Πολιτικη & Οικονομια

Πώς κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Πρώτη επίσημη τοποθέτηση και από το ΚΙΝΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο χάρτης της ελληνικής ΑΟΖ, όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο
Ο χάρτης της ελληνικής ΑΟΖ, όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο

Ενστάσεις σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ εκφράζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - Γιατί κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μια «γρήγορη» συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα και δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ υπεγράφη την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Μια συμφωνία άρον - άρον δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τη σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις.

» Ειδικά, δε, καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

» Αντ' αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

» Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ - Τι ανακοίνωσε το ΚΙΝΑΛ

Τις δικές του ενστάσεις σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ εκφράζει το ΚΙΝΑΛ και επιφυλάσσεται για την τελική του τοποθέτηση αφού λάβει πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τους όρους.

«Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το Διεθνές Δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

» Η μερική συμφωνία, ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.

» Οσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του.

» Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωσή μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ