Visual Browsing

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις του Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων © EUROKINISSI ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Τι αλλάζει από τις αρχές Μαΐου στην καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών
  • A-
  • A+
0
Συνεχείς οι τηλεδιασκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου - Τη Δευτέρα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων.

Στην τελική ευθεία το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου για να αντιμετωπιστεί η διάδοση του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Οι τηλεδιασκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς, ενώ άνευ απροόπτου ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται με διάγγελμα να ανακοινώσει τη Δευτέρα τις αποφάσεις της ηγεσίας και της ειδικής ομάδας – task force – των επιστημόνων και ειδικών για τη διαχείριση της κρίσης.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όλη την εβδομάδα που μας πέρασε, αλλά και δημοσιογραφικές πληροφορίες το γενικό πλαίσιο προβλέπει την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων στις 4 Μαΐου, ημερομηνία η οποία θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο ορόσημο του πλάνου. Το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα θα ξεδιπλώνεται σταδιακά ανά εβδομάδα και εκτείνεται έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Το πλάνο αυτό, θα αξιολογείται διαρκώς και θα γίνονται προσαρμογές, όπου και όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις, είναι σαφές πως από την 4η Μαΐου τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακινήσεων θα καταργηθούν, αλλά ορισμένοι περιορισμοί ενδέχεται να συνεχίσουν να υπάρχουν για μικρό χρονικό διάστημα και θα αφορούν κυρίως στις μετακινήσεις «εκτός έδρας», δηλαδή από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και αντίστροφα.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, θα υπάρξουν μόνο συστάσεις για αυτοπεριορισμό, ενώ πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης να διασφαλιστεί η προστασία αυτών των ομάδων του πληθυσμού. Το ζήτημα του αυτοπεριορισμού, άλλωστε, αναμένεται να θίξει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, επισημαίνοντας αφενός όσα κερδήθηκαν με τη υπεύθυνη στάση των πολιτών εδώ και δύο μήνες περίπου, αφετέρου ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Κυρίως διότι είναι πολύ πιθανό – όπως ήδη έχει πει ο κ. Μητσοτάκης – ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας να εμφανιστεί το φθινόπωρο και η κατάσταση να είναι το ίδιο δύσκολη, εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο του κορωνοϊού.

Άνοιγμα των κλειστών σχολείων λόγω κορωνοϊού 

Σχετικα
Εστίαση: Ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μαΐου - Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Εστίαση: Ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μαΐου - Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μεγάλο ζητούμενο το άνοιγμα των σχολείων. ‘Ολα δείχνουν ότι προκρίνεται το σενάριο της σταδιακής επαναλειτουργίας, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να μπαίνουν πρώτοι στις αίθουσες στις 11 ή 18 Μαΐου και να ισχύουν αυστηροί κανόνες υγιεινής και πρόληψης (λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα, αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των θρανίων κτλ.). Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στους ειδικούς επί της υγείας να εισηγηθούν την κατάλληλη στιγμή εάν μέχρι το τέλος Μαΐου θα μπουν στις τάξεις και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου και στη συνέχεια αυτοί των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων – με πιθανή σε αυτή την περίπτωση μια μικρή παράταση του σχολικού έτους έως τα τέλη Ιουνίου.

Πρωινή σύσκεψη Μαξίμου

Στην τακτική πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση σε κυβερνητικό επίπεδο της πρότασης της ειδικής επιτροπής για το επιχειρησιακό σχέδιο εξόδου από τα αυστηρά μέτρα και τη σταδιακή επαναφορά ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία τόσο από τους επιστήμονες του υγειονομικού τομέα όσο και εκείνα που αφορούν στην πορεία της οικονομίας και θα οριστικοποιηθούν οι παράμετροι εξόδου από την καραντίνα, τις οποίες και θα ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολίτες. Άλλωστε, σε όλους τους τόνους οι επιστημονικοί σύμβουλοι από τη μία πλευρά, κυβερνητικά στελέχη όσο και οι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία από την άλλη, έχουν επισημάνει πως παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας όσον αφορά τη διασπορά και τον έλεγχο της λοίμωξης του κορονοϊού στην κοινότητα αλλά και την ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απαιτείται προσοχή και υπομονή για μια αργόσυρτη επαναφορά.

Σχετικα
Συνάντηση Μητσοτάκη- Αναστασιάδη σήμερα στο Μαξίμου
Συνάντηση Μητσοτάκη- Αναστασιάδη σήμερα στο Μαξίμου

Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και όλες οι πλευρές έχουν προειδοποιήσει πως θα είναι μακρά και αργόσυρτη η επαναφορά προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εκτροπής και να μη διαμορφωθεί μια κατάσταση που δύσκολα θα μπορούσε να ελεγχθεί με δεδομένη μάλιστα την επιτυχία της έγκαιρης λήψης μέτρων.

Σύμφωνα, πάντως, με ρεπορτάζ του Ant1 το πλάνο εξόδου από την καραντίνα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 63 ημερών:

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει ολόκληρο το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5