Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 9-15 Ιουλίου 2020

24 Ιουλίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ // EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας, 9-15 Ιουλίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

14.000 τετραγωνικά μέτρα είναι η έκταση του χαλιού που θα τοποθετήσουν οι Τούρκοι στο δάπεδο του καθεδρικού της «Αγίας Σοφίας» κατά τη διαδικασία μετατροπής του μεγαλόπρεπους ναού της ορθοδοξίας σε μουσουλμανικό τέμενος. «Ο κ. Ερντογάν ματαιοπονεί. Ακόμα και τους τοίχους της Αγίας Σοφίας να ξύσει για να μετατρέψει το μνημείο σε τζαμί, βυζαντινοί ύμνοι θα αναδίδονται. Σε θεσπέσια ελληνικά. Στους αιώνες των αιώνων» δήλωσε σχετικά η διαπρεπής ιστορικός κυρία Μαρία Ευθυμίου.

24 Ιουλίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, όπως ανακοίνωσε το καθεστώς Ερντογάν. Η ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία. Συμπίπτει με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, το 1923. Ο Ερντογάν αμφισβητεί διαρκώς τη συνθήκη, όπως έκανε και εντός του ελληνικού Προεδρικού Μεγάρου το 2017, όταν έκανε λόγο για «εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν».

46% των πολιτών συμφωνεί με τη μετατροπή σε τέμενος και 44% διαφωνεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropol στη γειτονική χώρα.

5 φορές ημερησίως θα είναι ανοιχτό το τέμενος για λατρεία.

2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες θα «υπηρετούν το έθνος και όλους τους πιστούς», όπως δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, διευθυντής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας.

537 μ.Χ. είναι το έτος κατασκευής του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού. Στο ίδιο σημείο της Κωνσταντινούπολης υπήρχε και προηγουμένως ναός, ο οποίος κάηκε κατά τη «Στάση του Νίκα».

57 χρόνια, από το 1204 μέχρι το 1261, η «Μεγάλη Εκκλησία», όπως επίσης αποκαλείται η Αγία Σοφία, λειτούργησε ως ρωμαιοκαθολικός Ναός.

481 χρόνια, από την άλωση της Πόλης μέχρι το 1934, όταν ο Κεμάλ τη μετέτρεψε σε μουσείο, λειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος.

8 χρόνια χρειάστηκαν για να ξεκινήσει το περιβόητο Kassiopi Project στην περιοχή Ερημίτης στην Κέρκυρα. Ένα τουριστικό έργο προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Kassiopi Project στην περιοχή Ερημίτης στην Κέρκυρα

55 εγκρίσεις από κρατικές υπηρεσίες, δύο προεδρικά διατάγματα και 18 από υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάστηκαν απλώς για να ξεκινήσει το έργο.

11 διαφορετικές προσφυγές έγιναν κατά του έργου και κατέπεσαν όλες στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

3 διαφορετικές κυβερνήσεις συνυπέγραψαν την επένδυση και ένας δήμαρχος-σερίφης (σαν τον Boss Hogg στους Ντιουκς) επιχείρησε να εμποδίσει το έργο με την παραδοσιακή μέθοδο «έτσι θέλω», κλείνοντας τον δρόμο στις μπουλντόζες με το όχημά του.

4,4 δισ. δολάρια εκτιμά η Carnival Corporation −ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κρουαζιέρας παγκοσμίως− ότι θα είναι οι ζημίες της στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

740 εκατ. δολάρια ήταν τα έσοδα της κατά την ίδια περίοδο.

200 εκατ. ευρώ ήταν οι απώλειες και για την ελληνική κρουαζιέρα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

424.031 συμπολίτες μας έκαναν φέτος αίτηση για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

16.170 αυτοκίνητα (καινούργια και μεταχειρισμένα) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ήτοι 24,7% λιγότερα από τον Ιούνιο του 2019.

37,9% ήταν η πτώση στις πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων, ωστόσο κατά τον μήνα Ιούνιο πωλήθηκαν μεταξύ άλλων μια Bentley, μια Jaguar, ένα Tesla και εννέα Porche.

17 χρόνια έχει να εκτελεστεί ομοσπονδιακός κρατούμενος στις ΗΠΑ αλλά τη Δευτέρα δόθηκε το πράσινο φως για την εκτέλεση του Daniel Lewis Lee. Όμως λίγο πριν την εκτέλεση του 47χρονου, ο ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε τη διαδικασία για τον Lee και τρεις ακόμη θανατοποινίτες.

9 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2019 μόνο στο Τέξας, τριπλάσιοι από κάθε άλλη πολιτεία.

22 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2019 σε όλες τις ΗΠΑ.

86 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών είχαν εκτελεστεί το 1999.

187 Βουλευτές από τη Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», που έγινε νόμος του κράτους την περασμένη Πέμπτη.

2 Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής διαφώνησαν ανοιχτά με το νομοσχέδιο και με τη «γραμμή του κόμματος», αλλά απέφυγαν να προσέλθουν στην ψηφοφορία για να στηρίξουν την άποψή τους. Ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης.

1 πέτρα και 1 μολότοφ είδε να πέφτουν έξω από τη Βουλή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, οπότε δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ίσως ο πρώην πρόεδρος να θεώρησε απρέπεια το ότι ο Χρυσοχοΐδης δεν φρόντισε μετά το πέρας των επεισοδίων να επιστρέψουν οι μπαχαλάκηδες σπίτια τους με περιπολικά, όπως συνέβη όταν είχαν επιτεθεί στο κοινοβούλιο επί ημερών του.

90 μολότοφ χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ενώ βρέθηκαν και αρκετές ακόμη σε διάφορα σημεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

9 πολίτες συνελήφθησαν αλλά αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι τη Δευτέρα με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφού τους αποδίδονται πλημμελήματα. Μια από τις προεκλογικές ρεκλάμες της κυβέρνησης αφορούσε στη μετατροπή της κατοχής και ρίψης μολότοφ σε κακούργημα.

42ο άρθρο, παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε. είναι αυτό που θα επικαλεστεί η Ελλάδα σε περίπτωση που αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από την Τουρκία. Το συγκεκριμένο εδάφιο προβλέπει ότι «Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»

41,2% συρρικνώθηκε η οικονομία της Σιγκαπούρης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.


Δύσκολα νούμερα με πολλά μηδενικά

#1. «Στη βαρβαρότητα της Τουρκίας προτάσσουμε τον πολιτισμό μας. Με την πένα και τη μουσική μας ακτινοβολούμε στην οικουμένη» έγραψε σε ανάρτησή του ο εκ Καστοριάς ορμώμενος Βουλευτής της Ν.Δ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, υποχρεώνοντας κάθε μετριοπαθή πολίτη να του βγάλει το καπέλο για την ευγένεια και την ψυχραιμία του.

Συνέχισε ωστόσο γράφοντας ότι: «Αν κινδυνέψουν όμως τα ιερά και τα όσιά μας, πιάνουμε και το ντουφέκι. Γιατί μέσα μας δεν έσβησε ο θρύλος "πως πάλιν με χρόνους με καιρούς πάλιν δικιά μας θα 'ναι"». Είναι προφανές ότι ο Τζηκαλάγιας έχει ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου. Από μια άποψη καλύτερα διότι, αν είχε καπνίσει την πίπα της ειρήνης, ούτε θέλω να φαντάζομαι τι θα έγραφε...

#2. «Έγινε ή δεν έγινε άλωση της Αγίας Σοφίας το 1204; Αν έγινε, τότε η Αρβελέρ μιλάει ανιστόρητα και έχω κάθε δικαίωμα να την κρίνω. Αν όμως δεν έγινε, τότε να ζητήσω συγνώμη. Μέχρι τότε βγάλτε τον σκασμό που απαιτεί η σεμνότητα προς την ιστορία που διαβάσαμε από σοβαρούς ιστορικούς».

Ο γνωστός connoisseur-ιστοριοδίφης και σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας βάζει στη θέση της την Αρβελέρ, υπονοώντας ότι αγνοεί την ιστορία της Πόλης. Τι να κάνουμε, η «εθελόντρια γραμματέας της Φρειδερίκης» −όπως αποκαλεί τη διαπρεπή βυζαντινολόγο και πρώτη γυναίκα πρύτανη στην ιστορία της Σορβόννης− μπορεί να είχε κάνει κοπάνα την ημέρα που δίδασκαν το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Μπορεί να μιλούσε με τη Γιαδικιάρογλου ή, ακόμη χειρότερα, μπορεί να είχε κάνει κατάληψη. Άνθρωποι είμαστε. Ας την κρίνει με επιείκεια για την αμορφωσιά της...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ