Χατζιδάκις, αριστερά και η φράση μυστήριο «Η φωνή μας σίγησε». Μια φράση φόρος-τιμής στον ακραίο σουρεαλισμό καθώς, όσοι δεν είχαμε κάποιο ατύχημα που να μας προκάλεσε αμνησία, θυμόμαστε καλά πως η φωνή της ΕΡΤ, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η φωνή της κυβέρνησης. Η μοναδική ένσταση που έχω σε αυτό το αριστούργημα είναι για το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας, αυτό το ανιστόρητο «πρώτη φορά αριστερά» καθώς πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σημάνει τη δεύτερη φορά που οι Έλληνες ψήφισαν αριστερά. Η πρώτη, όπως ίσως θυμάστε, ήταν στις 18 του Οκτωβρίου του 1981 που το έθνος ψήφισε όχι απλώς αριστερά, αλλά σοσιαλισμό.

Σχετικα
Και με το πρόστιμο τι θα γίνει;
Και με το πρόστιμο τι θα γίνει;

Παρακολουθείται αγκαλιά με βίντατζ σημαιάκι του ΠΑΣΟΚ από προεκλογική συγκέντρωση του Αντρέα.


Ελιά - Στην Ιπποκράτους πια δεν έχουμε ζωή

Όλα τα εκλογικά σποτ των ξαναενωμένων απομειναρίων του ΠΑΣΟΚ προκαλούν την ίδια θλίψη. Όχι εξαιτίας του περιεχομένου, που είναι ομολογουμένως αρκετά διασκεδαστικό, όσο εξαιτίας της λιτής τους φόρμας. Κείμενο που ακολουθεί την εκφώνηση, μουσική κι αυτό είναι όλο. Η σύγκριση με τα επικολυρικά σποτ του ΠΑΣΟΚ από τις μέρες που λεφτά υπήρχαν και μαζί τα τρώγαμε, με αποτέλεσμα ο Θεόδωρος ο Πάγκαλος να βαρυστομαχιάσει τόσο που να ρεύεται ακόμα, κάθε φορά που μιλάει είναι αρκετή για να φέρει δάκρυα στα μάτια και του πιο σκληρόπετσου θεατή. Η αρχική ιδέα ήταν να παρουσιάζεται ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος πάνω στο σταυρό και το κεντρικό σύνθημα να είναι «Σταυρώθηκε για σένα» αλλά, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε λόγω χαμηλού μπάτζετ.

Παρακολουθείται με πολλά χαρτομάντιλα και ασημένια κορνίζα με φωτογραφία του μεγάλου εκσυγχρονιστή Κώστα Σημίτη.


ΚΚΕ - Το δικαίωμα στην τεμπελιά

Αν τα κομματικά σποτ επηρέαζαν στ’ αλήθεια την ψήφο, το ΚΚΕ θα χτύπαγε αυτοδυναμία. Τουλάχιστον εγώ θα το ψήφιζα και με τα δύο χέρια, καθώς περιγράφει μια ονειρεμένη κοινωνία στην οποία το να είσαι άνεργος συμφέρει πολύ περισσότερο από το να δουλεύεις. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση πως το ΚΚΕ δεν είναι πολιτικό κόμμα αλλά θρησκευτική οργάνωση, η οποία –όπως όλες οι θρησκευτικές οργανώσεις– υπόσχεται μια άλλη, πολύ καλύτερη, ζωή την ίδια ώρα που δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει στ’ αλήθεια την παρούσα.

Όπως και να το παρακολουθήσετε είναι μαγευτικό, αλλά η χρήση ινδικής κάνναβης βοηθάει στο να το απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο.


ΔΗΜΑΡ - Αϋπνία τέλος

Το πιο δύσκολο στην παρακολούθηση σποτ, καθώς –στη γραμμή του σούπερ ήρωα Tavor Man που ίσως να τον ξέρετε ως κυρ-Φώτη Κουβέλη– τα 37 δευτερόλεπτα που κρατάει μοιάζουν αιώνας. Είναι το πιο αδιάφορο, το πιο μετριοπαθές, αλλά και το πιο έντιμο σποτ, καθώς ακόμα και το σύνθημά του παραδέχεται πως η ΔΗΜΑΡ «μπορεί να δώσει λύσεις». Όπως ακριβώς λέμε «μπορεί να βρέξει, αλλά μπορεί και όχι».

Παρακολουθείται με πολλούς εσπρέσο και σίγουρα όχι πριν από οδήγηση.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5