Visual Browsing

Να γιατί δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε

Σκίτσο για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ
© instagram.com/halltoons
«Απόλυτη εξουσία είναι να επιβάλλεις πόνο και ταπείνωση»
  • A-
  • A+
0
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο Νίκος Γεωργιάδης σχολιάζει όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία συμπεριφορά των αμερικανών αστυνομικών.

Ένας Αμερικανός πολίτης από το Ντένβερ πλησιάζει ομάδα διαδηλωτών στη Μινεάπολη. Ξαφνικά πατάει το γκάζι και στοχεύει διαδηλωτή. Είναι η τρίτη ημέρα χάους, βίας και αιματηρών συγκρούσεων μετά τη φρικιαστική δολοφονία ενός αφροαμερικανού, του Τζορτζ Φλόιντ, από έναν αστυνομικό που συμμετείχε σε τετραμελή αστική περιπολία.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή καταγγελθεί 18 φορές επίσημα για ακραία και βίαια συμπεριφορά κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ο οδηγός από το Ντένβερ προφανώς συμφωνεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως οι διαδηλωτές στη Μινεάπολη είναι «κακοποιά στοιχεία». Διόλου απίθανο μεταξύ των διαδηλωτών να έχουν παρεισφρήσει και «κακοποιά στοιχεία». Συμβαίνουν αυτά στις εξεγέρσεις.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η εικόνα ομάδων πολιτών οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι λευκοί να υψώνουν τη γροθιά τους και να φωνάζουν συνθήματα μπροστά από φλεγόμενους κάδους και βιτρίνες. Δεν είναι μόνο εξοργισμένοι Αφροαμερικανοί στους δρόμους της Μινεάπολης ή της Νέας Υόρκης και του Ντένβερ, που συγκρούονται με τους κρανοφόρους αστυνομικούς. Ούτε αγανακτισμένοι Latino’s. Είναι και οργισμένοι από την αδικία και τις ακραίες ακροδεξιές συμπεριφορές της αστυνομίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτής της χώρας. Η αδικία είναι προφανής. Η ακραία συμπεριφορά των Αμερικανών μπάτσων είναι προφανέστερη, η συντριπτική πλειοψηφία των μπάτσων οι οποίοι εμπλέκονται διαχρονικά σε τέτοια περιστατικά είναι λευκοί...

Σε κάθε επεισόδιο ακραίας αστυνομικής βίας με εγκληματική ενέργεια (δολοφονία εν ψυχρώ), οι Αρχές προτιμούν να αποπέμπουν τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στερώντας τους ένα μεγάλο τμήμα της σύνταξής τους, αλλά αποφεύγουν ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ να ασκήσουν δίωξη για δολοφονία από πρόθεση, ώστε να κλείσουν τα φασιστοειδή και τους ρατσιστές αστυνομικούς στη φυλακή αφενός, αλλά και εσαεί απώλεια της σύνταξης αφετέρου (αυτό τους καίει). Το φαντάζεστε; Λευκός μπάτσος στη φυλακή για δολοφονία από πρόθεση Αφροαμερικανού; Πόσα εικοσιτετράωρα θα του δίνατε; Δύο, τρία; Άντε, πέντε;

Σχετικα
Τραμπ: Κατηγορεί στέλεχος του Black Lives Matter για προδοσία
Τραμπ: Κατηγορεί στέλεχος του Black Lives Matter για προδοσία

Ο οδηγός από το Ντένβερ που έπεσε πάνω στους διαδηλωτές στοχεύοντας μάλιστα έναν από αυτούς με πρόθεση να τον χτυπήσει, μπορεί και να τον σκοτώσει, είχε στο μυαλό του τα λόγια του προέδρου του: «Οι διαδηλωτές είναι κακοποιά στοχεία». Βαθιά στον εγκέφαλό του (;) ήταν πεπεισμένος πως η πράξη του ήταν απολύτως νομιμοποιημένη, ιδεολογικά και κοινωνικά (έστω και εάν δεν ήξερε το νόημα αυτών των λέξεων), από την ετυμηγορία του Ντόναλντ Τραμπ.

Προηγουμένως, κάποιες ώρες πριν, αυτός ο άνθρωπος, ο Τραμπ, είχε υπογράψει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο διευκολύνονται εκείνοι που προτίθενται να καταθέσουν αγωγές κατά των εταιρειών που διαχειρίζονται τα social media. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προχώρησε σε αυτή την ενέργεια στο πλαίσιο άσκησης δημοκρατικού ελέγχου και περιορισμού της ασυδοσίας της βιομηχανίας παραγωγής fake news. Αντιθέτως. Υπέγραψε το διάταγμα αυτό διότι το Twitter έπιασε τον Τραμπ με τη γίδα στην πλάτη και τον «κάρφωσε» δημοσίως ως υπεύθυνο για ανάρτηση fake news.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συνειδητά ανάρτησε ψευδή είδηση που αφορά την Επιστολική Ψήφο, τη δυνατότητα δηλαδή συμμετοχής στις εκλογές εξ αποστάσεως και άνευ προσέλευσης σε εκλογικό τμήμα. Κάτι που απεχθάνονται οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο Covid-19. Είναι αυτή η πολιτική πτέρυγα η οποία φανατικά υποστηρίζει την ακύρωση κάθε μέτρου που παραπέμπει σε lockdown ή σε περιορισμούς που θίγουν ή αναστέλλουν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Σχετικα
Κίμπερλυ Τζόουνς, μάθημα ιστορίας
Κίμπερλυ Τζόουνς, μάθημα ιστορίας

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κινητοποίηση κατά των μέτρων είναι οι Ευαγγελιστές και οι φραξιονιστικές εκφάνσεις τους, Μορμόνοι, Κουακέροι, Πεντηκοτιστές, φανατικοί Καλβινιστές, παραδοσιακοί του WASP (White, Agglo-Saxon-Protestant), πυρήνας της άθλιας δεξαμενής ψηφοφόρων του Tea Party και της ιδιότυπης Far Right εκλογικής δεξαμενής του Ντόναλντ Τρaμπ που συγκεντρώνει και στοιχεία από χαμηλού μορφωτικού επιπέδου κοινωνικές ομάδες (άρα και Αφροαμερικανούς αλλά και Λατίνους) όπως και φτωχά κοινωνικά στρώματα ή καταστραμμένους μικροαστούς από την κρίση του 2008 (Lehman Brothers).

Ο οδηγός από το Denver που βρέθηκε στη Μινεάπολη μπροστά σε διαδήλωση δεν συνειδητοποιεί όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Πρόκειται για έναν κλασικό αμόρφωτο Αμερικανό, λευκό, προτεστάντη που στις φλέβες ρέει πιονιέρικο αίμα των πρώτων αποίκων (έτσι νομίζει). Πάτησε γκάζι στοχεύοντας έναν διαδηλωτή. Όχι δεν ήταν θολωμένος ή μεθυσμένος ή χασισωμένος. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Ήταν πολύ θυμωμένος με την Αμερική του, τον εαυτό του, τον Θεό, τους γείτονές του και κυρίως την γυναίκα του και το αφεντικό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολύ καλές πιθανότητες να επανεκλεγεί από αυτή τη σιωπηλή, συντηρητική, ακροδεξιού τύπου αμερικανική κοινωνική πλειοψηφία

Αυτός είναι το «δείγμα» του ψηφοφόρου του Ντόναλντ Τράμπ. Αυτός είναι η απόδειξη πως ακόμη και μετά από την τραγική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αυτού του ανθρώπου, ένα εξαιρετικά ογκώδες τμήμα της αμερικανικής εκλογικής δεξαμενής εξακολουθεί να παραμένει φανατικά πιστό στον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Με λίγα λόγια, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολύ καλές πιθανότητες να επανεκλεγεί από αυτή τη σιωπηλή, συντηρητική, ακροδεξιού τύπου αμερικανική κοινωνική πλειοψηφία. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε εκλεγεί ο Χίτλερ ή και ο Μουσολίνι και εδώ, ο δικός μας ο Μεταξάς. Να γιατί ολόκληρος ο πλανήτης δεν μπορεί να αναπνεύσει και όχι μόνον ο άτυχος και άοπλος Φλόιντ ο οποίος δολοφονήθηκε από μπάτσο γιατί προσπάθησε να πλασάρει ένα πλαστό εικοσαδόλαρο σε ένα καφενείο. Όταν η ίδια η ζωή κυλά σαν κοντινό πλάνο του Ταραντίνο.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5