Visual Browsing

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε όλες τις τουρκικές προκλήσεις

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
  • A-
  • A+
0
Τετ α τετ Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο - Η αναφορά του πρωθυπουργού στις τουρκικές προκλήσεις.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η συζήτηση τους κράτησε περίπου μια ώρα ενώ στις πρώτες του κουβέντες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι αυτές οι συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνονται μια φορά τον μήνα.

«Είχατε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στη Θράκη, με ενδιαφέρει να ακούσω τις εντυπώσεις σας για τη Θράκη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, παραμένει παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας».

Είπε, επίσης, ότι η Ξάνθη δίνει κάποια μικρά, ενισχυμένα επιδημιολογικά στοιχεία κορωνοϊού και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες «αλλά θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα όπως έχουμε συνολικά αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία». Συμπλήρωσε, δε, ότι τώρα περνάμε στην επόμενη φάση όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάταξη της οικονομίας

Σχετικα
Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ για Αγία Σοφία - Τι είπαν
Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ για Αγία Σοφία - Τι είπαν

«Γνωρίζετε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης, η ύφεση του 2020 να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο έντονη ώστε η ανάκαμψη το 2021 να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συσχέτιση της επιτυχίας με την οποία αντιμετωπίσαμε την επιδημιολογική κρίση με τη δυνατότητα η χώρα να ανακάμψει γρήγορα οικονομικά γιατί έχει αυξημένη αξιοπιστία.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι άνοιξε η πλατφόρμα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας από το οποίο θα δοθούν 7 εκατ. ευρώ για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και σημείωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα, χωρίς περιττές και πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Θα προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο

«Έχουμε καλά και λίγα κακά νέα με τις εντάσεις από πλευράς Τουρκίας» είπε από τη μεριά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ αναφέρθηκε στην «γενναία» ενίσχυση της ΕΕ στο θέμα της οικονομίας.

Σχετικα
Δένδιας για Τουρκία: Έρχονται κυρώσεις αν συνεχίσει να προκαλεί
Δένδιας για Τουρκία: Έρχονται κυρώσεις αν συνεχίσει να προκαλεί

«Είναι ευκαιρία για τη χώρα να ξαναδούμε το παραγωγικό μοντέλο και αναπτυξιακό πρότυπο» τόνισε και μίλησε και για την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη και τα προβλήματα με τους γείτονες, οι οποίοι «συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις, αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονιάς». Προφανώς η απάντηση, συνέχισε, είναι ότι πάντα θα προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο.

«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα χωρίς αμφιβολία έχει την απόλυτη στήριξη της ΕΕ.

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι την ένταση «δεν την προκαλούμε εμείς και δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης που βιώνουμε και σε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία».

Η κα Σακελλαροπούλου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη και άλλων προέδρων χωρών με τους οποίους συνομίλησε, ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι η στήριξη της Ευρώπης είναι δεδομένη, ότι δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και επιβεβαιώθηκε όταν βρέθηκε στον Έβρο όλη η ηγεσία της ΕΕ.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

Ακολουθεί ο διάλογος από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ χαίρομαι που σας ξαναβλέπω και χαίρομαι που μπορούμε πια να θεσμοθετούμε αυτή την επικοινωνία. Πρόθεσή μου είναι να τη σταθεροποιήσουμε, μια φορά τον μήνα να μπορούμε να έχουμε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα. Να σας ενημερώνω για το τι συμβαίνει σε επίπεδο κυβερνητικού έργου και βέβαια να ακούω και τις δικές σας προτάσεις, απόψεις και εντυπώσεις. Είχατε μια πολύ ενδιαφέρουσα, από ό,τι είδα, επίσκεψη στη Θράκη και με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σας. Γιατί η Θράκη, παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξακολουθούμε να ακούμε, παραμένει ένα παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, μια πολιτική η οποία έχει εμπεδωθεί εδώ και 30 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Βέβαια η Θράκη, ειδικά η περιοχή της Ξάνθης έχει και την ιδιαιτερότητα να μας δίνει κάποια μικρά ενισχυμένα επιδημιολογικά φορτία και θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα, όπως νομίζω ότι έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά αποτελεσματικά τα ζητήματα της πανδημίας.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Χαίρομαι πολύ κύριε Πρόεδρε που σας ξαναβλέπω και που οι συνθήκες σιγά σιγά ομαλοποιούνται έτσι ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε συνολικά να επανέλθουμε στην ομαλότητα σαν χώρα. Ξεκίνησα ήδη έναν κύκλο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε καλά και ίσως λίγο κακά νέα με την έννοια των εντάσεων που συνεχίζονται από τη μεριά της Τουρκίας. Πράγματι, όπως αναφέρατε κι εσείς είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχει αυτή η γενναία ενίσχυση, και η γενναία, τολμώ να πω απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της οικονομίας γιατί είναι πολύ μεγάλες οι επιπτώσεις από την πανδημία που περάσαμε και ακόμη δεν έχουμε με βεβαιότητα ξεφύγει. Αλλά υπάρχει μία ευκαιρία τώρα για τη χώρα να ξαναδούμε το παραγωγικό μας μοντέλο και το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Αυτό είναι ένα βάρος βεβαίως που πέφτει κυρίως σε εσάς, στην κυβέρνηση, αλλά είναι μια ευκαιρία να τα ξαναδούμε συνολικά αυτά τα θέματα.

Όπως είπατε βρέθηκα πρόσφατα στη Θράκη αυτές τις μέρες, θα τα πούμε αναλυτικά, και είχα την ευκαιρία να δω τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τη δυναμική αυτών των ανθρώπων που είναι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας και συμβιώνουν αρμονικά επί τόσες δεκαετίες πια. Ταυτόχρονα έχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες που συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας να θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα οποία είναι νομίζω προφανής από όλους μας η απάντηση ότι πάντα θα τα προστατεύουμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνει πάντα, θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτήν την ένταση, την οποία θέλω να τονίσω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το θετικό είναι -πέρα από τη σταθερότητα της ελληνικής θέσης- ότι με όσους Προέδρους άλλων χωρών έχω μιλήσει -πριν λίγο μιλούσα με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας- είναι σταθερή η στήριξή τους. Ο ίδιος μάλιστα μου εξέφρασε αυτή τη θέση, έγινε κατανοητή νομίζω η θέση της Ελλάδας για τον Έβρο, ήταν πολύ κρίσιμη η εξέλιξη εκείνη. Αλλά και τώρα οι νεότερες εξελίξεις, στα θέματα της Τουρκίας στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε τουλάχιστον, κάποιους, αρκετούς θα έλεγα συμμάχους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Και νομίζω ειδικά στο ζήτημα του Έβρου και της φύλαξης των συνόρων μας, επιβεβαιώθηκε και περίτρανα όταν λίγες μέρες μετά την έξαρση που είχαμε στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στον Έβρο ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας αυτό το μήνυμα: Ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5