Πολιτικη & Οικονομια

Η δικτατορία των social media και η «δεσποτεία» Καποδίστρια

Κάποιοι θέλησαν να διακινήσουν μια θλιβερή υπόθεση εναντίον της Επιτροπής της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου για το 2021

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kapod-353x221.jpg

Η ανάρτηση της Επιτροπής Ελλάδα 2021 για τον Καποδίστρια προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι «ιστορικοί» του Facebook έσπευσαν να πάρουν θέση.

Στις ψηφιακά ανώριμες κοινωνίες, δηλαδή τις περισσότερες του Πλανήτη αλλά και εδώ στην Ελλάδα, τα social media διαδραματίζουν ταυτόχρονα ρόλο μίας κοινά αποδεκτής συλλογικής συνείδησης (αγνώστου συνθέσεως, προελεύσεως και καταγωγής), πάρα πολύ συχνά του άκαμπτου καθοδηγητή με εκδοχές ενίοτε Ιεράς Εξετάσεως και βεβαίως του παντογνώστη, ή επί το λαϊκότερον… του «ξερόλα». Κάποιες στιγμές ωστόσο παίζουν τον ρόλο του κυματοθραύστη γνωστοποιώντας στοιχεία, πληροφορίες και εικόνες που τελικά ενισχύουν την αέναη μάχη της δημοκρατίας κατά της εξουσίας των ολίγων και ισχυρών. Κάποιες φορές.  

Σε αυτή την εποχή όμως του φόβου και της συλλογικής ανατριχίλας όπου αγέλες αμόρφωτων παλιάτσων κυβερνούν τον κόσμο, βγαλμένες από τις χειρότερες κινηματογραφικές εκδοχές εμβληματικών Ουέστερν αλλά με πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν, τον προπαγανδιστή δηλαδή της προτεσταντικής απλοϊκότητας περί καλού και κακού, την εποχή λοιπόν ενός Τραμπ ή ενός Πομπέο ή ακόμη ενός Τζόνσον ή Πούτιν, κάποιοι από τα social media αναλαμβάνουν να διασπείρουν τον ιό της συλλογικής αμάθειας με στόχο, τι άλλο, τη μαζική νοσηρότητα. Τα social media είναι μεταξύ των άλλων και το καταφύγιο των καθ’ έξιν ηλιθίων που αναζητούν μονάχα στόχους για να κατευθύνουν το μίσος τους.

Έτσι λοιπόν κάποιοι οι οποίοι προσφάτως ανακάλυψαν πώς κατέχουν πλήρως τη νεότερη ελληνική ιστορία και μάλιστα εκείνο το κομμάτι που αφορά τον Καποδίστρια, αντέδρασαν άμεσα και χολερικά όταν ένας επιστήμονας, ο κ. Αριστείδης Χατζής, ιστορικός, τόλμησε αυτός ο άθλιος, να αποκαλέσει εμμέσως δικτάτορα τον Κερκυραίο πολιτικό, εκ Ρωσίας και εκ της Τσαρικής Αυλής προερχόμενο αλλά ουχί εκπορευόμενο όπως απεδείχθη. Για τους Νεοέλληνες προσφάτως επιμορφωμένους διά της μεθόδου (προφανώς) των Vouchers που είναι και της μόδας, ο Καποδίστριας πέραν όλων των άλλων πρέπει να ήταν απαραίτητα και δημοκράτης, τύπου ΠΑΣΟΚ ή Νέας Δημοκρατίας μάλλον. Κάτι τέτοιο έχουν στο μυαλό τους αυτοί οι χειριστές των social media οι οποίοι επιτέθηκαν κατά του επιστήμονα διότι δεν γίνεται ένας Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα από την Κέρκυρα, που ήταν υφυπουργός του δημοκρατικότατου ως γνωστόν Τσάρου Πασών των Ρωσιών και στη συνέχεια Κυβερνήτης του μετεπαναστατικού Ελληνικού Κράτους επί κυριαρχίας των Κοτζαμπάσηδων που τον δολοφόνησαν άλλωστε, να είναι δικτάτορας. Βεβαίως αγνοούν πως ο Καποδίστριας, ορθώς ενδεχομένως λόγω Κοτζαμπάσηδων, ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος της Τροιζήνας και κυβέρνησε, όσο κυβέρνησε, με καθεστώς τύπου δεσποτείας.

Τι είπε επ’ ακριβώς ο άνθρωπος; Διαβάζουμε: «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού”. Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας». Αυτά τα ολίγα και πασίγνωστα.

Το ζήτημα είναι πως τα social media που όλα τα γνωρίζουν, τα ψεκάζουν και τα αλέθουν, ανάγκασαν τον επιστήμονα να επανέλθει και να δώσει εξηγήσεις. Απόδειξη της κοινωνικής ισχύος της κάθε ψηφιακής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Όλη αυτή η θλιβερή υπόθεση διακινήθηκε εναντίον προφανώς της επιτροπής της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου για το 2021, στην οποία συμμετέχει ο καθηγητής κ. Χατζής, όπως συμμετέχουν και άλλοι διαπρεπείς διανοούμενοι, ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα ως πνευματικό ανθρώπινο δυναμικό για να εξηγούμεθα. Αναγκάστηκε λοιπόν και η επιτροπή να δώσει εξηγήσεις, σε ποιους άραγε; Σε οσους διαχειρίζονται την ιστορική άγνοια των αναγνωστών τους για να περνούν τη δική τους ύποπτα συστηματικοποιημένη άγνοια εφ’ όλης της ύλης. Εδώ συναγωνίζεται η κοινωνική παθολογία την ατομική παθογένεια.

Το περίεργο είναι πως τα ΜΜΕ, κάποια εξ’ αυτών για την ακρίβεια, ανέλαβαν δράση για να παρουσιάσουν δήθεν τάχα μου την υπόθεση αυτή αλλά χωρίς να πάρουν θέση και να καυτηριάσουν, έτσι για το θεαθήναι, τη δικτατορία των «βαρόνων της άγνοιας» στα social media. Μάλλον ορισμένα ΜΜΕ το «διασκέδασαν» με τίτλους όπως «Σάλος με την Ελλάδα 2021», αφού ως γνωστόν υποσυνείδητα φθονούν τη γνώση προτιμώντας ή άραγε επιλέγοντας (;) να διασπείρουν την… «απόγνωση».

Η ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον Ιωάννη Καποδίστρια που προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ