Πολιτικη & Οικονομια

Το post της ημέρας: Γιάννης Λάριος

Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
yiannis-larios.jpg

Το Post της Ημέρας: Οι αναρτήσεις που προκάλεσαν συζητήσεις στα social media καθημερινά στο athensvoice.gr.

Όλα αυτά τα fb γκρουπάκια με τις «Μανούλες», τους “flat-earthers”, τους «αρνητές μάσκας» κλπ δεν είναι απλώς μια μάζωξη «περίεργων». Είναι κάτι πολύ περισσότερο...

Αυτά τα group ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ στην προσέλκυση συγκεκριμένων τύπων χρηστών, συνήθως χαμηλής μόρφωσης, που είναι «ενάντια στο σύστημα», ενάντια στην επιστήμη κλπ. Αυτός ο όχλος (κυριολεκτικά) σφυρηλατεί σχέσεις και αισθάνεται «καλά» μέσα σε αυτά τα γκρουπ, διαμοιραζόμενος θεωρίες συνωμοσίας που οι «απ´έξω» δεν καταλαβαίνουν. Ανταλλάσσουν με μεγάλη ταχύτητα fake news και -σε αντίθεση με την πραγματική ζωή- κάθε τέτοιο γκρουπ δίνει σε αυτό το ετερόκλητο πλήθος μια αίσθηση «προσωπικής αξίας», που δήθεν δεν τους αναγνωρίζεται «από το σύστημα». Έχουν δε πολύ αυστηρή «πόρτα» (administration) καθώς διαγράφεσαι σε κάθε πλάκα που θα κάνεις και σε κάθε αντίρρηση που θα φέρεις. Το γκρουπ πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ομοιογενές.

Αυτή είναι μια κλασική συνταγή στόχευσης αυτών των πολυπληθών ομάδων σε τέτοια «ψηφιακά μαντριά», ώστε κατ’ αρχάς να τους δημιουργήσει μια αίσθηση ομάδας, εμπιστοσύνης και «αξίας».

Και εκεί έρχεται ο πραγματικός λόγος ύπαρξής τους: Πώς και γιατί υπάρχουν και πώς μεγαλώνουν με τέτοια ταχύτητα;

Ο λόγος είναι άλλος από αυτόν του κυρίως θέματος του κάθε γκρουπ. Θα διαπιστώσετε κι εσείς, όπως συνέβη λιγότερο και εδώ στην Ελλάδα με διάφορες αφορμές (εκλογές, εθνικά γεγονότα κλπ) πως αρκετά από αυτά τα γκρουπ ΞΑΦΝΙΚΑ σε συγκεκριμένες τέτοιες χρονικές στιγμές, ξεφεύγουν από τον βασικό σκοπό τους, και με σχεδόν κοινό χρονισμό γίνονται εργαλεία διαμόρφωσης γνώμης για πολιτικά και άλλα θέματα άσχετα με το 5G, τις μάσκες, τους ψεκασμούς κλπ. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός σκοπός τους εξ´αρχής: αυτά τα γκρουπάκια εκτρέφουν εύπιστους ακόλουθους και ίσως νέους ψηφοφόρους, που συνήθως «δεν θα ψήφιζαν» καθώς είναι «ενάντιοι στο σύστημα», και στρατιές από επικοινωνιακά φερέφωνα, που αναλόγως του εκάστοτε (αλλότριου) σκοπού, θα μεταδώσουν την όποια πληροφορία με απίστευτη ταχύτητα.

Τα γκρουπ όλων αυτών που αποκαλούμε περιπαικτικά «γκρουπ ψεκασμένων» είναι το ψηφιακο μαντρί που εργαλειοποιεί συγκεκριμένες ομάδες χρηστών, για να επηρεάσει (όποτε χρειαστεί) άλλους σκοπούς. Και γι’ αυτό άλλωστε τέτοια γκρουπ υπάρχουν (με παρόμοιους τίτλους) σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Και τέτοια γκρουπ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο τελικά σε διάφορες αναμετρήσεις (brexit κλπ).

Δεν πρόκειται λοιπόν για «απλώς» ψεκασμένους. Κι ας μην περιοριστούμε στην πλάκα με αυτούς αλλά ας αναλογιστούμε τους πραγματικούς σκοπούς ύπαρξης αυτών των γκρουπ. Μια απλή παρατήρησή τους σε βάθος χρόνου θα σας πείσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ