Πολιτικη & Οικονομια

Κικίλιας: Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση βελτίωσης

Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση βελτίωσης για τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ανοικτοί να ακούμε προτάσεις και να προχωράμε σε βελτιώσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ακρόαση φορέων του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σε θετική κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο για την Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στη Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε) αλλά χρειάζονται πρόσθετες εξειδικεύσεις, η κοινή διαπίστωση των παρατηρήσεων των φορέων κατά την κοινοβουλευτική διαβούλευση.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των φορέων, ανέφερε ότι όπως και μετά την πρώτη συνεδρίαση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή έχουμε προσχωρήσει σε μια βελτίωση διάταξης που ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, έτσι είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και τις όποιες άλλες προτάσεις γίνονται από τους φορείς. Τόνισε πως το νομοσχέδιο έχει μια κεντρική ιδέα. Το μείζον είναι να παρέχουμε ένα σύστημα, μέσα από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. που να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα για να αξιολογούμε την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρονται.

Ο Υπουργός, εξήγησε, πως στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει μια εξειδίκευση σε λεπτομέρειες του πλαισίου των κριτηρίων αξιολόγησης και δεικτών καθώς αυτό θα γίνει μαζί με τους επαγγελματίες Υγείας.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε, πως «όλοι θέλουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας Υγείας». Σχετικά με το θέμα που έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ότι θα πρέπει να ελέγχονται από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. και οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως το θέμα το μελετά η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου και νομικώς εκεί που έχει καταλήξει είναι ότι το «όριο» προκειμένου και οι ιδιωτικές μονάδες να μπορεί να ελέγχονται από τον Οργανισμό είναι εάν αυτές έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, τότε νομικά υπάρχει πεδίο εφαρμογής.

Στην παρατήρηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη ότι ο Ο.ΔΙ.Π.Υ. αφού θα λειτουργεί με την μορφή της Ανωνύμου Εταιρείας «δεν είναι δυνατόν να επιβάλει κυρώσεις. Κυρώσεις μπορεί να εισηγείται αλλά όχι να επιβάλει», ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απάντησε ότι η νομική μορφή δεν αποτελεί πρόβλημα.

Κατά την κοινοβουλευτική διαβούλευση του σχεδίου νόμου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε πως η ίδρυση του Ο.ΔΙ.Π.Υ. «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση καθώς απουσίαζε από την χώρα μας μια τέτοια δομή που υπάρχει σε όλες τις άλλες χώρες. Ζήτησε όμως να μην μετέχει μόνο το Δημόσιο στην σύνθεση του αλλά και φορείς, όπως σε όλους τους ανάλογους Οργανισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Γεώργιος Τσουκαλάκης ανέφερε πως χαιρετίζουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία αυτή λέγοντας μεταξύ άλλων ότι παρέχεται μια ευκαιρία όταν μιλάμε όλα αυτά τα χρόνια για την ανάγκη ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος Υγείας, αυτό να μπορούμε να διαπιστώνουμε.

Η νομική σύμβουλος Βασιλική Κασκανάκου της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, παρατήρησε πως όλα τα μέλη μας έχουν ίσως και περισσότερες της μιας ποιοτικής πιστοποίησης, αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια και πόσο αντικειμενικό και σαφές θα είναι το πλαίσιο αυτό της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι σε ένα Κέντρο Αποκατάστασης χρειάζονται να υπάρχουν πολυσυλλεκτικά μοντέλα. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει προσοχή σε πνευματικά δικαιώματα που έχουν υφιστάμενοι οργανισμοί αξιολόγησης ποιότητας.

Ο Ταμίας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Γιάννης Γαλανόπουλος έδειξε επιφυλακτικός στην ίδρυση ενός τέτοιου Οργανισμού λέγοντας πως η αξιολόγηση στην βάση της έχει την ανταποδοτικότητα της παροχής από την μια πλευρά και από την άλλη το κόστος οφέλους και το κέρδος. Αναρωτήθηκε πως θα αξιολογείται μια μονάδα Υγείας με τις υφιστάμενες μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, μέσα και χρηματοδότηση. Εκτίμησε ότι θα οδηγήσει τους γιατρούς σε μια αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων αποφεύγοντας να κάνουν πρόσθετες εξετάσεις που είναι όμως αναγκαίες για κάθε μια περίπτωση ασθενούς.

Το νομοσχέδιο είπε έχει ως μοντέλο του τον τρόπο λειτουργίας των καπιταλιστικών χωρών, που είδαμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην πρόσφατη υγειονομική κρίση και κάνει ένα βήμα να εναρμονιστεί η δημόσια Υγεία με την επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως ο ΙΣΑ «τάσσεται διαχρονικά υπέρ κάθε μέτρου που αποβλέπει στην με οποιοδήποτε τρόπο διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα». Ζήτησε να οριστεί σαφώς ότι η αξιολόγηση από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. στους ιδιωτικούς φορείς παροχής Υγείας αποτελεί μία δυνητική συντρέχουσα αρμοδιότητά του καθώς και ότι για αυτή δεν θα επιβαρύνεται οικονομικά ο ιδιωτικός φορέας. Χαρακτήρισε ασαφής την διατύπωση της σύνθεσης του Μετοχικού Κεφαλαίου του Ο.ΔΙ.Π.Υ καθώς δεν διευκρινίζεται αν δικαίωμα απόκτησης μετοχών έχουν επαγγελματικοί φορείς, ΝΠΔΔ, όπως είναι ο Ιατρικός Σύλλογος».

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί στην Επιτροπή Παραγωγή και Εμπορίου να διεξαχθεί η κατ’ άρθρων επεξεργασία του νομοσχεδίου.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ