1821 Digital Gallery
Πέντε υποψήφιοι Δήμαρχοι για την Αθήνα σ' ένα ντιμπέιτ (video)

Πέντε υποψήφιοι Δήμαρχοι για την Αθήνα σ' ένα ντιμπέιτ (video)

Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν οι Καμίνης, Σακελλαρίδης, Κακλαμάνης, Σοφιανός, Καπερνάρος 

Τις θέσεις τους ανέπτυξαν οι οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αθηναίων σε τηλεοπτική αντιπαράθεση στον ΣΚΑΙ. Απών ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, επικαλούμενος την ασάφεια στους κανόνες που τέθηκαν. Τις θέσεις τους ανέπτυξαν οι Γιώργος Καμίνης, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Σοφιανός, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Βασίλης Καπερνάρος.

null

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε καταρχάς στις προσπάθειες να σωθεί ο δήμος από τη χρεοκοπία, δεσμεύθηκε να έρθουν περισσότεροι πόροι από την Ε.Ε. και τόνισε ότι χρειάζεται μητροπολιτικός δήμος, καθώς η Αττική δεν μπορεί να λειτουργήσει με τόσους δήμους. Ο κ. Κακλαμάνης διέψευσε ότι ο δήμος σώθηκε από τη χρεοκοπία και κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο για ανυπαρξία έργου. Ο ίδιος έθεσε τέσσερις προτεραιότητες: ασφάλεια, αλληλεγγύη, ανάπτυξη και αξιοπιστία.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη η προσπάθεια του κοινωνικού έργου θα συνεχιστεί, όχι στη λογική της φιλανθρωπίας, αλλά της ουσιαστικής προσφοράς με συμπράξεις, συμμετοχή ιδιωτών και ΜΚΟ. Ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να δοθεί ανάσα στη λαϊκή οικογένεια με μείωση τελών στους επαγγελματίες, στήριξη των μάχιμων συνεργείων του δήμου (ηλεκτροφωτισμός, παιδικές χαρές, πράσινο), ενώ δεσμεύθηκε να μπει τέλος στο κυνήγι του επαγγελματία με πρόστιμα.

Σχετικα
Επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα: «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για όσα είπες»
Επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα: «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για όσα είπες»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο Δήμος χρειάζεται κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική προστασία, ποιότητα ζωής (μικρές καθημερινές ανάγκες των πολιτών), πολιτισμός και στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στο κέντρο και στις γειτονιές. Ο ίδιος έθεσε θέμα δημοτικών τελών και αναφέρθηκε στο τρίπτυχο δημοκρατία- συμμετοχή- διαφάνεια.

Ο Λεωνίδας Καπερνάρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, ενώ δεσμεύθηκε να καταργήσει τα πρόστιμα.

Για τα θέματα της καθημερινότητας ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στο σχέδιο 70 δράσεων σε όλα τα επίπεδα στο Κέντρο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή. Για το τζαμί επανέλαβε ότι τα ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα και κατηγόρησε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο ότι είχε υπογράψει τη χωροθέτηση του τεμένους.

Σχετικα
Ερώτηση Μπουτσικάκη στη Βουλή για τις μηνύσεις Παναγιώτη Δημητρά
Ερώτηση Μπουτσικάκη στη Βουλή για τις μηνύσεις Παναγιώτη Δημητρά

Ο Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε απαλλαγή από δημοτικά τέλη για πέντε έτη όταν κάποιος ανοίξει μαγαζί που είναι επί πολλά χρόνια κλειστό, ιδίως στις γειτονιές της Αθήνας. Για το τέμενος επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία τεμένους και μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό.

Ο Νίκος Σοφιανός είπε ότι το θέμα του τεμένους δεν μπορεί να μπαίνει στην προεκλογική αντιπαράθεση, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στα πρόστιμα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί μάχη για τους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι για τις μικρές συγκεντρώσεις των 50 ατόμων υπάρχει και η συνείδηση των διαδηλωτών να μην κλείνουν το δρόμο. Αναφέρθηκε και εκείνος σε απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο, ενώ τάχθηκε κατά της κατασκευής ενός ακόμα Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Ο Λεωνίδας Καπερνάρος επανέλαβε ότι θα μπει τέλος στα δημοτικά τέλη σε όσους ανοίγουν για πρώτη φορά μαγαζιά ή πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. Τάχθηκε υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπει και ο νόμος του Καλλικράτη.

Γενικά ζητήματα

Καμίνης: «Οι Δήμοι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν απογαλακτιστεί από το Κράτος, άρα να έχουν οι ίδιοι το δικαίωμα να επιβάλουν τέλη. Έφερε για παράδειγμα τους 8 φόρους στα ακίνητα, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας φόρος. Αναφέρθηκε και στη θεσμική αυτοδυναμία, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη μητροπολιτικού δήμου που θα έχει όλες τις αρμοδιότητες. Οι πόλεις έχουν τα μεγάλα προβλήματα, αλλά σε αυτήν υπάρχει ο πλούτος, η γνώση και τα πλεονεκτήματα».

Κακλαμάνης: «Η Αυτοδιοίκηση φορτώθηκε με αρμοδιότητες, αλλά όχι και με τους απαραίτητους πόρους. Την Αυτοδιοίκηση δεν την αγαπά κανείς εκτός από τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νίκος Σοφιανός: «Υπάρχει μπαράζ δημοτικής φορολογίας και ανάγκη μείωσης των δημοτικών τελών κατά 40% και να επιβαρυνθούν τα πολυκαταστήματα, ακόμα και τα εργοστάσια που υπάρχουν ακόμα και σήμερα».

Γ. Σακελλαρίδης: «Ο Δήμος έχει περιθώρια θεσμικής παρέμβασης στην κεντρική εξουσία, καθώς είναι ο μεγαλύτερος της χώρας». Παράλληλα αναφέρθηκε σε ζητήματα που μπορεί να πιέσει ο Δήμος, όπως η γραμμή 4 του μετρό για να μπει στο ΕΣΠΑ, αλλά και τα τιμολόγια που πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες στο θέμα του νερού.

Καπερνάρος: Κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο ότι είναι «τοποθετημένος από την κεντρική εξουσία» και παράλληλα μιλά για απογαλακτισμό από την κεντρική εξουσία.

Στη διάρκεια της ελεύθερης συζήτησης, ο κ. Καμίνης είπε ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα μειωθούν 20%, επανέλαβε ότι ο Δήμος είναι κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο Δήμος δεν θα κάνει έφεση στη δικαστική απόφαση μετατροπής των συμβάσεων εργαζόμενων στην καθαριότητας σε αορίστου χρόνου.

Ο Γ. Σακελλαρίδης κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι μιλά για την οικονομική εξυγίανση του δήμου, η οποία -όπως τόνισε- στηρίζεται στην κατάρρευση των οικονομικών υπηρεσιών και τον κάλεσε να μην συνεχίσει να το επικαλείται.

Για το τέμενος είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν όπου υπάρχει ανάγκη, ώστε να σταματήσει η γκετοποίηση και τα παράνομα υπόγεια που λειτουργούν ως λατρευτικοί χώροι. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου.

Ο κ. Καπερνάρος δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία τεμένους ή τζαμιού και επανέλαβε την πρότασή του για τοπικά δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα.

Ο κ. Σοφιανός κατηγόρησε τον Δήμο για την παραχώρηση όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, φέροντας για παράδειγμα την ελεγχόμενη στάθμευση.

Για την απουσία του Άρη Σπηλιωτόπουλου από το ντιμπέιτ, ο κ. Καμίνης σχολίασε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος δήμαρχος αποφεύγει να δώσει το «παρών», εκφράζοντας την έκπληξή του για την απόφαση αυτή.

Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ο πραγματικός λόγος που ο κ. Σπηλιωτόπουλος απουσίασε είναι γιατί δεν έχει επιχειρήματα και προτάσεις. «Η άγνοια δεν τον έφερε εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθένας κρίνεται είπε ο κ. Σοφιανός, για φυγομαχία του υποψήφιου δημάρχου έκανε λόγο ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ ο Λ.Καπερνάρος απάντησε: «Εμείς θα είμαστε παρόντες όπου μας καλείται και δεν μας καλείτε. Κανένα σχόλιο».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5