1821 Digital Gallery
Σιωπηλός μάρτυς
ΤΕΥΧΟΣ 303

Σιωπηλός μάρτυς

Ο Ευτύχης Παλήκαρης γράφει για την αφωνία του πρώην καταλληλότερου

«Πες κάτι, βρε παιδί μου, να τελειώνουμε...». Μια ολόκληρη παράταξη κρέμεται  από τα χείλη του Κώστα Καραμανλή, την ώρα που επαίοντες και μη αναρωτιούνται τι θα κάνει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας.

Ωραία, να μιλήσει – που ζητούν εχθροί και φίλοι. Να πει τι; Πέρσι τέτοια εποχή, συζητούσε με τους συνεργάτες του αν θα πάει για εκλογές μαζί με την ευρωκάλπη, έκλεινε τη Βουλή για να πάνε στο ράφι οι γκρίζες υποθέσεις του Βατοπεδίου, των άγονων γραμμών στα νησιά. Θυμάστε;

Ο Κώστας Καραμανλής κατόρθωσε κατά τους δημοσκόπους το ακατόρθωτο: από «καταλληλότερος πρωθυπουργός» που μετριόταν ακόμα και πέρσι τέτοιο καιρό έγινε σε χρόνο-ρεκόρ ο πιο απεχθής πρώην: οι οκτώ στους δέκα πολίτες τού καταλογίζουν τις κύριες ευθύνες για το οικονομικό χάλι της χώρας. Παρεμπιπτόντως, πάλι πέρσι τέτοιο καιρό η πρόβλεψη για το έλλειμμα της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 3 και 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος – πολιτογραφημένου πλέον ως ΑΕΠ. Το οποίο ΑΕΠ τελικά άγγιξε για το 2009 το 14%.

Γιατί δεν μιλά λοιπόν ο Κ. Καραμανλής; Εδώ αρχίζουν οι φήμες και τα... μαγικά, ενώ η αλήθεια είναι εξόφθαλμη. Πώς να εξηγήσει τα ανεξήγητα; Παρ’ όλα αυτά οι πάντες στη ΝΔ πίεζαν εδώ και καιρό να πει κάτι τόσο δα, τη στιγμή μάλιστα που η συζήτηση για το Βατοπέδι στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής είχε φτάσει στο κρίσιμο σημείο, με το ερώτημα αν θα κληθεί ή όχι ο πρώην πρωθυπουργός να δώσει εξηγήσεις, όπως και βασικοί του συνεργάτες, ανάμεσά  τους και ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου.

Σχετικα
Καραμανλής: Oύτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έργα 8 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια
Καραμανλής: Oύτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έργα 8 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια

Είναι τελικά για τον Κ. Καραμανλή η σιωπή χρυσός; Κάποιοι από τους φίλους του βουλευτές που τον επισκέπτονται λένε πως δεν μίλησε ως τώρα γιατί το είχε τάξει στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς του το είχε ζητήσει όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ. Τώρα όμως ο νέος πρόεδρος που βλέπει την παράταξή του να ζορίζεται από τις αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος εμμέσως ζητεί από τον Κ. Καραμανλή να λύσει τη σιωπή του. Αυτό ήταν! Άρχισαν όλοι να ψάχνουν πώς και πότε θα μιλήσει ο πρώην. Στην τηλεόραση, έγραφε ο κυριακάτικος Τύπος. Όχι, γιατί έτσι περιφρονούνται οι θεσμοί, έλεγαν άλλοι. Θα μιλήσει στο Συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο ή σε κάποια προσυνεδριακή εκδήλωση; Όχι, το καλύτερο θεσμικό βήμα είναι η Βουλή, λένε οι φίλοι του. Μα τι λέτε, εκεί που ψήφισε κατά των μέτρων στήριξης, ενώ ο ίδιος μήνες πριν ζητούσε σκληρά μέτρα; Και πάει λέγοντας...

Κάποια στιγμή θα μιλήσει ο Κ. Καραμανλής, αναμφίβολο. Και μετά; Ορισμένοι λένε πως δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα ως βουλευτής, ότι θα αποσυρθεί. Άλλοι κάνουν ένα βήμα παραπέρα και προβλέπουν μια λαμπρή καριέρα σε διεθνές πανεπιστήμιο – με ποιο αντικείμενο, παρακαλώ;

Αν όμως είναι έτσι, γιατί στο νέο πολιτικό του γραφείο, στη Μαβίλη, φίλοι και συγγενείς είναι καθημερινά στις επάλξεις; Όλοι γνωρίζουν ότι ο βουλευτής Επικρατείας Ε. Αντώναρος ασκεί καθήκοντα άτυπου εκπροσώπου Τύπου του πρώην. Η παλιά φρουρά που κυβέρνησε τη χώρα –ο Π. Παυλόπουλος, ο Δ. Σιούφας, ο Γ. Παπαθανασίου– δίνουν επίσης το παρών, όπως και στελέχη νεότερης γενιάς που ήθελαν να συντηρήσουν τον καραμανλισμό στο διηνεκές.

Σχετικα
Έλληνες πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο: Από τον Τσαλδάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Έλληνες πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο: Από τον Τσαλδάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπάρχει όμως και το παράδειγμα του θείου Καραμανλή. Δηλαδή, να σιωπάς και να αποχωρείς από το προσκήνιο όταν όλοι είναι εναντίον σου και να περιμένεις υπομονετικά να σε καλέσουν μετά από χρόνια ως σωτήρα. Η οικογένεια Καραμανλή δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από τα κατορθώματα του πρώην πρωθυπουργού και λέγεται ότι δεν θα εγκαταλείψει έτσι εύκολα τα όπλα. Εξού και η «επιστράτευση» του Πέτρου Μολυβιάτη – στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή– στην επιχείρηση come back του Κώστα... Συμπέρασμα: το πότε θα μιλήσει και τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός είναι για τον ίδιο μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ακόμα και αν λύσει τη σιωπή του, όμως, ο Κ. Καραμανλής θα είναι σιωπηλός μάρτυς αυτών που όλοι μας βιώνουμε με το χειρότερο τρόπο, σε μεγάλο βαθμό με τη δική του υπογραφή. 

 

epalikaris@pegasus.gr

 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5