Πολιτικη & Οικονομια

Τα graffiti και ο βανδαλισμός της τέχνης

Γράφει ο Λάζαρος Κώτσιας υποψήφιος δ.σ. με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη» του Γ. Καμίνη

67027-149209.jpg
Λάζαρος Κώτσιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67029-135264.jpg

Συνομιλούσα με μια φίλη που εργάζεται στο χώρο των ξενοδοχείων στην Αθήνα και μου είπε πως τουρίστες χάθηκαν σε μια περιοχή με πολλά κακόγουστα graffiti. Φοβήθηκαν, αισθάνθηκαν πως βρίσκονταν σε περιοχή εκτός πολιτισμού. Κι όμως, βρίσκονταν σε περιοχή που για μας, τους κατοίκους της Αθήνας, θεωρείται ένα σημαντικό πνευματικό κύτταρο. Μήπως δεν είναι μόνο ιδέα των τουριστών, πως τα graffiti της Αθήνας δεν εκφράζουν πλέον τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, αλλά τη «μαγκιά» νεαρών, που με πρόσχημα την τέχνη, υπογράφουν με σπρέι τα μάρμαρα, άλλων εικαστικών έργων (προσόψεις, γλυπτά κλπ);

image

Τα tags είναι κακόβουλες υπογραφές για να δηλώσουν την παρουσία κάποιου σε ένα χώρο. Δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τα graffiti. Οι κάτοικοι, μαζί με τις αρχές της πόλης και κυρίως τους εικαστικούς καλλιτέχνες, έχουμε χρέος να τα διαχωρίσουμε και να προστατεύσουμε την τέχνη και την πόλη μας. Οι βανδαλισμοί είναι καλό να σταματήσουν και οι πραγματικοί καλλιτέχνες να συνεχίσουν τα graffiti.

image

Για την αποκατάσταση των μνημείων από τέτοιου είδους βανδαλισμούς απαιτούνται δαπάνες. Η αισθητική της πόλης και των χώρων της κακοποιείται και υποβαθμίζεται. Για όσους έτυχε να δουν πόλεις με ωραία αρχιτεκτονική τα «tags» τους στεναχωρούν και τους θυμώνουν.

image

Εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, είναι καιρός να γίνει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος, ώστε οι δημοτικές αρχές που θα προκύψουν, να λύσουν αυτό το θέμα. Τα graffiti να ενθαρρυνθούν και τα «tags» να σταματήσουν. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να εξωτερικεύσουν το δημιουργικό ταλέντο των νέων εικαστικών καλλιτεχνών και οι περισσότερες από αυτές μπορούν να οργανωθούν από τις δημοτικές αρχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ