Visual Browsing

Για να μη δώσει ο κορωνοϊός τη σκυτάλη στον καρκίνο

Για να μη δώσει ο κορωνοϊός τη σκυτάλη στον καρκίνο
Ούτε μια μαστογραφία χαμένη λόγω lockdown, ούτε μια βιοψία σε αναμονή λόγω κορωνοϊού
  • A-
  • A+
0
Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν για αύξηση των θανάτων καρκινοπαθών λόγω καθυστερήσεων στη διάγνωση και αντιμετώπιση της ασθένειας εξαιτίας του κορωνοϊού.

Μετά από 52 γύρους χημειοθεραπείας, ο Andrian Rogers είχε πια καταφέρει να καταστήσει «χειρουργήσιμο» τον καρκίνο του εντέρου, με τον οποίο διαγνώστηκε τον Ιούλιο του 2018. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, ο Rogers σταμάτησε για 8 εβδομάδες τις χημειοθεραπείες, ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να ανακάμψει και να είναι σε θέση να αντέξει την επέμβαση στην οποία προγραμμάτιζε να υποβληθεί τον περασμένο Απρίλιο. Όταν όμως έφτασε η ώρα του χειρουργείου, σε μια Βρετανία που είχε πλήρως αποτύχει να διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, κρίθηκε ότι θα ήταν ιδιαίτερα «ριψοκίνδυνο» για τον Rogers να βρεθεί στην ίδια πτέρυγα με ασθενείς του κορωνοϊού. Η επέμβαση αναβλήθηκε, η κατάσταση της υγείας του Βρετανού καρκινοπαθούς επιδεινώθηκε και ο καρκίνος του κατέστη εκ νέου μη χειρουργήσιμος.

Η ιστορία του Rogers δεν μοιάζει να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Στις αρχές Ιουλίου, ομάδα επιστημόνων εκτίμησε ότι φέτος θα σημειωθούν τουλάχιστον 7.000 περισσότεροι θάνατοι καρκινοπαθών στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω των καθυστερήσεων στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της ασθένειας ενώ είχε ήδη διαφανεί μια μείωση της τάξεως του 45% στις παραπομπές για εξετάσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο. Ανάλογα προβληματική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου, ο αριθμός των προληπτικών εξετάσεων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 86% ως προς τον καρκίνο του εντέρου και κατά 94% ως προς τον καρκίνο του στήθους και του τραχήλου της μήτρας. Κατά την επικαιροποίηση της ίδιας έρευνας στις 17 Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των προληπτικών εξετάσεων αυξήθηκε μεν αλλά εξακολουθεί να παραμένει μειωμένος κατά τουλάχιστον σε 30% σε σχέση με πριν την πανδημία. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα στατιστικά δεδομένα που παρουσίασε πρόσφατα το περιοδικό TIME, από τα οποία προκύπτει μια εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των διαγνώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της μη πραγματοποίησης των σχετικών εξετάσεων. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται και σε μια σειρά αρκετών ακόμα αναπτυγμένων χωρών, όπως είναι η Ολλανδία και η Αυστραλία.

Παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μία από τις χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊού και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει ακόμα κληθεί να διαχειριστεί έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ιταλίας, όταν το δράμα της γειτονικής χώρας κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό να προλάβει το κακό, έτσι και στην περίπτωση των καρκινοπαθών η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μάθει από τα λάθη άλλων χωρών. Ήδη, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει ζητήσει την δωρεάν διενέργεια του τεστ στους ογκολογικούς ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το τεστ κάθε φορά πριν υποβληθούν στην θεραπεία τους. Πέρα από την αυτονόητη διευκόλυνση των καρκινοπαθών ως προς την διενέργεια των τεστ, καλό θα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να ενημερώνονται τακτικά ως προς τις δυνατότητες ευκολότερης πρόσβασής τους στις μονάδες υγείας αλλά και να ενθαρρύνονται διαρκώς να μην αναβάλουν καμία αναγκαία εξέταση ή ενέργεια που αφορά την μάχη τους με τον καρκίνο.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο κομμάτι τις πρόληψης, καθώς, πέρα από τους ανθρώπους που ήδη γνωρίζουν ότι πάσχουν κάποια μορφή καρκίνου, η αναβολή αναγκαίων εξετάσεων ενδέχεται να στερήσει πολύτιμο χρόνο δράσης από όσους μάθουν σε μεταγενέστερο στάδιο ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Οι συγκλονιστικές ιστορίες γυναικών που γλίτωσαν τα χειρότερα μετά από την έγκαιρη διεξαγωγή μιας μαστογραφίας ρουτίνας είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικές για το πόσο μπορεί να κοστίσει η αναβολή μιας αναγκαίας εξέτασης, ακόμα και για τον υγιή πληθυσμό.

Αργά ή γρήγορα, η ανθρωπότητα θα δαμάσει και τον κορωνοϊό, όπως όλες τις υπαρξιακές απειλές που συνάντησε ανά τους αιώνες. Οι επίμονες ηρωίδες με τα μικροσκόπια και οι ακούραστοι ήρωες με τα στηθοσκόπια κυοφορούν ήδη τον πιο τον σπουδαίο επιστημονικό θρίαμβο του καιρού μας, έχουν ήδη θέσει τα θεμέλια για μια ακόμα πανωλεθρία του θανάτου μπροστά στο θαύμα της ζωής. Μέχρι τότε, αξίζει όλοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην παραδώσει ο κορωνοϊός την σκυτάλη του θανάτου σε άλλες ασθένειες, πόσο μάλλον σε εκείνες που είχαν ήδη αρχίσει να βάλλονται αποτελεσματικά από το οπλοστάσιο της σύγχρονης ιατρικής.

Ούτε μια μαστογραφία χαμένη λόγω lockdown, ούτε μια βιοψία σε αναμονή λόγω κορωνοϊού. Η δίψα για ζωή παραμένει πιο ορθολογική από κάθε φόβο.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5