Πολιτικη & Οικονομια

Αμαλία Καραγκούνη Κύρτσου

«Έχω την εμπειρία που χρειάζεται η Αθήνα»

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 481
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67418-149968.jpg

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Ά. Σπηλιωτόπουλου, Αμαλία Καραγκούνη Κύρτσου, σε μια συνέντευξη στην Athens Voice.

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Ά. Σπηλιωτόπουλου

Είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και το «Αθήνα Μπορείς». Πρώτη φορά στην πολιτική;

Πώς το αποφασίσατε; Προφανώς δεν βλέπω την είσοδό μου στην πολιτική ως προοπτική της καριέρας μου. Η ακαδημαϊκή μου καριέρα με ικανοποιεί πλήρως. Η πολιτική είναι το σύνολο των θεμάτων που έχουν σχέση με τη ζωή ενός κοινωνικού συνόλου. Επειδή είμαι μέλος του κοινωνικού συνόλου της πόλης των Αθηνών και ενδιαφέρομαι για τα λεγόμενα «κοινά», τα καθημερινά μας προβλήματα, όπως η δύσκολη διαβίωση σε μια πόλη βρώμικη, δυσλειτουργική, χωρίς αξιόλογους χώρους πρασίνου, γεμάτη άστεγους, ζητιάνους και παραεμπόριο. Μια αφιλόξενη πόλη χωρίς αισθητική με ευαισθητοποιεί για να δουλέψω με στόχο την αναβάθμισή της.

Είστε καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχετε επίσης διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου για την προστασία της Caretta caretta. Με αυτά στο βιογραφικό σας σε πιο πεδίο πρωτίστως θα δώσετε τη μάχη για τον Δήμο της Αθήνας;

Η εξειδίκευσή μου στον χώρο της δουλειάς μου αφορά σε θέματα Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας, ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος με γρήγορους ρυθμούς ερευνητικός χώρος που στηρίζει τη βιομηχανία τροφίμων, τη φαρμακοβιομηχανία, θέματα της μοριακής Ιατρικής, τον βιολογικό έλεγχο των ασθενειών των καλλιεργειών στον αγροτικό τομέα, τις νέες μορφές ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων όλων των ειδών μέσω μικροβιακών ζυμώσεων, και προφανώς θέματα εκπαιδευτικά που αφορούν στους παραπάνω τομείς.

Έχω όμως και πολύ μεγάλη εμπειρία σε διαχείριση φορέων όχι μόνο στον πανεπιστημιακό χώρο με τη διαχείριση πάνω από 30 ανταγωνιστικών μεγάλων προγραμμάτων της ΕΕ, αλλά και σε άλλους χώρους, όπως ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου για την προστασία της χελώνας Caretta caretta. Ως πρόεδρος του παραπάνω φορέα διαχειρίστηκα με επιτυχία θέματα που αφορούσαν παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες πάνω στις παραλίες ωοτοκίας, πρότεινα τρόπους αξιοποίησης των αποβλήτων των ελαιουργείων, των σκουπιδιών μέσα στο Πάρκο, ασχολήθηκα με την εκπαίδευση των μαθητών σε συνεργασία με τα 40 σχολεία της Ζακύνθου για θέματα ορθής συμπεριφοράς του πολίτη μέσα σε προστατευόμενη περιοχή και τελικά μετά από 5 χρόνια δουλειάς ο ΦΔ της Ζακύνθου ήταν ο πιο επιτυχημένος από τους 28 αντίστοιχους φορείς, αφού κατάφερε και απέφυγε η χώρα μας ένα πρόστιμο της ΕΕ ύψους 48 εκ. ευρώ (η υπόθεση της Caretta caretta μπήκε στο αρχείο). Όπως καταλαβαίνετε έχω τις απαραίτητες γνώσεις και το επιστημονικό υπόβαθρο για να συμβάλω σε πολλά θέματα που είναι προβλήματα αυτής της πόλης, όπως σκουπίδια, εκπαίδευση πολιτών για το σεβασμό προς τα κοινά, διαχείριση πρασίνου κ.λπ.

Μπορείτε να μας δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα, πράγματα που θα κάνετε;

Θα σας αναφέρω 5 πρωταρχικούς στόχους που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει μια νέα δημοτική αρχή: Η οργάνωση των απαραίτητων τμημάτων της δημοτικής αρχής με συγκεκριμένη αρμοδιότητα και εκτελεστική εξουσία. Τι σημαίνει αυτό; Σχέδιο διαχείρισης των συγκεκριμένων αντικειμένων, πρόγραμμα εφαρμογής, έλεγχος εφαρμογής. Στο τελευταίο δίνω ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι το σημείο που πάσχει η δημοτική αρχή. Βγάζει κανόνες που δεν εκτελούνται, αποφεύγονται τα πρόστιμα παράβασης και εδώ ακριβώς απαιτείται πολύ εκπαιδευτική δουλειά για να σέβεται η αυτοδιοικητική αρχή τον πολίτη της και ο πολίτης τα κοινά.

Δουλειά για την αισθητική αλλαγή της πόλης ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός 12μηνης διάρκειας.

Δημιουργία εθελοντικών ομάδων υπό την εποπτεία του δήμου για την ατομική επίλυση των προβλημάτων των άστεγων και των ζητιάνων, άτομο προς άτομο, βήμα-βήμα με υπομονή και επιμονή, να λυθεί το θέμα όχι βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα.

Έλεγχος του παραεμπορίου.

Καθαριότητα. Σε αυτό το θέμα πρέπει η αρχή να γίνει με τη συνεργασία και συναίνεση των πολιτών. Να υπάρξει σύστημα καθαριότητας στο οποίο θα γίνει κοινωνός ο κάθε κάτοικος και στη συνέχεια θα ενταχθεί το σύστημα στην καθημερινότητα της πόλης με σεβασμό, αυστηρούς έλεγχους κ.λπ.

Στις αρμοδιότητές σας θα είναι και ο Εθνικός Κήπος. Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι θέλει να φέρει ζωή και τέχνη στον Εθνικό Κήπο και δεν θα πειραχθεί ούτε ένα κλαδάκι. Συμφωνείτε ή όχι με τη θέση του νυν δημάρχου να ενταχθεί η σύγχρονη τέχνη στον κήπο;

Ο Εθνικός Κήπος με ενδιαφέρει σαν αντικείμενο στο οποίο μπορώ να προσφέρω, είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο κέντρο αυτής της πόλης και είναι μια κληρονομιά που ανήκει στην κατηγορία των Ιστορικών Βοτανικών Κήπων, δεν περιμένει τον κ. Καμίνη ούτε κανένα άλλο δήμαρχο να του φέρει ζωή και τέχνη, όπως λέτε. Έχει δομή και χαρακτήρα με διατηρητέα την αρχιτεκτονική τοπίου και τον κηποτεχνικό του ρυθμό, υπόκειται σε διεθνείς κανόνες (χάρτα της Φλωρεντίας, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο κ.λπ.) τους οποίους πρέπει να τηρούμε ως χώρα και ο κάθε υπεύθυνος Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Κήπου έχει υποχρέωση να τους ακολουθεί. Η διαχείριση ενός Εθνικού Κήπου απαιτεί ταυτόχρονη διαχείριση χλωρίδας και πανίδας και γενικότερα προστατευόμενου φυσικού περιβάλλοντος. Άρα πρέπει να εμπλέκονται ειδικοί επιστήμονες που διαχειρίζονται θέματα βοτανικής, ζωολογίας και άλλων βιολογικών επιστημών.

Ο Εθνικός Κήπος δεν χρειάζεται αναβάθμιση ούτε νεοτερισμούς εκθέσεων τύπου BIENALE, όπως προτείνει η ΜΚΟ «ΝΕΟΝ». Δεν χρειάζεται τη μοντέρνα τέχνη με τα ογκώδη έργα της γλυπτικής για να έχει ζωή. Είναι ευτυχώς, παρόλη την αδιαφορία του νυν δημάρχου, ακόμη ζωντανός, απλά χρειάζεται προστασία, αυστηρή και ορθολογική συντήρηση και διαχείριση για να παραμείνει ένα ανεκτίμητο μνημείο της πόλης μας. Ο κ. Καμίνης εάν όντως ισχυρίζεται ότι δεν θα πειραχθεί ούτε ένα κλαδάκι με το «project» της ΜΚΟ «ΝΕΟΝ», θεωρώ ότι δεν λέει την αλήθεια.

Τι θέση παίρνετε για τα κτίρια της προεδρικής φρουράς στη βορειοανατολική γωνία του Εθνικού Κήπου; Να μείνουν ή να φύγουν;

Αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό το πιο σοβαρό πρόβλημα του Κήπου. Προέχουν άλλα, όπως η παράνομη παραχώρησή του σε ιδιώτη για δραστηριότητες που αντίκεινται στον ιστορικό του χαρακτήρα και αν είναι κάτι που πραγματικά ενοχλεί και πρέπει να φύγει άμεσα, είναι τα αυθαίρετα κτίσματα της Βουλής εντός του Κήπου.

Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει σκανδαλώδη τη συμφωνία για το Ελληνικό. Άποψή σας γενικότερα είναι ότι θα πρέπει να επενδύει το κράτος ή οι ιδιώτες;

Εγώ πιστεύω στη «συναίνεση και συνύπαρξη» που είναι άρθρο Οδηγίας της ΕΕ. Όταν ήμουν πρόεδρος της Caretta caretta, προκάλεσα πολλές χορηγίες τις οποίες όμως διαχειρίστηκε ο φορέας διαχείρισης του κράτους σύμφωνα με το ισχύον προεδρικό διάταγμα και έγιναν διάφορα έργα όπως Μουσείο Ωοτοκίας της Caretta caretta, τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά GPS σε 25 θαλάσσιες χελώνες για να μελετηθούν παράμετροι της βιολογίας τους, διαμορφώθηκαν χώροι στάθμευσης για τις παραλίες ωοτοκίας κ.λπ. Άρα μπορεί να αναζητηθούν λύσεις σε συνεργασία με τον ιδιωτικό φορέα, απλά πρέπει πάντα το πρότυπο που θα ακολουθείται να μην είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Αθήνα και ποιες οι προτεραιότητές σας;

Το όραμά μου για την Αθήνα είναι να δω μια μέρα την πόλη όπως είναι οι άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης: χωρίς σκουπίδια στους δρόμους, στα πάρκα της κ.λπ. με σωστά πεζοδρόμια για τους πολίτες της, με σωστή διαχείριση της στάθμευσης και της κυκλοφορίας των οχημάτων με ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, μια πόλη φιλόξενη για τους επισκέπτες της, μια πόλη με δωδεκάμηνη τουριστική κίνηση. Μια πόλη όμορφη, γιατί έχει βάσεις (μουσεία, αρχαιότητες, ιστορία, κλπ), που θα την αγαπάμε και θα στέκεται με αξιοπρέπεια στα μάτια όλων. Αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά και είμαι αποφασισμένη να κάνω την προσπάθεια. Πιστεύω ότι η συνύπαρξή μας σε αυτή την πόλη πρέπει να στηριχθεί στη συναίνεση όλων μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ