1821 Digital Gallery

Μητσοτάκης: Δίπλα στις ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINNISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας στη ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου
  • A-
  • A+
0
«Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες εργαζόμενους, τις ελληνικές επιχειρήσεις στο δύσκολο φθινόπωρο και στο δύσκολο χειμώνα που έρχονται, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου στο πολιτικό-οικονομικό Φόρουμ στη ΔΕΘ, όπως δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του διαθέτει «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» για να το πετύχει αυτό.

«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο Διοικητήριο με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την εκτέλεση μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ και περιέχουν την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το β΄ τρίμηνο του 2020 θα είναι της τάξης του 15,2% και σημείωσε: «Είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει -και όντως είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα νούμερο μεγάλο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας.

»Θέλω να τονίσω, όμως, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 - Τι ισχύει
Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 - Τι ισχύει

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄ τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με 19% και η Ιταλία με 17,3%.

Τόνισε πως κάνει αυτή την επισήμανση γιατί στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι ίσως από τη σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμούμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα κλείσουμε με μία ύφεση της τάξης του 7,9%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικα
Χριστουγεννιάτικα Πάρκα: Εισήγηση για είσοδο μόνο εμβολιασμένων
Χριστουγεννιάτικα Πάρκα: Εισήγηση για είσοδο μόνο εμβολιασμένων

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα το 2021 να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση και να έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη, λέγοντας: «Οριστικά θα βγούμε από την κρίση μόνο όταν θα βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή και ένα εμβόλιο.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τα χρονοδιαγράμματα ως προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων που θα έχουμε ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε κατ' ελάχιστον 6 δύσκολους μήνες μπροστά μας και γι αυτό είμαστε εδώ πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη κρίση και θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «γλυκόπικρη» τη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, διότι για λόγους απολύτως ευνόητους και κατανοητούς η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την 85η ΔΕΘ.

Τόνισε, όμως, ότι επέλεξε να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το διήμερο Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου και με την ομιλία που θα κάνει στο Thessaloniki Helexpo Forum θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ ταυτόχρονα σε μια ειδική εκδήλωση θα μιλήσει για τον σχεδιασμό, για όσα έχει κάνει και για όσα θα κάνει για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, στις σημερινές συσκέψεις με τους εκπροσώπους φορέων έγινε μια ανασκόπηση της σημαντικής προόδου η οποία έχει συντελεστεί στον έναν χρόνο που μεσολάβησε από την περσινή ΔΕΘ, και στην ομιλία του στις 12/3 θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί πιο αναλυτικά για το τι έχει γίνει και κυρίως τι θα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ζητήματα, όπως τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, το Flyover, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το Λιμάνι, τη ΔΕΘ, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς (THESS INTEC), η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η καινοτομία.

Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των λεωφορείων που διαθέτουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, δεδομένου ότι ο στόλος του ΟΑΣΘ έχει αυξηθεί κατά 54% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και η ενίσχυσή του αναμένεται να ξεπεράσει το 130% το καλοκαίρι του 2021.

Λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού και του υγειονομικού πρωτοκόλλου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις συμμετοχές μελών της κυβέρνησης στην ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, ώστε να παραστούν περισσότεροι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5